Column van Chantal: ‘Wil, mijn kassière door dik en dun, gaat na 28 jaar met pensioen’

Door Chantal Deen 15 mei 2019

Als je standaard je boodschappen bij dezelfde super doet, dan is het heel fijn als er gezellige mensen achter de kassa zitten. Chantal had de afgelopen 20 jaar één grote favoriet: Wil, van Albert Heijn op de W.H. van Leeuwenlaan (ook bekend als Laan van Altena). Nu Wil met pensioen gaat, beseft Chantal dat ze haar gaat missen. Daarom schreef ze deze kleine ode aan haar kassière.

‘Wil gaat met pensioen, lees ik op een flyer wanneer ik boodschappen aan het doen ben. Snel grijp ik een kaart uit het rek en schaf ik een mooie bos bloemen aan. Ik schrijf een tekst die eigenlijk geen recht doet aan wat ze voor me betekent en begeef me naar de kassa. Met pijn in mijn hart zie ik haar het allerlaatste product over de scanner halen, het eindbedrag doorgeven en het wisselgeld teruggeven. Dan komen de tranen in haar ogen en valt het AH doek. Wil, deze is voor jou!

‘Licht teleurgesteld koos ik een ander, als Wil er niet was’

Al ruim twintig jaar halen manlief en ik onze boodschappen bij de AH op de W.H. van Leeuwenlaan in Delft. Vooral in het begin was ik het die de eetvoorraad mocht aanschaffen. Na een korte introductie van een aantal kassières had ik mijn keuze gemaakt. Ik plaatste vanaf dat moment mijn boodschappen op de band van Wil. Lichtelijk teleurgesteld koos ik een ander als ze er niet was. Een bezoek aan de supermarkt was gewoon niet compleet zonder een praatje met mijn favoriete kassière.

‘Mijn kassière door dik en dun’

Wil was mijn kassière door dik en dun. Zij was het die me wijze raad gaf tijdens mijn eerste zwangerschap. Ik waggelde zeker in mijn verlof wel elke dag langs haar kassa. Zij sprak van hoop toen ik met de kinderwagen haar werkplek passeerde op 11 september 2001, net nadat het eerste vliegtuig het World Trade Center was ingevlogen. Zij vroeg elke dag hoe het met mij ging, toen ik ruim over de uitgerekende tijd was bij mijn tweede zwangerschap. Ze zag me dikker, slanker en ook weer dikker worden. Ze heeft mijn zoon regelmatig een schwalbe zien plegen op de vloer van het pad waar het snoepgoed stond. Ze zag hoe mijn haar elke dag een beetje verdween. Zij durfde te vragen wat ik had. Wil informeerde altijd naar mijn gezondheid. Zij was het die meeleefde tijdens mijn eerste stappen op het schrijverspad. Ze had altijd een praatje paraat en vergat nooit waar je op dat moment in je leven stond. Wil was een onderdeel van mijn leven, zonder dat ik het wist.

Nu gaat Wil van haar welverdiende pensioen genieten. Ze was 28 jaar in dienst bij de Albert Heijn. Wil, ik zal je missen! Het ga je meer dan goed. Vanaf nu zal ik zelf de boodschappen wel gaan scannen.

 

Meer over

Column

adv.