Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Poptahof-bewoners toveren verwilderde schooltuin om tot moestuin

Door Ilse Zoutewelle 3 april 2017

Een goed jaar geleden was het oude schoolplein naast basisschool De Horizon nog een verwilderd stukje Delft. “Er stonden grote, lelijke bomen en het lag vol met oude tegels”, vertelt Ellen Prins. Anno 2017 is het verwilderde plein omgetoverd tot een prachtige moestuin voor de buurt.

Dat omtoveren ging – helaas – niet zo snel als in de gemiddelde Disney-film. Ellen, Adile, Mehmet en heel veel andere bewoners van Poptahof hebben uren staan zweten voor het eruit zag zoals nu. “Er lagen maar liefst 1200 tegels die we allemaal met de hand eruit hebben gehaald”, vertelt Ellen. “De bomen zijn gekapt door een professioneel bedrijf, dat wel.” Vervolgens hebben ze alles wat er in de oude schooltuin lag, hergebruikt. “De bomen hebben we versnipperd voor de paden en de tegels gebruiken we als grens tussen de moestuintjes.”

De tuin is voor iedereen

De kruidentuin

Inmiddels wordt er door zo’n 42 buurtbewoners, twee basisscholen en een kinderdagverblijf driftig getuinierd. Deze mensen hebben allemaal een eigen stukje tuin, daarnaast zijn er gemeenschappelijke delen in de tuin. Ellen: “De moestuin is zelfs zo populair, dat we een wachtlijst hebben!” Maar dat betekent niet dat de tuin alleen toegankelijk is voor de mensen met een tuintje. “Het terrein is echt van iedereen, voor iedereen. Als je hier een moestuin hebt, moet je ook helpen om de gemeenschappelijke gedeelten van de buurttuin te onderhouden, zoals de kruiden- en bloementuin.”

Altijd bezig

Er staan héél veel soorten munt in de gemeenschappelijke tuin. “De Turkse en Marrokaanse buren zijn er dol op”

Maar zoals het in iedere tuin gaat, blijft er altijd iets te doen. “We hebben laatst veldbloemen gezaaid die bijen aantrekken. We willen nog een boom weghalen, andere plantjes planten en dan heb ik natuurlijk ook mijn eigen tuin nog.” Sommige tuinierders zijn zelfs zo met de gemeenschappelijke tuin bezig, dat ze hun eigen tuin vergeten. “Mijn tuin is nog helemaal leeg”, lacht Adile. Maar hij doet het voor een goed doel, want de gemeenschapstuin ligt er prachtig bij.

Deze tuinierder had wél tijd om spinazie te zaaien

Meer over

Delftenaren

adv.