Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Mijn Woningsdag was een ‘succes’, hopelijk blijft het bij deze editie’

Door Chantal Deen 1 mei 2020

Jarenlang kwam ik voor dag en dauw mijn bed uit om met de kinderen een kleedje te bemannen op Koningsdag. De kinderen werden pubers en het kleedje verdween naar de zolder. Ik stond nog steeds elk jaar vroeg op om oranje tompouces te scoren bij banketbakkerij Stoffer. De tompouces werden verorberd terwijl we keken naar de koninklijke familie die een bezoek aan een stad ergens in het land bracht. We, mijn dochter en ik, becommentarieerden de outfits van de familie en dachten er het onze van. In de middag gingen manlief en ik een biertje drinken bij de Wijnhaven, spraken wat oude bekenden terwijl we meedeinden op de muziek van de band du jour. Het leven was goed en we deden het jaar erop weer precies hetzelfde. Groundhog Day!


Corona heeft roet in het eten gegooid en Koningsdag werd dit jaar omgedoopt in ‘Woningsdag’. Ik dacht het dan ook slim aan te pakken zodat ik wat langer in mijn bedje kon blijven. Stoffer bood de mogelijkheid om de tompouces te bestellen en ze op te halen binnen een vooraf gesproken tijdvak. Hoezeé, tussen 10.00 uur en 11.00 uur kon ik het komen halen. Ook had ik de dag ervoor al een drankpakket ontvangen van de Wijnhaven met de pakkende titel ‘Ik Willem thuis’. Mijn Koningsdag kon niet meer stuk. Ik zou dit jaar goed voorbereid, relaxt en zen de Konings-, ik bedoel Woningsdag doorkomen.

Daar zat ik dan met mijn goede gedrag

Eenmaal bij banketbakker Stoffer aangekomen was mijn mind verre van fulness. Het was namelijk kneiterdruk. Ik was niet de enige die een bestelling had geplaatst. De rij was lang en de afstand groot. Gelukkig trof ik een bekende en ging de tijd vanzelf voorbij. Een uur na mijn aankomst ontving ik eindelijk de tas met het oranje goud. Het zou ons aan niets ontbreken. Ik haalde nog even de sjoelbak van zolder en het feest kon beginnen!
De realiteit was echter heel anders. Niemand wilde sjoelen, de tompouces werden snel naar binnen gepropt en vervolgens verdween iedereen naar zijn of haar kamer. Daar zat ik dan met mijn goeie gedrag. Ik had aan alles gedacht om er een geslaagde dag van te maken alleen was ik een ding vergeten: de anderen moeten er ook zin in hebben. Ik probeerde ze nog te paaien met toastjes en kaas maar dat kon hun aandacht ook niet lang vasthouden. Mijn gezin had deze dag uitgekozen als corona-ik-ben-er-helemaal-klaar-mee-dag.

Belachelijk groot succes

Uiteindelijk heb ik om 16.00 uur de livestream van Delft (die een vier uur durend programma op stapel hadden staan) op de laptop aangezet en een biertje voor mezelf ingeschonken. Ik heb meegedaan aan de online pubquiz, gelachen om de grapjes van Pieter Jouke en stiekem gedanst op de muziek van de Delftse bands. Alle resterende toastjes met kaas heb ik in een record tempo naar binnen gewerkt. Ik dronk nog een biertje en deed een plas. Want hè, nul wachtrijen bij de toiletten. Al met al, om met de woorden van Ivo Niehe te spreken:

Mijn eerste Woningsdag was unaniem, een belachelijk groot succes. Hopelijk blijft het bij deze editie.

Lees ook

Zo zag Delft eruit tijdens Koningsdag 2020 [video]

Wat een gekke Koningsdag vandaag, hé? Waar we normaal massaal naar live muziek kijken, de kleedjes v...

Zo vierden Delftenaren Koningsdag 2020

Het was dit jaar een ander feestje dan we gewend zijn. Maar dat mocht voor veel mensen de pret niet ...

Meer over

Column

adv.