Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Na een vreselijke werkdag besloot Toke haar eigen bloemenwinkel te openen

Door Ilse Zoutewelle 12 juli 2019

Heel veel Delftenaren komen graag om een bloemetje of mooie vaas bij Toke van Adrichem van Toke bloemen. En dat is niet voor niets: “Een boeket maak ik op intuïtie. Het moet helemaal bij de ontvanger passen, al ken ik hem of haar niet.” We spreken deze bijzondere onderneemster.

Toke heeft niet altijd in de bloemen gewerkt. “Ik heb de tuinbouwschool gedaan, dus ben eigenlijk hovenier. Vervolgens heb ik wel bloemsierkunst gedaan en een tijdje bij een bloemenwinkel gewerkt.” Toen besloot ze iets compleet anders te gaan doen en via via kwam ze in de gezondheidszorg terecht. “Daar zat ik niet op mijn plek. Ik had op den duur een vreselijke dag, waardoor ik me erg verdrietig voelde. Toen heb ik bloemen geplukt in mijn tuin en daar knapte ik zó van op! Ik besloot mijn baan op te zeggen en weer bij een bloemenwinkel aan de slag te gaan.”

‘Hier word ik wel gelukkig van’

Ze wist ook al welke  bloemenwinkel het moest zijn: Snelbindertje in de C. Fockstraat. “Dat was geen standaard bloemenwinkel: ze hadden altijd bijzondere bloemen.” Na een tijdje verhuisden ze naar de Choorstraat en wat later kreeg Toke de kans om de winkel over te nemen. Dat wilde ze maar al te graag. “Hier werd ik wél gelukkig van.”

Biologische bloemen

Bijzondere bloemen

Je vindt bij Toke bloemen ‘gewone’ bloemen als rozen en gerbera’s, maar er staan ook bijzondere varianten tussen. “Ik ben altijd op zoek naar iets aparts. Die bloemen zijn vaak gekweekt door mensen met liefde voor bloemen; dat voelt beter. In de zomer koop ik ook biologische bloemen in. Daar word ik echt blij van.”

Boeketten maken op intuïtie

Toke legt naar eigen zeggen ‘haar ziel en zaligheid’ in haar winkel. “In mijn winkel hangt een bepaalde soort rust, dat merken mensen.” Ook als ze boeketten maakt, werkt ze met haar hart. “Ik maak een een bos bloemen op intuïtie. Vaak past het daardoor perfect bij die persoon.”

Huilen in de zaak

Doordat Toke’s boeketten zo goed bij de ontvanger passen, worden mensen geraakt. “Er kwam een vrouw binnen die wilde dat ik het rouwwerk maakte voor haar overleden moeder. Ze wilde kievietsbloemen in het stuk: die zijn bijna niet te krijgen. Ik heb enorm mijn best gedaan om die te vinden en vervolgens het stuk gemaakt. Toen de vrouw het stuk kwam ophalen stond ze te huilen in de winkel, zo mooi vond ze het. Daar doe ik het voor.”


Meer over Toke Bloemen ontdekken?

Toke Bloemen bloemisten

Gesloten09:00 - 17:30

Choorstraat 23, Delft

Bekijk meer:bloemisten

adv.