Daniël en Jordy zeilen onverwachts van Australië naar Nederland. ‘Ik heb hiervoor weleens op de Kaag gezeild’

Een verre reis is voor de gemiddelde wereldbewoner voorlopig geen optie, maar voor de Delftse Daniël Wiessing (23) en zijn maat Jordy van der Voort (29) is dit het enige waar ze nog mee bezig zijn. Op het moment dat hun afzonderlijke plannen voor een mooie tijd in Australië werden gedwarsboomd door het coronavirus, ontmoetten ze elkaar en besloten ze dat ze het komende jaar per zeilboot terug naar Nederland zouden gaan. Klein detail: veel meer zeilervaring dan een paar keer op de Nederlandse binnenwateren hadden ze niet. ”Maar we weten heel goed waar we mee bezig zijn.”

Tot drie weken geleden kenden de twee elkaar nog niet en zagen hun plannen er heel anders uit. Jordy reisde al sinds vorig jaar door Australië in een door hemzelf omgebouwde vrachtwagen. Volledig geïsoleerd en inclusief ramen, douche en zonnepanelen. ”Die heb ik verkocht en vervolgens keek ik voor de grap rond op een veilingsite. Voordat ik het wist had ik daar een boot gekocht.” Ook Daniël is niet vreemd van impulsiviteit. Toen hij een maand geleden in het land aankwam om er voor een jaar te werken, moest hij vrijwel meteen besluiten dat het geen zin had om te blijven tijdens de coronacrisis. Op zijn Facebook plaatste hij: ‘Wie gaat er mee terug zeilen naar Nederland?’ Soort zoekt soort, want niet lang daarna kwam de reactie van Jordy. En dat klikte meteen. ”Twee impulsieve mensen op een boot, dat zit wel goed.”

Hulp vanuit alle hoeken

Toen begonnen de wekenlange voorbereidingen. Met natuurlijk de tegenslagen die daarbij komen kijken. Jordy: ”De boot was niet zo heel duur, maar we snappen nu waarom. De navigatieapparatuur werkt niet, de masten zijn verrot, het roer zit vast en de waterpomp moet worden gemaakt.” Is Daniëls connectie met Delft dan de studie maritieme techniek, zodat ze precies weten hoe ze dat moeten doen? Nee, hij is gewoon als Delftenaar geboren en beide hebben totaal iets anders gestudeerd. ”Maar als we hier klaar zijn, is het wel alsof we maritieme techniek hebben gestudeerd in sneltreinvaart.”

Onhandig zijn ze natuurlijk niet, Jordy maakte immers zelf een huis uit een vrachtwagen. Ook krijgen de twee veel hulp van mensen. Dat is mede te danken aan de niet geringe media-aandacht, bijvoorbeeld van SBS News, een van de grootste nieuwszenders in Australië. Mensen komen sindsdien speciaal voor ze langs, ook om bijvoorbeeld eten te brengen. Of zo stond opeens de zoon van de originele eigenaar voor hun neus die hen veel kon uitleggen. Ook de buurman in de haven springt soms bij en is er hulp van wat Delftse vrienden die al in Australië waren. ”We hadden niet verwacht dat het zóveel werk zou zijn. We maken lange dagen, van 08.00 tot 18:00 en dat al drie weken achter elkaar. Aan de ene kant valt het tegen, maar we genieten er ook wel heel erg van. En we leren de boot heel goed kennen.”

Veiligheid voorop

Ook hun ervaring in het zeilen is nogal een verschil met wat ze te wachten staat. Daniël is wel eens op de Kaag geweest en Jordy ging af en toe een weekendje weg om te zeilen. Jordy: ”Maar we weten echt wel heel goed waar we mee bezig zijn. We komen sowieso veilig thuis.” Daniël voegt daaraan toe: ”We merken dat veel mensen zorgen hebben en dat we vaak moeten uitleggen hoe we het gaan doen. Natuurlijk kunnen er dingen mis gaan, de oceaan kent bijvoorbeeld onverwachte stormen. Maar we hebben goede weersystemen en we nemen bij de grote oversteken ook andere mensen mee. We zijn niet bang. Onze veiligheid staat voorop. Daarna het genieten.”

Donderdagmarkt in Delft

En hoe moet het dan, als je een jaar lang of misschien wel langer met elkaar op zee zit? ”Het is een enorme boot, geschikt voor zo’n 8 mensen. Dus we hebben genoeg ruimte.” De twee hebben onder andere veel rum ingeslagen, om het plaatje van twee piraten op zee compleet te maken. ”En het is niet zo dat we de hele dag bezig moeten zijn met zeilen”, vertelt Jordy. ”We hebben een navigatiesysteem waarop je de route plant en die de diepte van het schip en de wateren berekent. Vervolgens bestuurt de boot zichzelf, wij hoeven alleen maar af en toe de zeilen aan te passen. Op zee gaan we vissen en duiken. Daniël: ”Wat ik het meeste ga missen? Natuurlijk mijn familie en vrienden, maar ook zeker wel de markt op donderdag in Delft.”

Op 4 mei verwachten de jongens de zeilen te gaan hijsen. Ze vertrekken vanaf Gold Coast in het oosten van Australië en zullen eerst nog twee maanden langs de kust naar het noorden zeilen. ”Dat wordt een heerlijk begin, waar we zullen stoppen op jaloersmakende tropische eilandjes.” De hele reis kan worden gevolgd via hun Facebook en Instagram. ”We gaan al onze ups en downs zo veel mogelijk op film vastleggen. Jullie hoeven ons niet te missen.”

 

Meer in deze categorie

Delftenaren

Ga naar “7 x deze Delftenaren zetten hun broers en zussen in het zonnetje”

7 x deze Delftenaren zetten hun broers en zussen in het zonnetje

Ga naar “De favorieten van Delftenaar Helma: ‘Ik zou weleens toerist willen zijn’”

De favorieten van Delftenaar Helma: ‘Ik zou weleens toerist willen zijn’

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper