Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Mijn pubers en hun vrienden hebben het misschien wel het zwaarst’

Door Chantal Deen 20 mei 2020

‘Ik wil me vanavond ook speciaal richten tot de jongeren’, zei premier Rutte in de persconferentie van 19 mei jl. ‘Ik snap’, sprak hij verder, ‘dat jullie best weleens kwaad of somber zijn omdat je niet met je vrienden kunt zijn, niet naar de sportclub kan en ook niet naar school. En toch hebben de meeste van jullie het hartstikke goed gedaan.’

Wat mij betreft zijn de jongeren het ondergeschoven kindje geweest in de coronacrisis. Het leek wel alsof hun ‘immuniteit’ voor het virus maakte dat zij het hardst werden getroffen door alle (soms onduidelijke) maatregelen. Mijn kinderen, zestien en achttien jaar, werken beide als vakkenvuller in een supermarkt en dat is maar goed ook anders waren zij en ik knettergek geworden. Ze kunnen namelijk nergens heen. Ja, een rondje door de Delftse Hout kan, maar daar staat (volgens mijn zoon) achter elke boom een BOA die de hormonen van de jongeren probeert in bedwang te houden. Nu hoor ik jullie denken, mogen jouw kinderen naar buiten dan? Als ze werken in een omgeving waar het virus vrij spel heeft, dan kan een beetje chillen in een parkje weinig kwaad mits op gepaste afstand en niet met hele groepen, uiteraard.

Behoefte aan ruimte

Voor corona ging de oudste naar de kroeg en de jongste bracht zijn tijd door op de voetbal, gerenommeerde fastfoodrestaurants en de bieb. Toen dit alles wegviel was het voor beide zoeken naar hun ‘nieuwe’ normaal. De oudste besloot elk weekend met haar vriendje thuis door te brengen, wat maakte dat wij (manlief en ik) door de mist van feromonen in de woonkamer van pure ellende maar in onze slaapkamer de avond doorbrachten. De jongste kwam vaak hij mopperend thuis dat ze (hij plus een) werkelijk nergens konden zitten of er kwam een politieagent die hun fijntjes wees op de regels voor het geval dat ze die zouden overtreden, aldus mijn zoon. 

Op die leeftijd heb je juist behoefte aan ruimte en die vind je niet tussen je vader en moeder op de bank, laat staan naast het vriendje van je zus. Daarom ben ik zo blij met de oproep van Rutte dat jongeren met ideeën mogen komen hoe zij denken de komende tijd door te komen zonder andere kwetsbare groepen in gevaar te brengen. Dus burgemeester van Delft, nodig mijn kinderen alsjeblieft uit en laat ze meedenken over hoe zij en alle andere jongeren van Delft leuk de zomer door kunnen komen, zonder in een diepe depressie te belanden door het gebrek aan contact met leeftijdsgenoten. 

Trots op de hormoonpolitie

Rutte gaf ook ons ouders nog een eervolle vermelding, maar ik ben vooral trots op mezelf dat ik mijn kinderen niets ernstigs heb aangedaan de afgelopen weken. Trots dat ik vaak tot tien heb geteld en mijn welverdiende plek op de bank regelmatig heb afgestaan aan mijn ‘schoonzoon’. Trots dat ik elke dag mijn zoon fijntjes herinnerde aan de zoom-les van school. Mega trots dat ik niet flipte als een van mijn kinderen mijn werkkamer binnenstormde terwijl ik net in een videogesprek met een externe klant zat. Trots op de hormoonpolitie (BOA’s en politie) die de ondankbare taak hadden en hebben om alle jongeren op anderhalve meter afstand van elkaar te houden. 

Marja, wanneer kunnen mijn kinderen bij je op de thee komen?

Lees ook

Column van Chantal: ‘De intelligente lockdown eist zijn tol, maar we gaan er samen doorheen’

Het is zaterdagochtend en ik ben in de binnenstad. Na ruim negen weken van sociale geheelonthouding ...
Mies en Chantal

Column van Chantal: ‘Mies (101) fietste vroeger heel Nederland door, op zoek naar eten’

Mies (101) is, net als velen anderen, aan huis gekluisterd door het coronavirus. Daardoor krijgt ze ...

Column van Chantal: ‘Mijn Woningsdag was een ‘succes’, hopelijk blijft het bij deze editie’

Jarenlang kwam ik voor dag en dauw mijn bed uit om met de kinderen een kleedje te bemannen op Koning...

Column van Chantal: ‘Doe mij maar een anderhalve-meter-cursus’

“We moeten ons opmaken voor de anderhalvemetersamenleving” is en blijft voorlopig de boodschap van h...

Meer over

Column

adv.