Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column van Chantal: ‘Afval scheiden voor pubers en andere hardnekkige afvalscheidings-ontkenners’

Door Chantal Deen 10 juli 2020

“Chant, we moeten die kinderen duidelijk gaan uitleggen wat waar in moet. Anders weten ze ons te vinden, door bijvoorbeeld ons adres op een envelop die de pubers bij het restafval hebben gedumpt!”, zegt mijn man. Het lijkt wel een zin uit een actiefilm met Liam Neeson, ‘I will find you and I will track you down.’ Gelukkig worden we niet gezocht door meneer Neeson maar bespreken we de gevaren en uitdagingen van de nieuwe afvalscheiding, die deze week in een aantal wijken in Delft is ingegaan.

Tot voor kort hadden we drie kliko’s a.k.a containers: een groene voor gft, een grijze voor restafval en een blauwe voor papier. Dat afvalscheidingsproces verliep niet altijd even makkelijk en zo kon het gebeuren dat er een papiertje verdwaalde en zijn heil zocht en vond in de restafval. Een bananenschil werd ook weleens in de grijze kliko gedumpt. Hoe vaak ik ook riep ‘PAPIER IN DE PAPIERBAK’, het mocht niet altijd baten. Het puberbrein kan niet veel verwerken en dus zat er niets anders op dan de kracht van de herhaling te laten werken (maar die werkte natuurlijk niet). Nu moeten ze (de pubers) wel opletten anders hangt er een boete aan onze broek. De cursus ‘Hoe scheid ik afval’ is deze week in huize Deen gestart.

Afval scheiden voor pubers en andere hardnekkige afvalscheidings-ontkenners

En korte samenvatting:

  • De groene afvalcontainer is voor alles wat je in je waffel of in de aarde kunt duwen, behalve kauwgum die moet dan weer bij het restafval.
  • De grijze container (voorheen restafval) is gedeeltelijk vervangen door een paarse deksel en staat nu symbool voor PMD (Plastic verpakkingsmateriaal, metaal/blik en drinkpakken).
  • De blauwe container is en blijft voor papier.

Heb je andere meuk die kwijt wilt en die niet in een van de containers mag, check dan eerst Avalex (dus voordat je je hele hebben en houden op straat pleurt en verwacht dat het op een magische manier verdwijnt) wanneer ze het op kunnen halen of waar je het zelf weg kunt brengen.

Echt niet simpel

Simpel toch? Dacht het niet. Gedachteloos gooide ik zojuist mijn kauwgum in de PMD-emmer die we recentelijk hebben aangeschaft. In de keuken staat naast de nieuwe afvalbak voor PMD ook een kleinere variant voor het restafval. Op het aanrecht staat een bakje voor GFT. De fruitvliegen hebben deze memo ook ontvangen en houden sindsdien een permanente vergadering op de deksel. Het is een kwestie van wennen.

Maar, hoe moet het dan met het afvalemmertje in de badkamer, w.c. en slaapkamer? Ik was niet plan om met mijn blote handen te wroeten in de afvalemmers van mijn pubers. Ook hier met meerdere afvalbakken werken of mijn kinderen nu echt eens gaan opvoeden? Ik ben er nog niet uit.

De afvalscheidingskop is eraf en de handschoenen liggen klaar om verkeerd gescheiden artikelen naar de rechtmatige afvalbak te verplaatsen. Wegens succes zal de cursus ‘Hoe scheid ik afval” binnenkort op meerdere locaties in dit huis worden herhaald! Hij zal net zolang terugkeren tot we het scheiden der afval volledig onder de knie hebben. Een beter milieu begint bij je afvalscheiding!

Lees ook

Column van Chantal: ‘Pak je coronalovehandles nog maar eens goed vast’

"Ik moet mijn coronakilo’s kwijt", zegt mijn collega. We zien elkaar weer voor het eerst in levenden...

Column van Chantal: ‘Speel deze zomer toerist in eigen stad en help de Delftse ondernemers’

Wist je dat in de rondvaartboot in Delft maar twaalf mensen per vaart mee mogen door corona? Normaal...

Column van Chantal: ‘Fietsen met alle 1.5-meterregels, ik snap er niets meer van’

Nog geen maand geleden fietste ik onbekommerd door Delft. Door de lockdown waren veel winkels dicht,...

Column van Chantal: ‘De klas van 2020 zal de boeken ingaan als zij die hun diploma gratis kregen’

Veel activiteiten, feesten, festivals en vakanties kun je uitstellen of een jaar doorschuiven. Het i...

Meer over

Column

adv.