Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘De uitzending over de Delftse uitvaartondernemer zette me aan het denken’

Door Chantal Deen 18 oktober 2019

Dood gaan we allemaal. De een wat eerder dan de ander maar niemand ontkomt eraan. Als ik mag kiezen dan wil ik overlijden in mijn slaap. Tegen mijn natuur in ga ik er dan niet uit met een knal maar stap ik voor deze ene keer geruisloos de eeuwige jachtvelden in. Ik wil worden gecremeerd en mijn as mag worden uitgestrooid in kleine beetjes in tuinen, op balkons of stoepen van de mensen die zeiden, ‘Jij gaat het nooit redden’. Dat zal ze leren.

Tijdens de uitvaart krijgt iedereen (boven de achttien) een gin tonic of twee en bitterballen. Na de de dienst gaan er witte ballonnen de lucht in met daarop de leukste of ergste herinnering aan mij. Je kan het maar kwijt zijn. Dan ga ik de oven in, hoop ik. Voor hetzelfde geld ben ik tegen die tijd allang gecremeerd in Duitsland, als ik Alberto Stegeman mag geloven.

De uitzending

Alberto Stegeman van het programma Undercover heeft een Delftse uitvaartondernemer gefilmd met een verborgen camera. De uitvaartondernemer zelf is zich dus niet bewust dat alles wat hij zegt tegen hem gebruikt kan worden. Zo vertelt hij op camera hij één keer een lijk in zijn schuur heeft bewaard vanwege gebruik aan ruimte elders. Dat het op een koelplaat lag en zijn schuur verder tip top in orde is, vertelt het verhaal niet aldus de uitvaartondernemer. Het programma meldt dat er wordt gesjoemeld met kisten en aanverwante artikelen. Sommige crematies vinden helemaal niet plaats in Nederland maar in Duitsland. Een dure betaalde kist wordt snel verwisseld met een goedkoper exemplaar en daarmee gaat een dierbare de oven in. Blijkbaar breekt er ook wel eens wat, zo vertelt de vrouw van de uitvaartondernemer. “Ze zijn toch al dood dus pijn kan het niet doen”, lacht ze.

Als een van mijn dierbare er maar bij blijft

De uitvaartondernemer heeft de rechter gevraagd om een uitzendverbod maar dat is afgewezen. Waar rook is, is vuur dus wat is waar? Belangrijker nog, wat gebeurt er nu met al die urnen en lijken in de kast euh schuur? Het antwoord moet ik jullie schuldig blijven want daarover zwijgt het internet in alle talen. Alberto vindt dat de uitvaartondernemer vandaag nog zijn werkzaamheden moet staken en nooit meer in deze business aan de slag mag. Of dat gaat gebeuren en of wij dat te weten komen blijft de vraag.

Ondertussen ga ik mijn uitvaartwensen nog eens helder opschrijven met daarbij de kanttekening dat een van mijn dierbare erbij blijft als ik de oven in ga. En ook als ik in een urn wordt gegoten. Als ze de urn maar niet in hun eigen schuur zetten.

Lees ook

Delftse uitvaartondernemer beschuldigd van lugubere oplichtingspraktijken

Rondslingerende urnen, een lichaam dat in een schuurtje werd bewaard, het omwisselen en hergebruiken...

Column van Chantal: ‘Halleluja, de kerstverlichting in Delft is AAN!’

Meer over

Column

adv.