Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Ik heb mijn buurt (en buren) de afgelopen maanden zoveel beter leren kennen…’

Door Chantal Deen 29 oktober 2020

Al bijna acht maanden werk ik elke werkdag thuis op zolder. Die bovenste verdieping biedt een mooi uitzicht op o.a. een basisschool en mijn buren. Ik heb mijn laptop zodanig gepositioneerd dat ik goed naar buiten kan kijken en er is nooit een saai moment kan ik je vertellen. Zo heb ik met eigen ogen mogen moeten aanschouwen hoe mijn buren het vuur in hun relatie opstookten. Ik heb kleuters verkleed als superhelden zien rondrennen op het schoolplein en het wekelijks ritueel van een schoonmaker bewonderd (hoe zij een plumeau ontdeed van stof had bijna iets magisch). Mijn kijk op mijn buurt is voorgoed veranderd.

De zolderkamer was voor corona vooral bestemd als vergaarbak van alles wat de pubers of ik niet meer niet nodig had. Er stond wel een bureau maar, ik zat daar nooit achter. Nee, ik werkte liever in de woonkamer aan de eettafel. Toen we medio april allemaal thuis zaten moest ik eraan geloven, ik moest de zolder op. Al snel kuste ik elke werkdag mijn man gedag en vertrok naar mijn nieuwe werkplek. Als bonus heb ik nu een prachtig uitzicht op het flora, fauna, de inwoners en figuranten van de buurt.

Vogels uitgevogeld

Die verandering van spijs zorgde dat ik oog heb gekregen voor de verschillende vogels die voorbij suisden, vaak eerder opgemerkt door onze poes Yoko, die mij vaak op een werkdag gezelschap houdt. Kauwen, kraaien, groene halsbandparkieten en meeuwen vliegen af en aan. Meeuwen, zo vogelde (ik maak hem gewoon) ik uit op Google, komen graag het binnenland in om te eten als de R in de maand zit. Ze kunnen makkelijk honderd kilometer afleggen. Dat had ik nooit geweten als ik op kantoor zou zitten.

Buren

Ook verschillende buren bieden een compleet nieuw licht op mijn uitzicht. Mijn ene buurvrouw blijkt een fervent liefhebber van de zon te zijn. Ze pikte niet alleen de eerste, maar ook de laatste zonnestralen in de zomer. De andere buren gaan los op puzzels. Ze zijn gepensioneerd maar vervelen zich geen moment. Ze starten in de ochtend met een uitgebreid gedekte ontbijttafel en een krantje. Daarna wordt alles weer netjes afgeruimd en komt de puzzel op tafel. Als ze het puzzelen beu zijn, gaat hij lekker timmeren, schuren of gewoon andere bouwherrie maken en zij doet de boodschappen. Soms komen de kleinkinderen en dan spelen ze spelletjes. En het geruststellende is: de volgende dag voltrekt zich hetzelfde patroon.

Hollywoodproductie

Op het schoolplein zie ik kleuters ruzie maken en een juf op het dak van die school een sigaret roken. Ik hoor gillende, spelende kinderen nog voordat ik ze kan zien. Ik zie een knulletje in zijn eentje staan huilen, (dan breekt mijn hart een beetje en maak ik er in mijn hoofd een hele Hollywoodproductie van) dan komt er een meisje die hem knuffelt (‘Anderhalve meter kleuters!’, gilt de stem van gehoorzaamheid in mijn hoofd) en huppelen ze samen weg.

Ik mag niet mopperen, ik heb nog een baan en een plek om te werken. Zonder deze ervaring had ik nooit geweten dat mijn buren een seksdrive van hier tot Tokio hebben en dat je verkleden als je superheld soms broodnodig is.

Lees ook

Column van Chantal: ‘Dit is waarom je e-scooters op ogenschijnlijk willekeurige plekken vindt’

Het kan jullie niet ontgaan zijn dat we een nieuw huurfenomeen in de stad hebben, namelijk de huursc...

Column van Chantal: ‘De kroeg: ik kreeg er m’n eerste zoen, leerde over het leven en ontmoette er m’n man’

De beste ideeën worden er op een bierviltje geschreven. Je leert er vrienden voor het leven kennen. ...

Column van Chantal: ‘Kerstvoorpret komt extra vroeg dit jaar, en dat is maar goed ook’

Kerstliedjes in de zomer, ik draai ze gewoon. In mijn tuin hangt de kerstverlichting het hele jaar d...

Column van Chantal: ‘De afgelopen maanden bestond vooral uit reizen naar ‘hoogtepunten’ in Delft’

Voor mijn werk reis ik veel, naar het buitenland maar, de meeste tripjes leg ik in Nederland af. Dez...

 

Meer over

Column

adv.