Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Pak je coronalovehandles nog maar eens goed vast’

Door Chantal Deen 30 juni 2020

“Ik moet mijn coronakilo’s kwijt”, zegt mijn collega. We zien elkaar weer voor het eerst in levenden lijve sinds de lockdown. Als ik haar wat beter bestudeer moet ik inderdaad ook constateren dat er een muffintop (je weet wel de bovenkant van de muffin die uitpuilt over het muffin-onderlijfje) is ontstaan op haar taille. Ik zeg wat de meeste doen in mijn situatie en jok: “Nee joh, dat valt hartstikke mee. Even flink sporten en die coronakilo’s verdwijnen als sneeuw voor de zon.”

“Je bent zeker wel blij dat de sportscholen weer open gaan op 1 juli a.s.”, zeg ik. “Blij? Nee, ik kijk wel uit. Straks zweven daar allemaal aerosolen door de lucht en krijg ik alsnog corona. Ik laat anderen eerst gaan, kunnen zij het uittesten. Pas als het veilig is, ga ik weer naar de sportschool”, sluit ze haar betoog af.

Kleine virusdruppels

Ik geef les op sportschool Queen’s in Delft (één lesje per week, maar toch) en wij zijn grondig geïnformeerd over de nieuwe Covid-19 regels. De reden waarom sportscholen, sauna’s maar ook seksclubs als laatste open mogen heeft te maken met de hoge intensiteit van de activiteiten. Die aerosolen, waar mij collega het over heeft, komen voort uit die activiteiten. Dit zijn kleinere virusdruppeltjes die door de lucht kunnen zweven in afgesloten ruimtes. Een sportschool is een plek waar zwaar gehijgd kan worden (ook in een seksclub maar dat bewaar ik voor een andere keer) tijdens het sporten en zo zouden de virusdruppels zich razendsnel kunnen verspreiden en ligt misschien een coronabesmetting op de loer.

Niet iedereen binnen het RIVM en daarbuiten is overtuigd van deze vorm van besmetting, maar vraagt toch waakzaam te zijn en vooral goed te ventileren. De frisse lucht erin en de hijglucht eruit. Bij Queen’s zijn ze ventilatie-proof en klaar om hun leden weer te ontvangen. Maar, een 100% deelname lijkt nog ver weg. Cijfers uit het buitenland geven aan dat 60% van de sporters nu liever een work-out in de slaapkamer doet dan in de sportschool. Uit angst om corona te krijgen. Ik ben dus benieuwd hoe de sportscholen in Delft er vanaf morgen uit zien.

Coronalovehandles

Het enige wat we zeker weten is dat we nog maar weinig zeker weten over de verspreiding van corona. Ik ga daarom volgende week die spinningzaal weer in op anderhalve meter afstand. Als ik coronaklachten heb, blijf ik thuis en ik was mijn handen tot mijn vel mij smeekt om een handcrème. Meer kan ik niet doen. Wat rest is hopen op een vaccin of een andere showstopper voor corona.

Ga jij net als ik de sportschool weer in? Pak je corona-love handles dan nog eens beet of check je corona- muffintop in de spiegel. Het zal niet lang meer duren of ze zijn weg en hun plaats is ingenomen door broodjes van staal in rijen van zes op je buik. Nee joh, grapje! Daar moet je echt heel hard voor werken, dat komt niet zomaar aanwaaien.

Sport ze, op afstand!

Lees ook

Column van Chantal: ‘Speel deze zomer toerist in eigen stad en help de Delftse ondernemers’

Wist je dat in de rondvaartboot in Delft maar twaalf mensen per vaart mee mogen door corona? Normaal...

Column van Chantal: ‘Fietsen met alle 1.5-meterregels, ik snap er niets meer van’

Nog geen maand geleden fietste ik onbekommerd door Delft. Door de lockdown waren veel winkels dicht,...

Column van Chantal: ‘De klas van 2020 zal de boeken ingaan als zij die hun diploma gratis kregen’

Veel activiteiten, feesten, festivals en vakanties kun je uitstellen of een jaar doorschuiven. Het i...

Meer over

Column Corona

adv.