Margo ontdekte een oud parfumfabriekje in haar achtertuin: ‘Deze reukwaters wonnen ooit belangrijke prijzen’
In 1964 kocht Margo Poppink (80) met haar man Philip, tandarts van beroep, het pand Phoenixstraat 52. De tuin grensde...
Het afgelopen jaar spraken we bijna iedere week met leuke, interessante en inspirerende stadsgenoten voor onze rubriek ‘Delftenaar van de Week’. Nu was dat natuurlijk iedere week een feestje, maar déze negen interviews zijn ons (en jullie) in het bijzonder bijgebleven:
Pssst: ken of ben jij iemand die we in 2021 echt eens moeten interviewen voor deze rubriek? Mail ons via [email protected]!
In 1964 kocht Margo Poppink (80) met haar man Philip, tandarts van beroep, het pand Phoenixstraat 52. De tuin grensde aan een met klimop overwoekerde houten schuur waar allerlei rekken met flessen stonden en de geur van verschaalde parfum hing. De schuur bleek een beroemd parfumfabriekje te zijn geweest met de naam Maison Neuve. “Het was een bijzondere en onverwachte ontdekking”, vertelt Margo. We blikten met haar terug in dit interview:
Sinds een jaar is er aan de Vulcanusweg iets bijzonders te vinden: een tiny house dorpje. Het heet het Pionierskwartier en er staan veertien zelfgebouwde huisjes. We namen een kijkje bij Denise en Maurice. Want hoe is het om in een tiny house te wonen? De grootste verrassing: er zit een bad (!) in het minuscule badkamertje!
Waar er ook maar een kans ligt om voor een ander te koken, pakt Jenny Raphaëla hem. Ze maakt eten voor buurtgenoten en minder bedeelden in de Jessehof, deelt haar recepten elke week op de radio en heeft drie maanden per jaar vrij van werk om het meest ingewikkelde recept ooit te maken voor honderden mensen uit heel Nederland. ”De afgelopen maanden waren vreselijk omdat ik mijn maaltijden niet kon delen.”
De meeste gezinnen zijn in deze gekke woningmarkt blij als ze een stekkie voor henzelf kunnen kopen. Maar wat als je juist níet alleen met je gezin in een huis wilt wonen? Dan begin je een woongroep. Lisa Leistra en haar gezin wonen sinds twee jaar met drie andere gezinnen onder één dak aan de Bellinilaan in Buitenhof.
Stiekem dromen we er allemaal van: de biezen pakken, alles achter je laten en neerstrijken op een zonnig plekje in het buitenland. Monique en Casper Zeegers deden het, en zijn inmiddels al veertien jaar gelukkig in de Auvergne in Frankrijk. In dit interview lees je meer over hun vakantieparadijsje:
Mies Warffemius heeft dit jaar honderdenéén kaarsjes mogen uitblazen. Ze woont nog zelfstandig en kookt zelf. “Ja, wel wat ik zelf lekker vind zoals pannenkoeken en een soepje. Ook verse appelmoes vind ik heerlijk, maar ik heb lichte diabetes en dat gaat helaas niet samen.” Mies maakte de oorlog in Delft mee, wij blikten met haar terug:
Als je op een warme dag langs de Oude Delft fietst, zie je geregeld de vrolijk en relaxed ogende kok Fokke Keuning tijdens een van zijn pauzes. Volgend jaar is zijn veertigste jaar als keukenkoning bij de DSB. Ondanks de grote groepen mensen waarvoor hij kookt, heeft hij nooit last van stress. ”Koken is mijn leven.”
Een lekke strandbal, een lampenkap met knijpers en sleutelhangers, een fietswiel aan het plafond en zo’n 11 klokken die allemaal een andere tijd aangeven. Het zou een greep kunnen zijn uit een afvalbak van de kringloop, maar het is er een uit het huis van Hoan Koen Tan (85). Hij verzamelt de ‘weesspullen’ die de Delftenaar of toerist verliest of weggooit. Thuis krijgen ze zorgvuldig een plekje toegewezen. ”Het is zeker geen zooitje hier.”
Het is een van de zwartste bladzijdes uit de koloniale geschiedenis van Nederland, én een verhaal dat weinig Nederlanders paraat zullen hebben: de beloofde onafhankelijkheid van West-Papoea. Iemand die er inmiddels alles vanaf weet is Delftenaar Julia Jouwe (23). Ze maakte in 2017 een reis naar het land die haar leven ingrijpend zou veranderen. Ze maakte er kennis met familieleden en zag de misstanden waaraan de Papoea’s dagelijks worden blootgesteld. Teruggekeerd in Nederland richtte ze samen met Samuel van Voorn Young Papua Collective op, een organisatie om jonge Papoea’s in Nederland met elkaar te verenigen.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Delft en blijf op de hoogte van alles over en rondom Delft.
In onze gids
Nu geopend
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken
Topper
Topper