Barvrouw Heleen van De Klomp: ‘Wildvreemde mensen spelen hier een bordspel met elkaar’

Door Iris Olsthoorn 31 oktober 2018

De barman/vrouw: degene die je drankjes inschenkt en je comfortabel laat voelen in het café. In deze nieuwe serie gaan we op zoek naar de leukste barmannen en -vrouwen van Delft. Deze week spreken we Heleen Huis, eigenares en barvrouw van het oudste café van Delft: Bierhuis de Klomp. 

Heleen staat inmiddels al veertien jaar achter de toog bij de Klomp aan de Binnenwatersloot, waarvan zeven jaar als eigenaar samen met haar man Bart. Dat eigenaar worden ging niet helemaal zonder slag of stoot. “Het café was van m’n moeder.  Toen ik vertelde dat ik het wel wilde overnemen, was ze daar eigenlijk niet zo blij mee”, vertelt Heleen. “We woonden in Waalwijk en ik werkte op dat moment in de modebranche. Op een dag heb ik mijn baan opgezegd, hebben we het huis verkocht, de auto de deur uit gedaan en kwamen we naar Delft. ‘Zo mam, daar ben ik dan’, zei ik. Toen moest ze wel overstag!”

Geen ‘oude mannetjes café’

Het allermooiste aan haar Klomp vindt Heleen ‘dat alles hier samen komt’: “Je kunt hier komen met je ouders, je vriendin, je vrienden. Van vuilnisman tot professor zit hier een biertje te drinken en heel vaak spelen wildvreemde mensen ineens een bordspel met elkaar.” Dat is volgens Heleen ook precies zoals een café moet zijn: “Soms komen mensen voorzichtig binnen, omdat het er van buiten uitziet als ‘oude mannentjescafé’. Maar eenmaal binnen voelt iedereen zich prettig. Daar moet je als barvrouw of -man ook voor zorgen: je bent de sfeerbewaker.”

Oeps

In een stad als Delft krijgt ze – hoe kan het ook anders –  veel studenten over de vloer. “Er verzamelen hier vaak groepen studenten voor hun huisdiner. De regel is daar om zo idioot mogelijk verkleed te gaan. Eén keer heeft dat een nogal beschamende situatie opgeleverd”, lacht Heleen. “Er was een groep met thema ‘Hoeren en Pooiers’. Vervolgens kwam er iets later een meisje met een nét iets te kort rokje en nét te rode lippen aanlopen. ‘Ze zijn al weg’, zei ik tegen haar. Maar ze bleek er dus niet bij te horen. Dat is niet meer goed gekomen.”

Deze telefoon werkte tot voor kort nog.

De oude telefoon

Deze anekdote is er een van vele honderden die Heleen inmiddels in haar repertoire heeft over het bierhuis. Dat is ook niet zo gek, want als oudste café van Delft is de Klomp één grote bak aan historie. Op elke muur van het metersdiepe pijpenla café hangt wel weer een schilderij of foto met mooi verhaal. “En die telefoon daar, met draaischijf, heeft het nog heel lang gedaan”, vertelt Heleen. “Toen de bioscoop hier nog naast zat, wilden twee meisjes met een lege Nokia graag naar huis bellen. Ze keken me nogal vreemd aan toen ik zei dat ze deze telefoon konden gebruiken!”

De Barman/vrouw verkiezing van indebuurt Delft

Indebuurt is opzoek naar de allerleukste barmensen. Elke week schotelen we je een kandidaat voor. Na 10 keer kiezen jullie welke barre man of vrouw de enige echte beker verdient! We zijn inmiddels bij nummer 9 van de 10 kandidaten. Over anderhalve week kan er gestemd worden en barst de strijd los!

Bierhuis De Klomp Delft cafés

Nu gesloten16:00 - 01:00

Binnenwatersloot 5, Delft

Bekijk meer:cafés

adv.