Willem van de Beierd: ‘Wij zoeken altijd naar het ultieme eetcafé-gevoel.’

de Beierd
Willem van den Bosch met barvrouw Mara

“Mensen hoeven zich hier niet te schamen als ze alleen maar binnenkomen voor een bakkie koffie en een praatje”, vertelt Willem van den Bosch. Het is inmiddels meer dan zes jaar geleden dat hij samen met zijn compagnons Tom en Rogier eetcafé de Beierd aan de Burgwal opende. Willem vertelt hoe hij hun gezamenlijke visie tot leven heeft zien komen.

“Het begon er mee dat we in Delft iets misten qua horeca. De eetcafés zoals ze bedoeld zijn, bestonden hier niet meer. Natuurlijk wel cafés waar je kan eten, maar de prijzen zijn dan niet de prijzen van een eetcafé”, aldus Willem. “En een eetcafé hoort gewoon van tien uur ’s ochtends tot in de nacht open te zijn, met ontbijt, lunch, borrel en diner.”

De formule                                           

De Beierd moest dit eetcafé-gevoel in Delft terugbrengen. De formule: naast de gewone kaart maar liefst vijf daghappen tussen de €8 en €17.50. Hierdoor komt er een heel divers publiek op de Beierd af. “Daar ben ik denk ik nog het meest trots op. Van de zestienjarige die voor het eerst zijn vriendinnetje mee uit eten neemt, tot de opa die hier zijn tachtigste verjaardag komt vieren – en alles daar tussenin. De Beierd is voor iedereen.” Bij daghappen moet je overigens niet denken aan een simpel kipsatétje: “Bij een eetcafé verwachten mensen soms van die standaard happen, maar dat hebben wij juist niet. Bij ons is het altijd anders en daar komen mensen juist voor terug.

beierd
Ook bij de lunch wordt er gewerkt met het Broodje van de Week (foto Facebook Beierd)

De kwaliteit kennen ze, maar ze willen wel verrast worden.” De drie ondernemers achter de Beierd hadden alledrie al een behoorlijke geschiedenis in de Delftse horeca voordat ze hier begonnen. Rogier van Damme komt uit een horecafamilie, Tom Muns was al eigenaar van een aantal andere gelegenheden en Willem zelf had al in verschillende keukens gewerkt. De mannen hadden dus al een behoorlijk netwerk, en dat hielp in het begin wel:  “Horeca is een groot deel gunnen. Maar als jij niet lekker kookt of als het niet gezellig is in jouw tent, dan komen ook de mensen die je kent echt niet terug.” Dit lijkt bij de Beierd wel goed te zitten, vooral op weekenddagen is het nog wel eens vechten om een tafeltje.

Muziek en gezelligheid

Naast goed eten en drinken is muziek en gezelligheid heel belangrijk in de Beierd. Bij evenementen in de binnenstad is de Beierd eigenlijk altijd van de partij. “Bij dingen als Bluesfestival moet je gewoon mee doen, dat is zo tof dat het georganiseerd wordt. Dat moet blijven bestaan”, zegt Willem. Soms treden bandjes binnen op. Omdat de zaak niet zo groot is wordt er bij bepaalde evenementen groot uitgepakt met een podium op het terras.

beierd
In het eetcafé hangt een klok die stil staat op kwart voor 2. De symbolische betekenis hierachter staat bekend als ‘happy time’.

Een van die bijzondere evenementen is de verjaardag van de Beierd, elk jaar eind augustus: “De opening en de viering van onze eerste verjaardag was zo leuk, dat we het er maar in hebben gehouden. Nu maken we er elk jaar een feestje van met bandjes en gratis eten. Het is een beetje ons handelsmerk geworden.”

Tijdens die verjaardagen is er iets ontstaan wat inmiddels een eigen leven is gaan leiden: ‘BeierdBiets ‘de chef draait door’’. Willems broertje Pim, die normaal in de keuken staat bij de Beierd, maakt er eens per maand op zaterdagavond een feestje van achter de draaitafels: “Hij komt letterlijk in zijn koksbuis de keuken uit en gaat plaatjes draaien. Het leuke is dat ook dáár een heel divers publiek op af komt, want er wordt hele toegankelijke funk/soul en hiphop gedraaid.”

Zingende Kerststal

Ook tijdens lichtjesavond is de Beierd elk jaar van de partij. Traditie is een heuse zingende kerststal voor de deur. “De kerststal is een gelegenheidsbandje dat elk jaar geld ophaalt voor een ander goed doel, door middel van collecte tussen het publiek.

beierd
De Beierd heeft de kerstversiering alvast opgehangen

Wij dragen daaraan bij door een deel van de opbrengst van onze buitenbar aan het goede doel te schenken.” Tijdens het kijken naar de zingende kerststal schenkt de Beierd je warme chocomelk, gluhwein en biertjes aan de buitenbar. “En de bar wordt natuurlijk bemand door een kerstman.”

Toekomst van de Beierd

Op de vraag of hij nog iets mist in de Delftse binnenstad, reageert Willem met een mysterieuze glimlach: “Ja, zeker. Maar daar gaan wij binnenkort werk van maken.” De Beierdondernemers hebben onlangs een pand aan de Phoenixstraat gekocht, maar over wat ze daar gaan doen wil hij nog niet te veel kwijt: “Iets met groepen en borrels. Horeca 2.0 noemen wij het. Het wordt in ieder geval iets waarbij we dezelfde dingen die we belangrijk vinden bij de Beierd laten terugkomen.”

Eetcafé de Beierd Delft

4,4
(319)

Burgwal 18, 2611GJ Delft

Nu gesloten

Meer informatie

 

Eetcafé de Beierd Delft

4,4
(319)

Burgwal 18, 2611GJ Delft

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Nieuw in Delft: bij Paradijs Corner kun je Turkse broodjes voor ontbijt én lunch halen”

Nieuw in Delft: bij Paradijs Corner kun je Turkse broodjes voor ontbijt én lunch halen

Ga naar “Insidertip: bij The Harvest eet je superlekker én gezellig (en het is nog gezond ook!)”

Insidertip: bij The Harvest eet je superlekker én gezellig (en het is nog gezond ook!)

Aangeboden door The Harvest

The Harvest Delft
Ga naar “Noël (19) en Jesse (23) zijn de nieuwe eigenaren van Broodje Delft: ‘We hebben grote plannen’”

Noël (19) en Jesse (23) zijn de nieuwe eigenaren van Broodje Delft: ‘We hebben grote plannen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Boho kussenhoes voor € 3,99”

Boho kussenhoes voor € 3,99

 • Action
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99”

Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Algemeen administratief medewerker”

Algemeen administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Theater de Veste zoekt een hoofd techniek & gebouwbeheer”

Theater de Veste zoekt een hoofd techniek & gebouwbeheer

 • Theater de Veste Delft
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!”

Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!

 • 38CC
 • T/m 19 feb

Topper

Ga naar “Het is weer zover! Carnaval in Delft kom eraan”

Het is weer zover! Carnaval in Delft kom eraan

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Kindervoorstelling Sneeuwwitje”

Kindervoorstelling Sneeuwwitje

 • Van 11 feb t/m 12 mrt
Ga naar “Theater matinee – ensemble Camerata Delft”

Theater matinee – ensemble Camerata Delft

 • T/m 11 feb
Ga naar “Avond voor Belangstellenden in de Vrijmetselarij”

Avond voor Belangstellenden in de Vrijmetselarij

 • 21 februari 2023