Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Valentijn van Quetzal: ‘Je kunt met chocolade zoveel verschillende kanten op’

Door Danique Beijer 17 juli 2020

Wie wel eens een warme chocolademelk, brownie of iets anders bij Quetzal heeft gegeten, weet: de chocolade bij deze zaak is goddelijk en het personeel is supervriendelijk. Maar wie runnen deze onderneming nou eigenlijk? We gingen op onderzoek uit.

Zoek je een plekje in de binnenstad om een kop koffie te drinken met wat lekkers erbij? Dan is de kans aannemelijk dat je bij Chocoladebar Quetzal terechtkomt. De onderneming van Valentijn Eisinga is een paradijs voor chocoladeliefhebbers. Valentijn Eisinga (44) vertelt: “Ik hou zelf ook ontzettend van chocolade. Je kunt er veel verschillende dingen mee én er valt van alles over te leren.”

Verleden

Valentijn heeft een verleden in de horeca en is daarna aan de slag gegaan bij verschillende bakkerijen. “Sommige bakkerijen waar ik heb gewerkt waren heel klein, maar ik heb ook bij grote gewerkt zoals de Albert Heijn bakkerij. Het werken in de horeca vond ik fantastisch, daar heb ik echt een kriebel aan over gehouden. Ik wilde altijd al graag iets voor mezelf beginnen, maar er is altijd een reden om het niet te doen. Uiteindelijk kwam ik op een punt dat ik toch weer aan het twijfelen raakte. Mijn vrouw en ik hebben toen een weekendje geboekt in een hotel in Delft. Tijdens die dagen zijn we onwijs verliefd geworden op de stad en de sfeer. We hebben ter plekke besloten: áls we een onderneming starten, dan doen we het hier.”

Verliefd op Delft

Waarom Valentijn en Linda zo verliefd zijn op Delft? “De sfeer is relaxed en gemoedelijk. De mensen zijn vriendelijk en het voelt als een dorp, maar dan met alle voordelen van een stad.” De twee komen zelf uit Zwijndrecht en wonen daar nog steeds. “Dat is puur uit zelfbescherming. We wonen daar lekker en als we in de avond de deur achter ons dichtrekken, zijn we ook echt even weg uit de zaak.”

quetzal high choc
Heerlijke high choc!

Het concept: Quetzal

Toen Valentijn de juiste plaats had gevonden voor zijn eigen horecazaak, is hij gaan Googelen naar leuke concepten. “We wisten dat we graag een franchise wilden openen. Uiteindelijk vonden we Chocoladebar Quetzal. Naast de vestigingen in Nederland zijn er ook vestigingen in Begië en Duitsland. We zijn daar toen een keer langsgegaan en waren verkocht. We wisten gelijk: dit moet het worden!”

Het begin

Maar hoe is het eigenlijk voor een ondernemer om te beginnen met een eigen zaak? Valentijn geeft toe: “Het begin was heel zwaar. Er komt zoveel op je af, ondanks dat je het via een franchise doet. Het concept was ook nog niet zo bekend. Als je een McDonald’s start weet je (bijna) zeker dat het gaat lopen, maar een chocoladebar is vrij specifiek. Dan is het risico wat groter. Ik heb wel eens gedacht: ‘Gaat dit goedkomen?’. Maar uiteindelijk is het hartstikke leuk. We hebben veel gasten die graag terugkomen. En ik vind het heerlijk om met iedereen een praatje te maken. Dat betekent dat ik soms langer bij een tafel sta, maar die persoonlijke aandacht vinden veel mensen fijn. We vinden gezelligheid heel belangrijk.”

quetzal
Je hebt bij Quetzal ook leuke (en lekkere!) cadeautjes

Chocoladekenner

Als je een chocoladebar runt, leer je veel over chocolade. Valentijn vertelt: “We weten inmiddels heel veel van chocolade, zoals de achtergronden en de smaakcombinaties. Geen één chocolade is hetzelfde en we leren nog elke dag bij. Dat is ook een leuke uitdaging voor de toekomst: om zoveel mogelijk te weten te komen.”

Toekomst

Als we vragen naar de toekomstplannen van Valentijn en Linda, vertelt hij: “We kijken nooit zo heel ver vooruit. Een half jaar geleden zag de wereld er ook heel anders uit dan nu. We leven nu een beetje dag bij dag. Natuurlijk maken we wel plannen, maar we zijn wat dat betreft ook heel spontaan. We vinden Quetzal nu nog zo leuk en we kunnen ons hier nog heel goed ontwikkelen, dus we blijven dit voorlopig nog wel even doen.”


Meer over Quetzal Delft ontdekken?

Quetzal Delft koffiebars

Gesloten12:00 - 18:00

Voorstraat 4, Delft

Bekijk meer:koffiebars

adv.