Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Door de binnenstad fietsen op zaterdagmiddag… Doe maar niet.’

Door Chantal Deen 15 januari 2020

Mijn goede voornemen voor 2020 is niet meer zeuren over fietsers en fietspaden in Delft. Dit heb ik welgeteld drie dagen volgehouden. Ik heb namelijk toch nog een nieuwe fiets-ergernis ontdekt. Eerst was ik zelf de dader (de ergeraar) totdat ik inzag dat het suf was om dit gedrag voort te zetten (dus nu ben ik de geërgde). Zijn jullie er in 2020 ook weer klaar voor? Hier komt mijn fiets-ergenis nummer vijftien (ik zeg maar wat hoor, heb het niet geteld maar het staat zo leuk): fietsen in de binnenstad op zaterdagmiddag.

Lange tijd fietste ik ook gewoon rakelings langs dagjesmensen, bijvoorbeeld in de Jacob Gerritsstraat of op de Beestenmarkt. Totdat ik zelf als voetganger bijna ondersteboven werd gereden door een dame op leeftijd.

Ik liep op een zaterdagmiddag met mijn dochter op de Hippolytusbuurt, terwijl de antiek- en curiosamarkt in volle gang was. Het was druk maar toch fietste er een vrouw, met aan weerszijden van haar fiets twee joekels van fietstassen, door de menigte. Toen ik haar daarop aansprak werd ze woest, want zij had het recht om daar te fietsen. Hoe ik ook redeneerde, ze vond het belachelijk en liep boos met haar fiets aan haar hand (haha, kleine overwinning) verder richting de Voorstraat.

Wat gaat er mis in het fietsershoofd?

Vanaf dat moment heb ik besloten om op drukke stukken en/of dagen van mijn fiets af te stappen en verder te lopen. Beter nog, tegenwoordig parkeer ik strategisch mijn fiets en loop vanaf daar naar mijn bestemming. Helaas denkt niet iedereen hier zo over.

Afgelopen zaterdag liep ik in de Paradijspoort (De HEMA en C&A straat) en daar kwam een man op zijn fiets met een bloedgang op mij af. Ik dacht slim te zijn en zocht oogcontact in de hoop dat hij zou stoppen of mij charmant zou ontwijken, maar niets was minder waar. Ik kon nog net opzij springen. Zijn verbeten blik vond ik eigenlijk nog het ergste. “Wat loop je in weg – ik kom eraan – wat doe jij hier nog- ik heb hier recht op – ik heb haast – mijn leven is belangrijker dan dat van jou.” Wat gaat er mis in het fietsershoofd? Wie heeft die, gelukkig minderheid, verteld dat het o.k. is om eens lekker keihard te gaan jakkeren door onze binnenstad? Is het sinds de auto ‘te gast is’? Ik heb namelijk geen flauw idee en weet je, ik wil het ook gewoon niet weten.

#doeslief

Wat ik wel wil zeggen is, #doeslief fietsers in de binnenstad en denk even na voordat je doorschakelt naar de vijfde versnelling, er kan namelijk nog een voetganger komen. Of beter nog stap even af als het druk is of zet je fiets ergens in een stalling. Als we allemaal iets meer oog en meer ruimte voor elkaar hebben dan komt het wel goed met ons.

Lees ook

knipperlicht-buitenwatersloot

Column van Chantal: ‘Dit vinden jullie de meest irritante fiets-knelpunten van Delft’

Een aantal weken geleden vroeg Chantal jullie om de meest ondoordachte kruispunten, stoplichten en a...

Column van Chantal: ‘Fietskoeriers in Delft mogen wel eens op fietsles’

Fietskoeriers. In Delft krioelt het er inmiddels van. Het is een duurzamere manier van bezorgen dan ...

Column van Chantal: ‘In Delft gebruiken fietsers een speciale code om te communiceren’

“Ik vind het niet meer leuk op de fiets. Waarom dragen we geen helmen? Straks worden we aangereden”....

Meer over

Column Verkeer

adv.