Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vakfotograaf Jos Beuman verdwijnt na 40 jaar uit de Hoven: ‘Ik ga het contact met de mensen heel erg missen’

Door Rosa Smit 7 augustus 2020

In een nagenoeg lege winkel in De Hoven doet Jos zijn laatste klusjes als fotograaf. Over een week, op 15 augustus, sluit hij hier na 41 jaar definitief zijn deuren. Veel van de klanten die nu nog binnenkomen, zijn er vooral om Jos gedag te zeggen. Ze zullen hem gaan missen, en hij hun. Maar nu is het tijd om het stokje door te geven en te gaan genieten van zijn pensioen. ”Het was een geweldige tijd.”

De fotografiezaak van Jos Beuman was voor veel Delftenaren een begrip.  Al vanaf het begin was de winkel een succes. ”Ik richtte me steeds heel erg op wie de persoon was die hier binnenkwam. In plaats van door te drukken wat volgens mij werkt, wilde ik precies weten wat iemand wel of niet wilde. Ik denk dat die persoonlijke aandacht mijn kwaliteit was en ervoor zorgde dat mijn werk zo gewild was.”

”Daarnaast is de kunst van goede foto’s maken om ervoor te zorgen dat mensen ook snel vertrouwd raken met je”, vervolgt Jos. ”En dat zat blijkbaar gelukkig wel in me. Ik maakte ooit eens foto’s van drie zusjes, en de jongste was wel zó vertrouwd, dat ze naar me toe liep en op mijn voeten begon te slapen. Dat was erg hartverwarmend. Als mensen onzeker waren over of ze een mooie foto konden laten maken van zichzelf, probeerde ik ze te overtuigen. ‘Ik weet zeker dat dit wat wordt’, zei ik dan. Gelukkig namen ze dat ook aan. Later hoorde ik ze verrast zeggen: ‘Jeetje, het kan inderdaad ook mooi!”

Tabak

Jos begon zijn carrière als ICT’er. Een baan die ook al goed voor hem was weggelegd. Iets té goed, want al op zijn vijfentwintigste vond hij zichzelf terug op de vluchtstrook van een snelweg nadat hij een blackout had gekregen. De werkdruk was bizar hoog en hij besloot gelijk te stoppen. Met zijn eerste vrouw nam hij toen de tabakszaak van zijn vader over aan de Papsouwselaan. ”In deze nieuwe situatie ging ik me weer richten op fotografie. Dat was altijd al een hobby geweest. Op mijn 14e ontwikkelde ik foto’s en vond het toen al magisch.”

Af en toe hing hij wat foto’s op in de tabakszaak en kreeg daar steeds meer positieve reacties op. Langzaam nam zijn fotografie steeds meer ruimte in van de tabak. ”Ik ging me er steeds verder in  specialiseren en begon er ook lijsten bij te maken. In 2000 bestond de winkel alleen nog maar uit foto’s en lijsten!” Later verhuisde de winkel naar De Hoven. Tot ongeveer 7 jaar geleden had hij daarnaast ook nog een studio/lijstenmakerij aan de Lange Geer.

Oostpoort

Waarschijnlijk heb je het werk van Jos wel eens gezien. De foto die Jos hierboven in zijn handen houdt, is een van zijn meest verkochte werken. ”Ik fietste jarenlang elke dag langs die plek. Totdat er een dag een opklaring was na een regenbui en ik wist: nu moet ik een foto maken, want dit is een moment met bijzonder licht.” De canvas van deze foto van de Oostpoort is duizenden keren verkocht.

Emotioneel

”Het is heel gek om de winkel te sluiten”, vertelt Jos. ”Ik weet door mijn werk zoveel van vele Delftenaren. Want wanneer maak je een foto? Dat doe je op de meest belangrijke en waardevolle momenten van je leven. Die momenten heb ik mogen vastleggen. Het was soms heel emotioneel en dat is het soms nog steeds als ik aan momenten terugdenk. Het was zo mooi om de twinkeling in iemands ogen te zien wanneer ze de foto hebben die een situatie precies verwoordt. Vaak stonden ze te popelen om de foto mee naar huis te nemen. Dat is natuurlijk geweldig.”

Jos heeft door zijn vele jaren van dienst een trouwe klantenkring opgebouwd en heeft generaties zien opgroeien. ”Kinderen die vroeger snoep kwamen halen in de tabakswinkel, komen nu langs met hun eigen kleinkinderen om foto’s te laten maken. Ik ga het contact met al deze mensen heel erg missen.”

Afscheidsreceptie niet mogelijk

Vanwege de coronacrisis kan er helaas geen afscheidsreceptie georganiseerd worden. ”Ja, dat is heel zuur. Ik zou graag via deze weg de mensen heel erg bedanken dat ze bij ons klant wilden zijn. Hopelijk zie ik jullie nog eens in de stad.”

Raymond en Maurice runnen samen Chefsbar Centre: ‘Om beter te worden, moet je wel tegen kritiek kunnen’

Chefsbar Centre is sinds september vorig jaar geopend in het oude pand van Artusi aan de Voorstraat....

Karin runt planten- en lifestyle zaak Groene Vingers: ‘Ik noem mezelf een groenstylist’

Geertje runt twee bloemenwinkels in Delft: ‘In vriendenboekjes schreef ik al dat ik bloemist wilde worden’

adv.