Vincent kocht zijn stamkroeg: ‘De Sjees, dat was mijn droom’

Aangeboden door Grandcafé De Sjees 12 januari 2018

Je moet er maar aan gaan staan: zonder horeca-ervaring één van de oudste kroegen van Delft overkopen en er later – hup – nog eentje erbij kopen. Vincent Quack heeft het gedaan, samen met zijn vader Leo en later zijn vrouw Linda. Café de Oude Jan is intussen in handen van anderen, maar De Sjees is nog steeds van hen. “Het is fantastisch om een zaak succesvol te maken.”

In 1997 zat Leo Quack met zijn handen in het haar: hij had een groentewinkel aan de Ternatestraat, maar die liep niet zo best. Wat moest hij nu? Een Delftse ondernemer wees hem erop dat Café de Oude Jan te koop stond. Dat leek hem wel wat. Samen met zijn zoon Vincent nam hij de zaak over, terwijl hij ook niet veel horeca ervaring had. Vincent vertelt: “Ik had tot die tijd gewerkt bij een cateringbedrijf en was bezorger geweest bij Piccolo Italia. Maar we deden het gewoon.”

Zo kwam Linda in de zaak

Het café liep meteen goed. “Ik was jong, dus nam veel vrienden en kennissen mee.”  Er was wel een verdeling tussen vader en zoon: “Mijn vader deed de nacht, want hij is ouder en had daarmee het respect van de gasten. Ik had de benen om te rennen op het terras.” Op één van de drukste dagen van het jaar zat Linda bij Vincent aan de bar. “Ik zag hoe hard hij bezig was, dus zei: kan ik niet even helpen?” Vincent vult aan: “Ik kon iedere hulp goed gebruiken, dus heb ik Linda meteen op het terras gezet.” Linda, lachend: “Leo keek wel even vreemd op toen ik er stond, maar ik ben nooit meer weggegaan.”

‘Ik heb altijd gedacht: als er íets is wat ik nog wil, is het De Sjees’

In 2005 kreeg Vincent te horen dat De Sjees te koop stond. “Dat was mijn stamkroeg van vroeger. Ik heb altijd gedacht: als er íets is wat ik nog wil, is het De Sjees. Ik vond het een prachtige tent met de trap in het midden en de locatie aan de Markt.”

Pittig eerste jaar

En ja hoor, in een mum van tijd hadden Leo en Vincent twee zaken. Linda zei haar baan als grafisch vormgever op om erbij te komen. “Het runnen van die twee zaken was wel pittig”, zegt Vincent. “Het eerste jaar gingen we er bijna aan: ik was gewend aan zo’n klein kroegje met weinig personeel. Ineens had ik zo’n groot team en een keuken.” Ze pakten het rigoureus aan en gooiden het roer om. “We kregen fantastische werknemers waardoor we de zaak konden opbouwen.”

de sjees gin tonic
Foto: De Sjees

Heen en weer over de Hippolyt

Maar een tikje hectisch was het wel, met twee zaken. “Was het bij de ene tent rustig, dan was het bij de ander druk. We hebben weet-ik-hoe-vaak heen en weer gerend over de Hippolyt”, lacht Linda. In 2010 werd het toch een beetje teveel voor Leo (toen 65 jaar) en werknemers Jon en Thijs hadden er wel oren naar om de kroeg over te nemen. “Leo sputterde een beetje tegen, maar een kans als deze zouden we nooit meer krijgen”, vertelt Linda.

Ze zitten niet stil

In 2013 hebben ze de eerste verdieping erbij gemaakt, zodat die kan dienen als borrelruimte. Intussen loopt De Sjees als een trein. Maar dat betekent niet dat de twee ondernemers achterover leunen. “We blijven altijd bezig, we zijn geen types om stil te zitten”, vertelt Vincent. “Daarom doen we elke keer iets anders. Nu hebben we bijvoorbeeld de gin tonic bus.” Linda vult aan: “Verder gaan mijn zus Sandra en ik iets compleet nieuws neerzetten: onze eigen conceptstore in Den Hoorn. Krijgt Vincent het nóg drukker, haha.”

Grandcafé De Sjees cafés

nu gesloten09:30 - 01:00

Markt 5, Delft

Bekijk meer:cafés