Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wendy leert Delftse vrouwen uit de bijstand kleding maken

Door Ilse Zoutewelle 13 januari 2017

Als we binnenstappen bij WvP Textile-Design in de Schiehallen zitten er een stuk of 6 vrouwen ijverig te naaien. De een maakt een tas, de ander is bezig aan een poef. Op zich ziet het er heel normaal uit, maar een jaar geleden was dit heel anders: toen werkte eigenaar Wendy van Pamelen nog helemaal alleen.

wvp textile design (1)“In april vorig jaar bereikte ik na 10 jaar WvP Textile-Design een omslagpunt: of ik zou allerlei opdrachten afslaan, of ik moest personeel aannemen. Ik werkte vanuit huis en mijn hele huis lag vol stoffen en kleding. Ik ontwerp en maak zelf kleding en daarnaast doe ik verstelwerk voor bedrijfskleding”, vertelt Wendy. Ze koos ervoor mensen aan te nemen, maar nam geen ‘gewoon’ personeel aan. “Ik heb zelf MS en heb ervaren hoe lastig het is om aan het werk te komen als je niet voldoet aan de normen van de maatschappij. Nu ik mijn eigen bedrijf heb, wil ik iets terugdoen voor mensen die ook in zo’n situatie zitten.”

De stadsclown van Delft kreeg een kerstoutfit aangemeten door Wendy
De stadsclown van Delft kreeg een kerstoutfit aangemeten door Wendy

Uit de bijstand

Voor haar nieuwe personeel klopte Wendy daarom aan bij Werkse en het UWV. “De werknemers hier krijgen een opleidingstraject van 6 maanden. In die tijd leren ze het vak van coupeuse, zodat ze daarna ergens anders aan de slag kunnen. Waar mogelijk wil ik de mensen die het goed kunnen ook een baan aanbieden. Ik heb in januari zelfs 3 mensen aan kunnen nemen: zij zijn nu uit de bijstand.”

Problemen met de planning

Dat neemt niet weg dat werkloze mensen opleiden soms lastig is. “Mijn twee vriendinnen Anneke en Nadia helpen me gelukkig om de mensen het vak te leren. Ik had het enorm onderschat hoeveel tijd het kost om iemand het vak te leren, aan het begin kwam ik nergens meer aan toe. Daardoor kwamen we wel een beetje in de problemen met de planning.”

Eigen bedrijf

Sommige werknemers moeten namelijk nog leren hoe ze überhaupt moeten werken. “Ze moeten leren op tijd te komen, opdrachten aannemen van mij als baas en ga zo maar door. Dat is best lastig soms. Maar ook mooi om te zien als ze vooruit gaan. Zoals Zera, een Turkse vrouw die vorig jaar bij ons is gekomen. Ik durf te wedden dat ze over 2 jaar haar eigen bedrijfje heeft.” Maar naast de opleiding is het bedrijf van Wendy ook een gewoon bedrijf. “Als mensen hier niet willen werken, dan hoeven ze ook echt niet te komen. En dat merk je snel genoeg!”

wvp textile design
Gilet gemaakt van oude spijkerbroeken

Zo klein mogelijke voetafdruk

Naast dat Wendy Delftenaren uit de bijstand helpt, doet ze nog meer goede dingen voor de wereld: “We maken onze kleding voor 80 procent van gerecyled restmateriaal. De rest kopen we in, maar is wel biologisch. Zo hebben we eens een jas en gilet gemaakt van oude spijkerbroeken en een ouderwetse leren jas vermaakt en opgepoetst in de stijl van nu. Ik wil een zo klein mogelijke voetafdruk achterlaten.”

Schouders eronder

Intussen liggen de producten van Wendy en haar werkneemsters bij 6 winkels in heel Nederland, waaronder één in Den Haag. “Helaas verkopen we nog niet in Delft: ik ben er wel mee bezig.” Je vindt de werkneemsters van Wendy wel bij kringloopwinkel Rataplan: daar runnen ze een kledingreparatie atelier. “We gaan ook ateliers openen in bijvoorbeeld het Zeeuwse Breskens.” Aan ambitie ontbreekt het Wendy dus niet: ze is een dame in de categorie ‘schouders eronder en gáán’.


Meer over WvP Textile-Design ontdekken?

WvP Textile-Design kledingwinkels

Geopend09:00 - 18:00

Boomkleverstraat 20, Delft

Bekijk meer:kledingwinkels

adv.