Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Zo’n naakt fietsersprotest als in Londen, hebben we dat hier ook nodig?’

Door Chantal Deen 12 juni 2019

Laatst fietsten honderden Londenaren naakt door de stad als protest tegen de slechte voorzieningen voor fietsers. Hebben we in Delft ook zo’n protest nodig, of is het hier eigenlijk best goed gesteld met de fietspaden? Fietsverkeer-overlevings-expert Chantal maakt de balans op. 

Naakt fietsen is in Londen dé manier om te laten zien hoe ‘kwetsbaar’ je bent in het verkeer als fietser. Of de problemen na dit protest snel worden aangepakt, weet ik niet. Maar aandacht hebben ze zeker gekregen. Hebben wij deze vorm van aandacht ook nodig in fietsstad Delft? Is het noodzakelijk dat we allemaal in ons geboortekostuum over de fiets-onvriendelijke kruisingen sjezen?

Ramp in spé situaties

In Nederland – en dus ook Delft – is het ontdoen van je kleding en op je fiets springen niet direct nodig. Fietsen zit diep geworteld in ons land en daarmee lopen we, fietsvriendelijk technisch, lichtjaren vooruit op menig ander land. Neem nou de situatie bij de Havenstraat. Kort geleden was het fietsen daar intens. Fietsers kwamen gewoon uit twee richtingen terwijl het eenrichtingsverkeer was. Voeg daar nog een automobilist aan toe en het rampscenario was compleet. Na flink klagen en misschien wat opoffering van diverse slachtoffers, is de straat nu afgesloten en wordt deze dusdanig verbouwd tot een paradijs voor fietsers.

Zo wordt de fietsvriendelijkheid in Delft stukje bij beetje aangepakt en hoeven wij (nog) niet poedelnaakt over de Phoenixstraat gaan sjezen. Toch mag de aandacht niet verslappen, ook niet bij jou als fietser. Er zijn nog genoeg ramp in spé situaties waar verbetering nodig is. En alleen gemeente Delft kan dit fiksen.

Verantwoordelijkheid van de fietser

Een fietser heeft ook een verantwoordelijkheid als deelnemer aan het verkeer. Er is een hele waslijst met regels waar een fietser zich aan moet houden. Als ik besluit om zonder licht te fietsen is dat mijn eigen schuld, toch? Zo ook als ik in beschonken toestand (zou ik nóóit doen natuurlijk) deel neem aan het verkeer. Het negeren van een rood licht of een fraaie partij haaientanden is ook onverantwoordelijk. Mijn hand niet uitsteken is jammer, en voetgangers belagen met mijn fietsend gejakker ook. Helaas doen we bovenstaande allemaal wel eens in meer of mindere mate. Totdat het fout gaat en dan zijn de consequenties soms niet te overzien. De laatste keer dat ik het heb gecheckt, had ik geen superkrachten ontwikkelt om na een valpartij weer ongeschonden op te staan. Een fietser is en blijft kwetsbaar, ook naakt en al dan niet met helm op.

Fietsen in Delft is te vergelijken met het creëren van een beter milieu: het begint allemaal bij jezelf. Stop bij rood, geef voorrang aan rechts, stop voor haaientanden, accepteer een gebodsbord en blijf vooral goed nadenken in de fietsjungle. Maak kenbaar aan de gemeente als er fiets-onvriendelijke paden, kruisingen of wegen zijn. Als dit allemaal niet lukt, trommel dan wat mede-fietsers op, trek dan je kleding uit en ga samen spiernaakt fietsen door Delft. Wedden dat je aandacht krijgt als je met honderden in al je kwetsbaarheid de markt rond racet.

Meer over

Column

adv.