Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amber is slechtziend, toch verslindt ze boek na boek

Aangeboden door Dedicon 3 september 2019

Voor Amber Meulenbeld slechtziend werd, was boeken lezen haar grote hobby. Maar haar beperking betekende niet het einde van de passie, want veel boeken worden ingesproken. Nu ondersteunt Amber de helden die boeken, kranten en tijdschriften inspreken als leesbegeleider bij Dedicon in Rijswijk.

“Ik maak veel gebruik van de boeken die zijn ingesproken bij Dedicon”, vertelt Amber. Ze wilde iets terug doen voor de mensen die de boeken inspreken en daarom besloot ze zich aan te melden als vrijwilliger. “Ondanks dat ik niet kan lezen, kan ik me hier wel nuttig maken. Ik weet wat er fijn is aan de gesproken boeken en dus begeleid ik voorlezers bij het inspreken.”

dedicon
Amber met voorlezers Boris, Marieke en Thomas

‘Het is gezellig’

Amber is elke zaterdag te vinden op de locatie in Rijswijk. “Ik luister mee bij het voorlezen en geef feedback. Ik leer de vrijwilligers bijvoorbeeld hoe ze een verhaal tot leven kunnen brengen door emotie in hun stem te leggen.” Tussen het voorlezen door is het hartstikke gezellig: “De meeste vrijwilligers lezen elke week een paar uurtjes voor. Iedereen doet zijn eigen ding in de studio en daarbuiten praten we bij.”

Kies zelf welk boek je leuk vindt

De boeken die worden ingesproken bij Dedicon in Rijswijk komen uit de Koninklijke Bibliotheek. “De boeken zijn fictie en non-fictie, maar we spreken hier ook studieboeken voor de basisschool, middelbare school en universiteit in. Iedere vrijwilliger kiest zelf welk boek hij het meest interessant vindt. Hoewel het natuurlijk wel het leukst is als bijvoorbeeld een kinderboek wordt voorgelezen door een jong persoon.”

Je krijgt een cursus

De voorlezers zijn geen professionele stemacteurs: “Iedereen kan voorlezer worden. Het is belangrijk dat je een verhaal kunt overbrengen, je stem kunnen we hier verbeteren. Als je binnenkomt bij Dedicon, krijg je eerst een basiscursus. En tijdens het voorlezen ben ik – of één van de andere leesbegeleiders – er om je te helpen.

Er is nog werk aan de winkel

Amber is superblij met het werk dat de voorlezers doen. “Op deze manier kan ik bezig blijven met mijn hobby: boeken!” Er zijn nog steeds heel veel boeken, tijdschriften en kranten die niet in gesproken vorm verschijnen. Er is dus nog werk aan de winkel! Lijkt het je wat om mensen die slechtziend of blind zijn blij te maken met een goed boek? Meld je dan aan als onzichtbare held! Dat kan via onzichtbarehelden.com.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Dedicon. Meer over Dedicon ontdekken?

Dedicon

J.C. van Markenlaan 3 (7e etage), Rijswijk

adv.