Column: met trots kijk ik terug op de muzikale reünie van PopDelft XXL

Roosje Reumkens-Dillingh, Roel van Velzen | Foto: Heera Dijk

Ken je dat gevoel, dat je trots bent op mensen die je eigenlijk niet zo goed kent? Dat gevoel heb ik bij Roel van Velzen en Roosje Dillingh, twee bekende muzikanten uit onze mooie stad. Hoe leuk is het dan om die twee samen te zien optreden in Delft tijdens PopDelft XXL, een eenmalig groot muziekfestijn.

Wij hebben bij elkaar op de middelbare school gezeten. Niet eens in dezelfde klas of hetzelfde jaar, maar kennelijk schept dat toch een band voor mij.

PopDelft XXL

Roel praat de avond aan elkaar en staat even stil bij het feit dat hij weer na lange tijd samen optreedt met Roosje. Het voelt direct alsof ik weer in de aula sta van mijn middelbare school, het Christelijk Lyceum Delft. Hij achter de piano en zij met de viool. Alleen is het podium dit keer bij Lijm & Cultuur en ook nog eens veel groter. Er is een bigband, een strijkkwartet en er zijn achtergrondzangeressen. Dit is een extended open podium met lichtshow en al. Net als vroeger sta ik vooraan bij het optreden. Ik dans en zing mee, ik wil niets missen.

Een generatieclash

Er staan wel vijftien artiesten op het podium en bijna allemaal komen ze uit Delft. Het Delftse onderonsje bestaat onder andere uit Polle Eduard, Sandra van Nieuwland en Jeanna. Het is een generatieclash tussen jong en oud. Zo voelt het ook als Roel de tekst van een heel bekend nummer voorleest. Ik herken de tekst in eerste instantie niet, maar de fans van vroeger die massaal aanwezig zijn, herkennen het direct en zingen uit volle borst mee: ‘Ik wil jou, ja jou, voor mij alleen.’ Vroegere tijd herleven, dat is wel te merken in de zaal. Ma belle amie maakt dat gevoel compleet.

Een eerbetoon

Het eerbetoon dat Roel aan zijn vader brengt, is indrukwekkend. “Mijn vader heeft veel in Delft opgetreden, veel mensen hebben mijn vader gekend. Dit lied geeft mij steun en is belangrijk geweest op een bepaald moment in mijn leven”, vertelt Roel me later. Als publiek voelen wij eveneens dat dit een beladen moment is. Niet alleen voor Roel, maar ook voor de andere muzikanten. Ze vormen met z’n drieën een kleine familie op het podium, dat voor dit nummer speciaal in het midden van de zaal is gezet. Het is muisstil in de zaal wanneer ‘Change of Mind’ wordt gespeeld.

Delftse trots

Roosje is de queen van de viool. Het strijkkwartet bestaat naast haar uit informaticastudenten van de TU Delft. Zij maken onderdeel uit van het muziekgezelschap Krashna Musika. Muziek verbindt en ik denk terug aan mijn eigen schooltijd. De spanning van een open podium, het niet weten wat de avond gaat brengen en of het een leuk feest wordt. Dat laatste is het hier zeker geworden. Het voelt als kameraden onder elkaar die optreden. De passie spat ervan af en de Delftse line-up is overweldigend. Hoe mooi is het om je eigen muzikale bladzijde te componeren met een groot podium als speelterrein? Met trots kijk ik terug op de muzikale reünie van PopDelft XXL.

Meer van Heera:

Meer in deze categorie

Column

Ga naar “Column: ik was jurylid bij de Lego League en dat ging er zo aan toe”

Column: ik was jurylid bij de Lego League en dat ging er zo aan toe

Heera bij Lego League
Ga naar “Column: bij spoken word gaat het erom of iets binnenkomt, en bij mij komt het zeker binnen”

Column: bij spoken word gaat het erom of iets binnenkomt, en bij mij komt het zeker binnen

Ga naar “Column: op avontuur in de natuur als hulpouder van een kleuterklas”

Column: op avontuur in de natuur als hulpouder van een kleuterklas

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Coca-Cola, Fanta, Sprite of Fernandes van € 0,75 voor € 0,49”

Coca-Cola, Fanta, Sprite of Fernandes van € 0,75 voor € 0,49

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Converse sneakers € 44,99”

Converse sneakers € 44,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Hollandse komkommer van € 1,19 voor € 0,69”

Hollandse komkommer van € 1,19 voor € 0,69

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023

Agenda

Ga naar “Kaartverkoop 3e editie Whisky Festival Delft gestart”

Kaartverkoop 3e editie Whisky Festival Delft gestart

 • 4 juni 2023
whisky
Ga naar “Koningsdag 2023”

Koningsdag 2023

 • 27 april 2023
Ga naar “Ohm Festival”

Ohm Festival

 • 10 juni 2023
Ga naar “Lichtjesavond 2023”

Lichtjesavond 2023

 • 12 december 2023
Ga naar “Matthäus Passion”

Matthäus Passion

 • Van 6 apr t/m 7 apr