Column van Chantal: ‘Mijn gedachten gaan uit naar verkeersslachtoffers van 2018’

Door Chantal Deen 27 december 2018

Zesendertig stukjes (zevenendertig met deze erbij), columns of hoe je het noemen wilt, heb ik geschreven dit jaar. Veel schreef ik over het wel en wee van het Delftse verkeer. Het meeste toch wel over fietsers, daar kon ik werkelijk geen genoeg van krijgen. 

We fietsen ook wat af in Delft en omstreken en mopperen ons suf over de rare verkeersconstructies in onze stad. De automobilist mocht ook wel eens opdraven in mijn stukjes. Voetgangers en motorrijders werden door mij tot nu toe nog ontzien. Wat alle verkeersdeelnemers delen met elkaar is onze kwetsbaarheid in het verkeer. Of je nu loopt, fietst, bromt of rijdt; een ongeluk zit in een klein hoekje of bocht.

Verdriet in de bocht

Onlangs fietste ik ergens waar geliefden een foto van de overledene hadden geplakt tegen een houten bord. Opdat wij nooit vergeten, leek de plek te roepen. Er lagen bloemen en er hing een slinger van kerstverlichting om de foto heen. De plek bevond zich net in een bocht en terwijl ik om mij heen keek, vroeg ik mij af wat er gebeurd was. Het verdriet spatte van de bocht af. Zou het een fietser, motorrijder, voetganger of automobilist zijn geweest die hier zijn leven afsloot?

Meestal steek ik mijn kop in het zand als het gaat om dit soort berichten, omdat niemand opknapt van de reacties die vaak onder zo’n bericht staan. Dus ik kon met de beste wil van de wereld niet bedenken hoe het had kunnen gebeuren. Eenmaal op mijn werk aangekomen besloot ik googelen wat er was gebeurd in die bocht. Het bleek om een jonge automobilist te gaan die te water was geraakt. Wat een gemis voor zijn nabestaanden. Nooit meer samen kerst vieren, nooit meer elkaar vasthouden, nooit meer ouder worden.

Alleen maar verliezers bij een aanrijding

Terwijl ik dit nieuwsbericht afsloot stuitte ik alweer op het volgende nare verhaal. Een voetganger van 85 jaar overlijdt na een aanrijding met een vrachtauto. Het is niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Brandweerlieden die in de buurt een oefening hadden, hebben het slachtoffer nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. De vrachtwagenchauffeur is als verdachte aangemerkt. Dit is een standaardprocedure bij dodelijke ongevallen. De politie roept getuigen op om zich te melden. Wat een hel: dit verhaal kent alleen verliezers. Het blijft zo lastig om in de buurt van een vrachtauto te verkeren als zwakkere verkeersdeelnemer, zoals een voetganger of fietser.

Gun elkaar wat, zeker in het verkeer

Zo zullen er ongetwijfeld meer tragische gebeurtenissen in het Delftse verkeer hebben plaatsgevonden. Mijn gedachten gaan dan ook uit naar alle slachtoffers in 2018 en daarvoor. Voor de nabestaanden wens ik dat de herinneringen levend blijven en de harten zacht.

Kijk uit op het voetgangers-, fiets en rijpad, lieve mensen. En om met de woorden van Edwin Evers (dj) te spreken: gun elkaar wat, zeker in het verkeer. Ik wens jullie allemaal een wonderschoon nieuw jaar. Ik sta te popelen om jullie in 2019 weer te voorzien van mijn kijk op de Delftse zaken.

Een greep uit Chantal’s bijdrages in 2018

Column van Chantal: ‘Deze vijf types automobilisten kom je tegen in Delft’

Persoonlijk vind ik mezelf een prima autobestuurder. Oké, ik heb wat bumperkleef- neigingen, maar bu...

Column van Chantal: ‘Snapt IEMAND hoe de wegverdeling van de Phoenixstraat in elkaar zit?’

De scholen zijn weer begonnen en daarmee is fietsen door de betonnen jungle in Delft weer een uitdag...
fiets wrak

Chantal: ‘De fietser die vond dat verkeersslachtoffer ‘in de weg lag’, ga je schamen!’

Een tijdje terug omschreef Chantal vijf fietstypes die je tegenkomt in Delft. Maar nadat er deze wee...

Meer over

Column Verkeer

adv.