Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘De intelligente lockdown eist zijn tol, maar we gaan er samen doorheen’

Door Chantal Deen 12 mei 2020

Het is zaterdagochtend en ik ben in de binnenstad. Na ruim negen weken van sociale geheelonthouding heb ik daar met mijn vriendin afgesproken. “Waar was je nou? Ik sta daar in die bakkerij en ineens zie ik je niet meer?”, tiert een vrouw tegen haar man, even verderop van ons. “Dan ga ik die hele winkel door en dan weet ik toch niet waar je bent? Vervolgens ga je doodleuk buiten pal achter die paal zitten zodat het me nog meer moeite kost om je te vinden.” Ze heeft zojuist bakkerij van Maanen verlaten en staat op het bruggetje bij de Wijnhaven tegenover haar man. Als haar echtgenoot gebaart dat ze moet zitten, blijft ze uit protest staan. De woede is van haar gezicht af te lezen.

Samen met mijn vriendin sla ik dit tafereel gade en we moeten beide beetje lachen om de boosheid van de vrouw én de quasi nonchalance van de man. Naast ons heeft een man met een fiets de boel ook eens aangekeken en hij is er duidelijk klaar mee. Hij zet zijn fiets op de standaard en loopt naar de vrouw toe en zegt met luide stem, ‘Zitten nu!’. Van schrik ploft de vrouw naast haar man neer. Haar man is zichtbaar blij met de beslissing die de fietser voor hem heeft genomen en glimlacht vriendelijk naar hem. De fietser briest hoorbaar, draait zich om, pakt zijn fiets en fiets verder richting de markt.

Het schuurde en jeukte

Mijn vriendin en ik haalden deze ochtend een koffie to go, na elkaar (en nog veel meer mensen) ruim negen weken niet te zien. Het schuurde en jeukte, die quarantaine, zoals bij zovelen, en ik hunkerde naar ander sociaal contact dan mijn gezin. Een stukje lopen op anderhalve meter afstand van elkaar lijkt een goed alternatief voor een kop koffie op een terras. Maar eerst even die koffie opdrinken. Het bankje dat we hadden uitgekozen is inmiddels door het echtpaar bezet.

Ik vertel mijn vriendin van de twee stoelen die op het bruggetje net voor de Oude Kerk staan. De eigenaren van ‘Uit de kunst’ hebben exact anderhalve meter ruimte gelaten tussen die twee stoelen. Zo kunnen we toch koffie drinken op een stoel, maar dan wel met voldoende afstand. Eenmaal zittend op die stoelen blijkt die anderhalve meter best mee te vallen. We kunnen elkaar goed zien en horen. We kletsen de afgelopen negen weken bij, de tijd vliegt voorbij.

De klok slaat inmiddels elf uur en het wordt zichtbaar drukker op de Oude Delft. Het is een komen en gaan van fietsers en voetgangers. “Ik had het wel even fijn gevonden als jij het goed voorbeeld had gegeven!”, roept een jonge vrouw geërgerd. Ze fiets rakelings voor ons langs, haar twee jonge kinderen en man, die haar volgen, kunnen haar nauwelijks bijhouden. “Ik wil juist onze kinderen wat leren daar hebben ze toch veel meer aan”, roept haar man haar toe. “Ja hoor, wat jij wil. Doe jij maar wat jij wil”, schreeuwt de vrouw duidelijk hoorbaar geïrriteerd terug. De kinderen zwijgen in alle talen en voordat we het weten zijn ze verdwenen richting de Choorstraat.

We gaan hier samen doorheen

De intelligente lockdown eist zijn tol en niet alleen bij mij. We hunkeren allemaal naar wat meer vrijheid. Of dit nu van je partner is die de hele dag keihard praat als ‘ie aan het videobellen is met de ‘zaak’, je pubers die het daglicht niet meer kunnen verdragen of omdat je gewoon je vriendin even wilt zien. Dan is het heerlijk om op een stoel in de zon te zitten en te weten dat iedereen het lastig heeft. We gaan hier samen doorheen. Ook al zit (had ik al gezegd dat je even moet gaan ZITTEN?)  je erdoorheen.     

Lees ook

Dit vindt Delft van het idee om de terrassen flink groter te maken

Als het virus onder controle blijft, kunnen de terrassen op 1 juni weer voorzichtig open. Dat maakte...

De Delftse basisscholen zijn weer open en zo ziet dat eruit

Het is inmiddels twee maanden geleden dat minister Mark Rutte besloot alle scholen in Nederland te s...

Even afkoelen? Bij deze ijssalons in Delft kan je ijs meenemen voor thuis

Deze zonnige dagen vragen om korte mouwen, een zonnebril op je neus en natuurlijk een lekker ijsje i...

Goed nieuws voor boekenwurmen: de bieb gaat weer (voorzichtig) open

Na twee maanden van (meestal) muisstille straten, mag en kan er langzamerhand weer iets meer van de ...
Blauwe Lopers

Er liggen vanaf vandaag blauwe lopers in Delft en dit is waarom

Delft ziet er vanaf deze vrijdag weer een beetje anders uit. Er zijn namelijk een flink aantal Blauw...

Meer over

Column

adv.