Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Speel deze zomer toerist in eigen stad en help de Delftse ondernemers’

Door Chantal Deen 25 juni 2020

Wist je dat in de rondvaartboot in Delft maar twaalf mensen per vaart mee mogen door corona? Normaal zijn dat er vijftig. Snel rekenen leert dat ze vele extra rondjes moeten varen om weer enigszins op het oude niveau te komen. Tel daar bij op dat dé doelgroep van de rondvaart, buitenlandse toeristen en ouderen, dit jaar grotendeels weg zullen blijven. Het is kommer en kwel in de toeristenbusiness in Delft. Gelukkig kunnen wij hier zelf iets aan doen.

Anton Brands, mede-eigenaar van rondvaart Delft, vertelde mij of het wel en vooral wee van zijn rondvaartbusiness toen ik hem bij het uitlaten van zijn hond tegenkwam (daar heeft hij nu veel tijd voor, te veel als je het hem vraagt). ‘Als het moet zingen we het dit jaar nog wel uit maar, veel langer moet het niet duren’, zegt Anton.

Meer dan een beetje creativiteit

Per 1 juli a.s. worden veel maatregelen versoepeld waaronder ook het aantal bezoekers in bijvoorbeeld een museum. Dat klinkt heel fijn maar, we moeten nog steeds die anderhalve meter aanhouden dus hoe dan? Hoe kun je een groep bezoekers rondleiden in de stad of bijvoorbeeld bij de Porceleyne Fles? Met een megafoon of een audiotour? Uitleg geven over Willem van Oranje met een mondkapje op is niet te doen, laat staan te horen. Het is mij duidelijk dat dit meer vereist dan een stukje creativiteit of gewoon de rit uitzitten.

Delft Marketing buigt zich momenteel over een plan de campagne om Nederlanders naar Delft te trekken. Zelfs Nederlanders die al eens eerder onze stad hebben bezocht worden verleid om nog eens te komen. Delft zal echter niet de enige stad zijn die op de trom slaat, dus het is afwachten of de stad weer vol gaat stromen.

Ga eropuit, in Delft

Nu kunnen wij wel een handje helpen als Delftenaren. Want wees eens eerlijk, heb jij de Nieuwe Kerk al eens beklommen? Heb jij ooit een rondleiding gedaan door het centrum van Delft? Weet jij waarom Delfts blauw, blauw is? En hoeveel kinderen had Vermeer eigenlijk? Deze vragen zijn simpel te beantwoorden door een bezoek aan bijvoorbeeld Het Vermeer Centrum, de Porceleijne Fles, een rondvaart door de grachten of een (privé)tour de cité boeken. In Museum Prinsenhof Delft hangen ongelofelijk veel schilderijen, koop een kaartje en bestudeer er eens een. Er is zoveel moois te doen en te ontdekken in onze stad (en mocht je het je afvragen: Nee, ik word hier niet voor betaald of gesponsord). Daarvoor hoef je niet de stadspoorten uit. Het geld wat je bespaard aan reiskosten, kun je meteen mooi gebruiken in de Delftse horeca of detailhandel. Makkelijker kan ik het jullie (en jullie jezelf) niet maken.

Kom jij uit Delft? Ga er dan op uit in je eigen stadje. Zeker weten dat je een leuke tijd hebt en vaker terug wilt komen. Een win-win voor iedereen.

Lees ook

Column van Chantal: ‘Fietsen met alle 1.5-meterregels, ik snap er niets meer van’

Nog geen maand geleden fietste ik onbekommerd door Delft. Door de lockdown waren veel winkels dicht,...

Column van Chantal: ‘De klas van 2020 zal de boeken ingaan als zij die hun diploma gratis kregen’

Veel activiteiten, feesten, festivals en vakanties kun je uitstellen of een jaar doorschuiven. Het i...

Column van Chantal: ‘Ode aan de vakkenvullers’

‘Hier voor jou omdat je zo goed werk doet in deze rare tijd’, zegt een jonge vrouw tegen mijn dochte...
knipperlicht-buitenwatersloot

Column van Chantal: ‘Dit vinden jullie de meest irritante fiets-knelpunten van Delft’

Een aantal weken geleden vroeg Chantal jullie om de meest ondoordachte kruispunten, stoplichten en a...

Meer over

Column

adv.