Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

20 jaar ‘niets moet en alles mag’ in Speeltuin De Bras

Door Jantine van den Hoven 25 mei 2016

Twintig jaar alweer, bestaat de speeltuinvereniging De Bras. “De speeltuin zelf bestaat al veel langer hoor, misschien wel honderd jaar?”, vraagt toezichthoudster Margo van de Merwe zich hardop af. “Want voor mij had je nog Tante Sjaan, die zat er dertig jaar. En daarvoor was er nog iemand anders.”

Speeltuin De Bras (8)
Margo van de Merwe in ‘haar speeltuin’

In de beginperiode van Margo was het zaak om een plek te veroveren. “Tante Sjaan was natuurlijk een begrip en ik nam haar taak over. Dan zeiden kinderen: ‘Maar jij bent Tante Sjaan niet!’. Dat was nog wel even lastig.” Maar na 19 jaar in de speeltuin is daar niets meer van terug te zien, het is echt haar plek.

Soms even sussen

Iedere werkdag is Margo in Speeltuin De Bras te vinden. “Ik hou de boel een beetje in het gareel hier. Let op dat er geen regels overtreden worden en soms sus ik een ruzie.” Op zaterdag wordt de speeltuin verhuurd en op zondag draait het op vrijwilligers. Margo wordt voor haar werk als toezichthoudster betaald door de gemeente. Margo zegt dat het erg belangrijk is dat zij een sterk verenigingsbestuur achter zich heeft staan, en dat heeft ze nu. Meer vrijwilligers zijn altijd welkom.

Ouderen op hun stoeltje

Speeltuin De Bras
Oudere buurtwoners kwamen een middagje in de speeltuin zitten

De speeltuin is vrij toegankelijk voor iedereen. “Vroeger kwamen hier nog wel eens wat oudere buurtbewoners, die zetten dan hier hun stoeltje neer en gingen hier een middagje zitten. Die zie ik nu niet meer. Of ze nu welkom zijn? Natuurlijk!” Het mooiste aan de speeltuin vindt Margo dat het er laagdrempelig is. Dat er niets moet en dat vrijwel alles mag. “Gewoon relaxed.”

Kind moet zelf leren en ontwikkelen

Er is wel meer veranderd in twintig jaar De Bras. “Geen speeltoestel is meer het zelfde. Ja alleen de zandbak. Van lieverlee is alles wel een keer vervangen, zo is er ieder jaar wel weer iets nieuws.” De mentaliteit van de kinderen is sinds 1996 ook wel anders. “Ze zijn mondiger, brutaler. Ik heb er geen last van hoor, word er niet warm of koud van. Maar het is wel zo.  Ook ouders vinden dingen sneller zielig. Zo’n kind moet – als het de juiste leeftijd heeft – gewoon zelf zo’n toren op. Lekker laten ontdekken. Sommige ouders zouden hun kind het liefst zelf op die toren zetten of helemaal meelopen. Een kind moet dat zelf leren en ontwikkelen.”

Speeltuin De Bras
De speeltuin in de jaren ’90

Dicht? Dan moet het wel héél slecht weer zijn

Margo merkt ook dat kinderen minder buiten spelen. “Met dit weer – grijs maar wel droog – zitten kinderen toch al snel liever achter de computer. Terwijl de temperatuur gewoon prima is. Ik ga trouwens bijna nooit dicht voor regen. Of het moet écht de hele middag keihard regenen, zoals afgelopen maandag. Maar dat komt echt niet vaak voor.” Vroeger kwam het wel voor dat er een vaste groep ouders was, die elke middag in de speeltuin zaten. Nu komen ouders meestal een middagje in de week. “Door onze Facebookpagina en de website komen er de laatste tijd meer mensen uit andere delen van Delft of uit Ypenburg.”

Feest

Zondag 29 mei is ook iedereen weer welkom. Het twintigjarige bestaan van de speeltuinvereniging wordt gevierd door de speeltuin voor een middag nog wat meer aan te kleden met luchtkussens, popcorn en suikerspinnen.

Tijdens het interview fietst er een klein jongetje langs. ‘Goed he!’, roept hij.  “Die kan het sinds gisteren. Ik heb hier heel wat kinderen zien leren fietsen, dat is echt mooi. Kinderen die hier vroeger speelden, komen nu met hun eigen kinderen.”

 

adv.