Tweeling Bart en Jeroen van LEF: ‘Als het niet van ons was, zouden we hier ook elke avond zitten’

Door Ilse Zoutewelle 26 oktober 2018

Als je een eigen bedrijf hebt met je tweelingbroer, is dat best bijzonder. Dat is precies wat Bart en Jeroen van LEF hebben. Jeroen: “We hebben zó vaak precies hetzelfde plan, zonder dat we een woord hebben gewisseld.”

De mannen zijn al hun hele leven twee handen op één buik. “Als kind werden we twee keer per jaar meegesleept naar Frankrijk”, vertelt Bart. “En dan vooral naar van die kleine dorpjes in the middle of nowhere. Daar had je altijd een bistro met een Orangina parasolletje, een dorpsgek en een jeu de boulesbaan. Toen zeiden we tegen elkaar: later willen we ook zo’n pleintje.”

Op slag verliefd

Om dat te kunnen bereiken, moesten ze natuurlijk wel de horeca in gaan. “We hebben allebei de middelbare hotelschool gedaan”, vertelt Bart. “Ik ging aan de slag bij Kobus Kuch en later bij Du Midi, Jeroen was Food & Beverage manager bij Rotterdam Airport.” Tot Bart op een drukke middag bij Du Midi aan zijn jasje werd getrokken door de eigenaar van LEF. Of hij zin had om het over te nemen. “Ik schrok me een ongeluk. Ik was er nog nooit geweest, dus ’s avonds ben ik er met mijn vriendin een hapje gaan eten en was op slag verliefd. Ik heb Jeroen gebeld en zei: dit is ons pleintje! Dit moeten we doen!”

lef delft
Foto: LEF

Huizengroot LEF op het plafond

Ze namen de boel over, maar wilden wel het een en ander veranderen. “Het was al een Frans restaurant, maar we wilden ook dat pleintje van vroeger”, vertelt Bart. “En dus hebben we een terras neergezet op het Doelenplein en natuurlijk een jeu de boulesbaan aangelegd. De kaart hebben we lekker toegankelijk gemaakt, zodat iedereen hier kon komen.” De naam wilden ze eigenlijk ook veranderen. “We wilden iets met de sfeer van jazz, New Orleans. Maar toen keken we naar het plafond en zagen daar huizengroot LEF staan…” Jeroen vult aan: “We hadden geen zin om dat weg te werken dus daarom hielden we het maar zo, haha.”

LEF delft
‘In de winter is het hier net een Parijse bistro’

Vrienden met je personeel

Intussen is LEF een superpopulaire tent. Dat komt natúúrlijk door het fijne terras, maar volgens Bart komt het ook door de gezelligheid die het personeel onderling heeft. “Ik ben het echt niet eens met de stelling dat je geen vrienden moet zijn met je medewerkers. Wij gaan eens per jaar met elkaar op vakantie, vieren alle verjaardagen en laten hen de zaak runnen als wij er niet zijn.”

Blij met hoe het nu is

Bart en Jeroen zijn nog steeds heel erg blij met LEF. “We hebben wel eens ideeën voor nog een zaak, maar we zijn eigenlijk wel blij met hoe het nu is. Ik vind het heerlijk om hier ’s avonds een hapje te eten. Dan ga ik lekker in een hoekje zitten en ben ik heel blij met deze zaak.” Bart vult aan: “Als LEF niet van ons was, zouden we hier ook elke avond zitten.”

LEF Restaurant & Bar Delft cafés

Nu gesloten16:00 - 23:00

Doelenplein 2, Delft

Bekijk meer:cafés

adv.