Barman René van Café de Engel: ‘Het is hier één grote familie’

Door Iris Olsthoorn 24 oktober 2018

De barman/vrouw: degene die je drankjes inschenkt en je comfortabel laat voelen in het café. In deze nieuwe serie gaan we op zoek naar de leukste barmannen en -vrouwen van Delft. Deze week spreken we René Mastenbroek, barman bij Café de Engel. 

Wie wel eens bij Café de Engel komt, heeft ongetwijfeld een biertje gedronken dat door René getapt is. Hij werkt hier namelijk al negen jaar: “Met een kleine onderbreking. Ik kwam hier werken tijdens mijn studie. Daarna ben ik gaan werken als kok. Maar toen dat bedrijf er mee stopte, ben ik weer hier gaan werken. Ik dacht ‘waarom niet?’ Ik heb het hier altijd naar mijn zin gehad.”

Grote familie

Omdat hij al zo lang achter de toog van de Engel staat, kent René behoorlijk veel gasten: “Sommige mensen komen hier al vanaf hun zestiende, toen de alcoholleeftijd nog lager lag. Het is leuk om te zien dat ze al die jaren blijven hangen.” Toch komen er lang niet alleen jonge mensen: “Hier komt juist een mix van jong en oud. Het klinkt vast cliché om te zeggen, maar dat is wel wat het leuk maakt. Op de een op andere manier gaat het ook heel goed samen. Er ontstaan ook vriendschappen en connecties tussen 70-jarigen en 20-jarigen. Het is hier bijna één grote familie.”

Het allerliefst werkt René op een drukke zomeravond: “Als heel je terras én je bar vol zit, het lekker warm is buiten en er een zomers sfeertje hangt.” Het kan hem trouwens ook niet druk genoeg zijn: “Laat mij maar lekker rennen. Je bent hier toch om te werken! Dan kan je maar beter iets te doen hebben.”

Gekkenhuis

René heeft behoorlijk wat gekke en leuke dingen meegemaakt in die negen jaar barmanschap. Maar één avond staat bij hem wel heel helder in het geheugen gegrift: “Blues Festival, een aantal jaar terug. Op zo’n avond weet je dat het druk wordt, maar dit was gekkenhuis. Het was denk ik de zwaarste avond ooit om te werken.” Toch kijkt hij er tevreden op terug: “Als je dan een enorme omzet hebt gedraaid en alles is goed gegaan, dan is dat wel een ontzettende beloning.”

De Barman/vrouw verkiezing van indebuurt Delft

Indebuurt is opzoek naar de allerleukste barmensen. Elke week schotelen we je een kandidaat voor. Na 10 keer kiezen jullie welke barre man of vrouw de enige echte beker verdient! We zijn inmiddels bij nummer 8 van de 10 kandidaten!

Kandidaat van vorige week

melvin vermaat

Barman Melvin van Kobus Kuch: ‘Er gebeurt altijd wel iets bizars als ik aan het werk ben’

De barman/vrouw: degene die je drankjes inschenkt en je comfortabel laat voelen in het café. In deze...

Meer over Café de Engel ontdekken?

Café de Engel bars

Nu open10:30 - 02:00

Markt 66a, Delft

Bekijk meer:bars

adv.