Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘De klas van 2020 zal de boeken ingaan als zij die hun diploma gratis kregen’

Door Chantal Deen 2 juni 2020

Veel activiteiten, feesten, festivals en vakanties kun je uitstellen of een jaar doorschuiven. Het is niet leuk, maar dat is dood en verderf ook niet. Een begrafenis kun je niet even uitstellen (we doen we het nog dunnetjes over na corona, hoorde ik een nabestaande pas zeggen. Dit had vooral te maken met het maximaal aantal bezoekers, zo vertelde de man) en een eindexamen kun je ook niet even verplaatsen naar september of erger nog, naar volgend jaar. De eindexamenkandidaten zijn (naast vele andere doelgroepen maar ik beperk me even tot deze) in deze coronacrisis goed de klos. De klas van 2020 zal voor altijd de boeken ingaan als zij die hun diploma gratis en voor niets hebben gekregen. 

Dit jaar zou een van de hoogtepunten uit het prille leven van dochter worden. Ze zit – of beter gezegd zat – in VWO 6 en stond in de startblokken om haar eindexamens te gaan doen. De eindexamenstunt werd al voorzichtig voorbereid en de eindexamenreis was gepland. Het jaar 2020 zou ook in het teken staan van werken in het buitenland voordat de collegebanken lonkten. Helaas voor haar en 195.617 andere Nederlandse eindexamenkandidaten is hier een dikke streep doorheen gehaald. 

Als de dag van gisteren

Wat mijn eigen eindexamencijfers waren? Dat weet ik niet meer, maar wel hoe vet het eindexamenfeest was. De pret die we hadden tijdens het uithalen van de eindexamenstunt kan ik zo oproepen. Hoe blij en trots ik was toen ik mijn diploma in ontvangst nam vergeet ik nooit meer. Iedereen die geslaagd (of gezakt) is voor zijn of haar middelbare school weet nog als de dag van gisteren waar dat was, met wie en hoe. En dat, juist dat, gaan de eindexamenkandidaten van 2020 nooit meemaken en dus ook niet navertellen. Ik vind het sneu en dan druk ik me nog zachtjes uit. 

Zelf de slingers ophangen

Mijn dochter zit op het CLD in Delft en daar doen ze hun best om de spanning er een beetje in te houden. A.s. donderdag 4 juni worden ze officieel gebeld terwijl mijn dochter feitelijk allang weet dat ze geslaagd is. In de middag van die vierde juni gaan ze vanuit school regelen dat alle eindexamenklanten zich per klas kunnen verzamelen om op anderhalve meter afstand elkaar te feliciteren. De diploma-uitreiking zal waarschijnlijk plaatsvinden zonder ouders erbij. Dit wordt echt een feest waarbij de geslaagden zelf de slingers moeten ophangen.

Hang de vlag uit op 4 juni

Natuurlijk begrijpt mijn dochter dat geklaag over het gemis van eindexamenervaringen in schril contrast staat bij het enorme leed dat corona heet. Ze kan dat prima relativeren, maar ook ik gun haar die eindexamentijd. Om het gemis een beetje te compenseren heb ik een overdaad aan versieringen van ‘geslaagd’ in huis gehaald, een taart besteld en zelfs een dure fles champagne gekocht. Alles voor je kind!

Maar weet je wat nou een goeie eindexamenstunt zou zijn? Dat iedereen in Delft de vlag uithangt op donderdag 4 juni a.s. Zo weten alle Delftse geslaagden dat het jarenlang ploeteren niet onopgemerkt voorbij gaat. Als bonus houden ze er misschien wel hun eerste positieve eindexamenherinnering aan over. En dat is dan allemaal aan jou en je uitgestoken vlag te danken!

Lees ook

Peet kan voor heel even geen klompenman zijn: ”Ik mis iedereen enorm’’

Hoewel de Markt op sommige dagen langzaam een beetje zijn oude vorm terugkrijgt, ontbreekt nog een b...

7 x deze maatregelen gelden vanaf 1 juni om de binnenstad veilig te houden

Vandaag, 1 juni, is de dag waar we naar uitgekeken hebben: vanaf 12:00 mogen de terrassen weer open ...

Lekker lezen: 5 x mooie Delftse verhalen ‘door’ coronacrisis

De coronacrisis zorgt af en toe voor pijnlijke, schrijnende en vervelende situaties, maar het levert...
Grotius College

10 x dit herken je gegarandeerd als je vroeger op het Grotius College hebt gezeten

Ging jij vroeger naar het Grotius College aan de Juniusstraat? Dan denk je vast en zeker met heel ve...

Delftse mysteries: Wat doen die zwarte kastjes verspreid over Delft in bomen en hoge gebouwen?

Het is je misschien nog niet eens zo opgevallen, maar als je het eenmaal hebt gezien, zie je ze wel ...

Meer over

Column

adv.