Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Laat mij weten waar jij je het meest aan ergert op de fiets in Delft’

Door Chantal Deen 19 november 2019

Ik word gevolgd door de politie Delft. Nee, ik heb (voor zover zij weten) niets strafbaars gedaan, ze volgen me op Instagram. Zelf hebben ze ook een tof account waar ze laten zien wat ze tegenkomen tijdens hun dienst maar dit even terzijde. Ze reageerden op mijn laatste column van de ‘fietskoeriers’ en gaven als tip mee om de gemeente Delft eens aan te schrijven om dit soort snelheidsduivels van het fietspad te weren. Tja, daar had ik nog niet aan gedacht. Ik heb de afgelopen twee jaar veel gezeurd en gezanikt over fietsovergangen en fietsers. Nu wordt het tijd om in actie te komen of niet?

Kijk naar bijvoorbeeld Brie van Klaveren die haar stem liet horen nadat de gemeente liet weten het Prinsenhof anders te willen gaan inrichten.  Brie heeft met een grote groep aanhangers gedemonstreerd tegen die wilde plannen. Daarnaast heeft ze met haar achterban gesproken met de gemeente en mede hierdoor zal er meer nuance worden aangebracht in de hervorming van het Agathaplein. Demonstreren loont. Mits we het maar netjes houden.

Verkeersaders onder de loep

Het wordt dus tijd dat ik in de pen klim voor mij eigen protest. Als ik de gemeente ga aanschrijven, dan schrijf ik ook meteen over die absurde fietsovergangen in Delft. Want de problemen die er op deze kruispunten ontstaan, worden niet opgelost door alleen de fietskoerier van het strijdtoneel te verwijderen. Er moeten tegels uit de straat worden getrokken om ruimte te maken voor een beter alternatief, anders heeft het geen zin. Eigenlijk moeten we Delft en haar verkeersaders in zijn totaliteit eens onder de loep nemen. Ik las eerder deze week dat we zeker vijf zeer gevaarlijke kruispunten en overgangen hebben. Dat moet toch anders kunnen?

Het moet wel behapbaar blijven, bedenk ik me. Of beter te veel inzetten en hopen dat je zo’n 50% wel voor elkaar krijgt? Ik denk dat ik maar eens een kop koffie ga drinken met Brie en haar de kleren van haar frêle lijfje ga vragen. Misschien kom ik dan beter ten strijde.

Laat je horen

Naast mijn klachten over gekke oversteekplekken en snelheidsduivels, zijn er ongetwijfeld nog veel meer dingen waar mensen zich groen en geel aan ergeren. Dan heb ik het dus niet over het fietsgedrag van de doelgroepen of fietstypes die zich op de Delftse fietspaden begeven. Die kunnen ook behoorlijk irritant zijn, maar daar kan een gemeente niet direct wat aan doen. Nou ja, je begrijpt dat het lastig is om alle ongemakken en irritaties ineen aan te pakken. Maar waar erger jij je nou aan? Zijn er plekken of situaties die jij gevaarlijk vindt in Delft?

Klim in je toetsenbord en laat mij weten wat jij anders wil zien in de fietsjungle van Delft. Dan beloof ik jullie er werk van te maken. Als tegenprestatie wil ik dan wel graag dat een hernieuwde fietsader naar mij wordt genoemd, bijvoorbeeld het Deenpaadje of Deens overgang. Ik blijf graag bescheiden dus ik vraag niet te veel, toch?

Lees ook

Je had maar één taak: 6 dingen waar niet over na is gedacht in Delft

Ken je die kreet, 'Je had maar één taak'?. Nee? Google maar eens en klik dan vooral de optie afbeeld...

Mikado met fietsen: megahoop Mobikes gespot op de Wijnhaven

We weten ondertussen wel dat Mobike fietsen soms op behoorlijk gekke plekken liggen, hangen en staan...

Meer over

Column

adv.