Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Doe mij maar een anderhalve-meter-cursus’

Door Chantal Deen 23 april 2020

“We moeten ons opmaken voor de anderhalvemetersamenleving” is en blijft voorlopig de boodschap van het kabinet.  Die anderhalve meter dat ben ik, 1.54 cm om precies te zijn. Toch heb ik moeite om die afstand in te schatten. Wat mij betreft mag die anderhalve- meter- cursus snel komen.

Voor het eerst in vijf weken fietste ik naar de stad omdat ik iets moest halen bij de HEMA. Het eerste stoplicht dat ik tegenkwam vond ik al een puzzel. Normaal raakte ik gewoon het knopje aan om groen licht te krijgen, nu aarzelde ik en liet vervolgens snel mijn hand in mijn mouw glijden om daarna te drukken. Volgende keer handschoenen aan?

Ik vervolgde mijn weg en kwam terecht op de Brabantse Turfmarkt waar er met tape getracht was om aan te geven wat de loop- dan wel rijrichting is. Ik fietste rechts dus dacht, ha eitje ik ga die afstanden gewoon rocken. Toen kwam er een tegenligger op de fiets en raakte ik de kluts kwijt. Hij moet toch aan de overkant fietsen? Of toch niet? Ik begreep het zelf niet eens. Ik noch die fietser rockte iets van het ‘nieuwe normaal’. 

Alsof ik in een game zat

Ik fietste door naar de HEMA. Dacht ook daar drie keer na waar ik mijn fiets zou parkeren want die ander-halve-meter hè. Eenmaal binnen voelde het alsof ik in een game, die mijn zoon zou kunnen spelen, terecht kwam inclusief het commentaar van gamende gamers. “Pas op, een shopper van rechts. Houdt afstand. Check het pad met sokken op links, er komt iemand uit. Schiet op de bezoeker voor je (grapje natuurlijk)”. Ik hou van de HEMA maar zo winkelen geeft geen vreugde. In recordtijd had ik mijn mandje gevuld en de boodschappen zelf gescand. Ik fietste keurig aan de linkerkant terug naar huis.

Trimparcours

Als ik in de avond met mijn man ons rondje loop, merk ik dat ik niet de enige ben die het lastig vindt om in te schatten hoeveel afstand je moet houden. Mijn man vindt dat ik niet zo moet zeuren en zegt, “Het is heel simpel, als iedereen volgens de klok loopt, gaat het vanzelf goed.” Als hij gelijk heeft, dan hebben veel mensen nooit goed klok leren kijken. Onze wandeling is veranderd in een heus trimparcours waarbij je steeds links, dan weer rechts moet om de rest te ontwijken. Nu we langer thuis moeten blijven, heeft iedereen meer behoefte aan frisse lucht vlakbij huis en zo wordt ons parcours steeds drukker. We houden vol en plannen onze wandeling steeds later om contactmomenten zoveel mogelijk te vermijden.

Die anderhalvemetersamenleving is er al. Het is nog even wennen maar met wat aanpassingen hier en daar komen we een heel eind. Mijn man legt me af en toe even overdwars zodat we altijd en overal de juiste afstand kunnen bewaren. 

Lees ook

Column van Chantal: ‘Ik heb het gevoel alsof ik in Groundhog Day ben beland’

Vanaf 13 maart heb ik het gevoel alsof in mijn eigen Groundhog Day ben beland. Groundhog Day is een ...

Column van Chantal: ‘Ode aan de vakkenvullers’

‘Hier voor jou omdat je zo goed werk doet in deze rare tijd’, zegt een jonge vrouw tegen mijn dochte...

Column van Chantal: ‘Het klein verzet van Mies (101) zorgde voor grote impact in WO2’

“Sorry, ik moet nog even ontbijten. Het is per slot van rekening mijn vrije dag” zegt Mies Warffemiu...

Meer over

Column

adv.