Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Dit vinden jullie de meest irritante fiets-knelpunten van Delft’

Door Chantal Deen 4 december 2019

Een aantal weken geleden vroeg Chantal jullie om de meest ondoordachte kruispunten, stoplichten en andere verkeerssituaties in Delft. De reacties met knelpunten voor fietsers stróómden binnen. Maar waar het allermeest reactie op kwam, waren niet de gekke haaientanden of onoverzichtelijke oversteekpunten… Het was het gedrag van de fietsers.

“Horken die je het liefst rechts inhalen, slaapkoppen die vergeten hun klauwen (niet mijn woorden) uit te steken, waaghalzen die zich op het fietspad storten zonder links of rechts te kijken, afwezige en narcistische fietsers, Nederlandse studenten op de fiets, buitenlandse studenten op de fiets, onverlichte fietsers, fietsers met oortjes (mijn puber zijn woorden), tieners op een fiets, onverschrokken fietsers, onbeleefde fietsers, slecht parkerende fietsers, appende fietsers, maaltijdbezorgers, doordenderende fietsers, laffe fietsers, suffe fietsers, eikels van fietsers, bellende fietsers, egoïstische fietsers, oogklepdragende fietsers, breek-me-de-bek-niet-open fietsers, afsnijdende fietsers en had ik al gezegd studenten op een fiets en fietsers die hun hand niet kunnen vinden als ze van richting veranderen? Dit is een greep uit de meer dan 160 reacties (ja, ik heb ze echt allemaal gelezen) die ik ontving op mijn stuk over ‘Waar erger jij je het meest aan op de fiets in Delft’.

De knelpunten

Het idee was om een Googlekaart te maken met daarop de top tien knelpunten in de Delft en dit aan te bieden aan de Gemeente Delft. Dat is gelukt (de kaart is nog niet bij de gemeente) maar de behoefte aan het heropvoeden van onze fietsende (en ongetwijfeld lopende, steppende, skateboardende, autorijdende, scooterende en brommerende) medemens is groter dan alle suffe, ondoordachte, onhandige en stomme verkeersaders aankaarten. Tenminste, als ik alle reacties erop na lees. Dus, wat doen we hier mee?

Fietsen voor onbesuisden

Ik ben eruit! Samen met de redactie van indebuurt Delft ga ik een ‘Fietsen voor onbesuisden’ op schrift en op film zetten. De nieuwe variant op ‘ Fietsen voor dummies’. Hierin ga ik proberen uit te leggen hoe het eigenlijk heurt en hoe vooral niet.
Natuurlijk snap ik ook wel dat ik niet iedereen kan opvoeden (zou ik best willen) maar een betere wereld begint bij mijzelf en de maatschappij ben ik. Dus in plaats van te blijven zeuren (ook fijn hoor) ga ik proberen bij te dragen aan de, hopelijk, nieuwe fietsvreugde in Delft. Als we op nummer acht kunnen staan als het gaat om de meest voetgangersvriendelijke stad dan moeten we dat toch nog potverdrie ook rocken met de fietsers? Wordt vervolgd!
Dan rest mij nog jullie de top tien te laten zien van de knelpunten die voor alle fietsers ruk of anderzijds onbevredigend zijn. Klik hieronder op de symbooltjes om te uitleg te zien:

Lees ook

fietsenstalling struggles

5 x situaties die je herkent in de fietsenstalling (in gifjes)

Je fiets parkeren in de fietsenstalling is een crime, dat weet zo'n beetje iedere Delftenaar. Deze s...
stoplichten

Fietsen in Delft: een overlevingsgids voor dummies

Delft is een fietsjungle geworden. Elke dag verandert er ergens iets: er gaat een weg dicht of juist...

Meer over

Column

adv.