Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Als je goed kijkt, vind je vanzelf overal lichtpuntjes, mensen!’

Door Chantal Deen 4 december 2020

Onze puber (16) mag de komende week weer online naar school. Er zijn te veel coronagevallen in de bovenbouw van het CLD, Delft. Mijn eerste gedachte was, ‘Nee, niet weer een herhaling van het voorjaar’. Zijn reactie was, ‘Heerlijk, kan ik gewoon weer in mijn onderbroek naar school’. Toen hij mijn zucht hoorde, voegde hij eraan toe, ‘Mam, je moet wel de lichtpuntjes blijven zien hè’. Ik kan hem geen ongelijk geven. Ik ben op zoek gegaan naar de lichtpuntjes.

Corona heeft ervoor gezorgd dat de etiquette van ‘Wanneer mag je de kerstboom zetten’ is versoepeld. Als ik nu met manlief ons dagelijks rondje loop, komen we langs huizen met grote, echte, neppe en kleine kerstbomen die ons toeschitteren. Gelukkig zijn er ook liefhebbers die herten samen met de kerstman op hun inrit of dak zetten. Over lichtpuntjes gesproken.

Omdat ik thuiswerk kan ik de hele dag niet alleen uit het raam staren en mijn buren begluren, maar ook kerstmuziek luisteren. Niemand die zeurt dat Mariah Carey echt passé is (hoe durven ze) of een collega die vraagt wie de zanger van het nummer Flappie eigenlijk is. Tel daarbij op dat ik een kaarsje aan kan aansteken (hoezo brandgevaar) en mag eten achter mijn bureau. Weer een lichtpuntje erbij.

Nog meer lichtpuntjes

Voor mijn dochter is het minder, maar ik geniet elke dag dat ze nog thuis is. Ze studeert in Leiden, alleen nu even niet. Ze wil daar ook gaan wonen alleen gaat dat nu even lastiger. We eten vaak samen tussen de middag een boterham of maken een praatje op de trap. Haar monumentale *$ humeur doet weleens anders vermoeden, (voor jongeren is deze periode al helemaal geen pretje), toch is ook zij een lichtpuntje in deze bizarre tijd.

Door de pandemie zie ik mijn vrienden minder. Om het gemis te compenseren, schrijf ik met een paar vriendinnen brieven. Wat zeg je Chantal, brieven schrijven? Ja, hele epistels vol schrijf ik. Ik kan je vertellen dat het niet alleen de ziel zuivert (grapje mensen, natuurlijk werkt dit niet zo) maar ook onze banden heeft verstevigd. Lichtpuntje, check.

Zelfs in de digitale Lichtjesavond zit een lichtpuntje

Ook Lichtjesavond Delft zal dit jaar anders verlopen dan de jaren ervoor. Geen gezellige drukte in de stad, niet struinen langs marktkraampjes, me niet laven aan oliebollen, niet mijn plekje veroveren op de Markt als de burgemeester de kerstboom aansteekt. Lichtjesavond zou Lichtjesavond niet zijn als ook hier geen lichtpuntje te zien is en die is er wel degelijk. Nu alles online en via TV West te volgen is, kunnen veel meer mensen genieten van de muziek, Delftse verhalen en natuurlijk het ontsteken van de lichtjes. Nu is het toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen die bijvoorbeeld minder goed ter been zijn of drukte niet meer aankunnen. Plak er nog maar een lichtpuntje bij.

Alles bij elkaar opgeteld kan ik mijn eigen kerstboom met al die lichtpuntjes helemaal verlichten. Als ik dit trots aan mijn zoon vertel, zegt hij, ‘Je kunt ook overdrijven mam’.

Lees ook

Column van Chantal: ‘Dit kun je doen als je huisdier vermist is in Delft’

Onze kater Pip verliet op dinsdagavond 17 november in depressieve toestand ons huis. Wat volgde was ...

Column van Chantal: ‘Teken, schilder of plak een gluurpietje op je raam en laat kinderen offline genieten’

'En strooi dan wat lekkers, in een of andere hoek.' Als dit Sinterklaaslied vroeger werd gezongen, r...

Column van Chantal: ‘Het is juist ook nu superbelangrijk om grappen te maken’

Wist je dat er wereldwijd al 12.000 coronagrappen zijn gedocumenteerd? De inhoud van de grappen vera...

Meer over

Column

adv.