Smaakjuf Daniëlle: “Bob de Bouwer pasta komt er bij mij niet in”

smaakjuf danielle
smaakjuf Daniëlle

‘Doe maar normaal’: dat is het credo van smaakjuf Daniëlle Beerens. Ze leert kinderen tijdens smaaklessen wat ze nu eigenlijk in hun mond stoppen. Maar dat doet ze niet volgens een oerdieet of met groene smoothies: “Het belangrijkste vind ik dat kinderen leren hun eten zelf te maken, ook als dat mayonaise is.”

Voor Daniëlle zo bevlogen was met kinderen leren wat écht eten is, werkte ze als bedrijfseconoom bij de gemeente Rotterdam. “Ik dacht dat ik gelukkig was. Maar toen ik kinderen kreeg, merkte ik dat ik er steeds minder blij van werd. Op een dag liep ik naar het stadhuis en dacht ik: ik wil iets anders.”

Het kwam dan ook goed uit dat haar buurvrouw, juf op een bassischool, haar vroeg een smaak- en kookles te geven. “Ik heb altijd al van eten en koken gehouden, dus ik zei natuurlijk meteen ja. Het leek me fantastisch om kinderen meer bewust te maken van echte smaak.”

Tijdens een smaakles bij Hoeve Biesland
Tijdens een smaakles bij Hoeve Biesland

Talent

Voor inspiratie keek Daniëlle af bij de chefs Pierre Wind en Jamie Oliver, die soortgelijke projecten hebben lopen op scholen. “Zij hebben ook lesprogramma’s, dus die heb ik gebruikt tijdens mijn allereerste les in 2008. Ik vond het onwijs leuk om te doen: het gaf me zoveel energie om kinderen smaken te leren proeven, ruiken, voelen en horen. Het mooist vond ik nog dat er een onderwijsdeskundige bij mijn les zat, die me vertelde dat ik talent had.”

Bedrijfsplan

Dat gaf de energie om verder te gaan met de smaaklessen. “Maar ik begon niet meteen. Het duurde 2 jaar voor ik een bedrijfsplan klaar had: ik vond het spannend en had 3 jonge kinderen. Ook heb ik intussen de opleiding mbo docent gedaan en stage gelopen bij restaurant aan de Zweth en de Kringloopkantine om beter te leren koken.” In 2010 was het dan zover: smaakjuf Daniëlle mocht les gaan geven op Delftse basisscholen.

smaaktnaarmeer
Kinderen met hun smaakdiploma

Knisperen van een omelet

Hoe zo’n les in zijn werk gaat? “Ik leer kinderen eerst hoe je eten überhaupt proeft. Dat gaat niet alleen met de tong, maar met al je zintuigen. Je hoort het knisperen het brood als je het breekt en het knetteren van een spiegeleitje in de pan. Je hebt alle zintuigen nodig om eten goed te kunnen proeven. Ga maar na: als je neus dicht zit, proef je niks.” Daarna mogen de kinderen zelf proeven: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Vervolgens wordt er ook gekookt. “Dat hangt er helemaal vanaf welke mogelijkheden er zijn in de school. Soms is er niks, dan neem ik zelf een kookplaatje mee en maken we bijvoorbeeld soep. Het gaat er om dat de kinderen nieuwe smaken leren waarderen.”

Pompoensoep

Dat is precies het doel van haar lessen: kinderen leren echt eten te waarderen. “Er was eens een jongen die geen pompoensoep lustte. In de smaak- en kookles maakten we deze soep. Omdat hij het zelf had gemaakt, wilde hij toch wel proberen. Uiteindelijk schepte hij zelfs een tweede keer op. Dan is mijn dag echt geslaagd.”

smaaktnaarmeer
Broodjes bakken met een smaakles

Zomerkoninkjes

Daniëlle haalt tijdens de smaaklessen geen gekke trucjes uit met het voedsel om de kinderen het eten te laten proeven. “Erwtjes zijn bij mij gewoon erwtjes, geen knikkers. Ook Bob de Bouwer pasta komt er bij mij niet in: doe maar normaal.” Eten met het seizoen hoort daar ook bij. “Ik liep ‘s winters eens met mijn kinderen over de markt. Ze zagen aardbeien liggen en vroegen of ze die mochten hebben. Ik zei: hoe noemen we die ook alweer? Zomerkoninkjes. En nu is het winter. Dus eten we geen aardbei. Dat probeer ik de kinderen tijdens de smaaklessen ook mee te geven.”

smaaktnaarmeerToekomst

In de toekomst wil Daniëlle ook met volwassenen gaan werken. “Het plan ligt al klaar: ‘iedereen is een keukenprins(es)’, heet het. In deze workshop wil ik volwassenen  leren hoe ze met de seizoenen mee kunnen koken. Met een knolselderij kan je bijvoorbeeld veel meer dan alleen erwtensoep maken. Snij ‘m in reepjes en doe hem in de oven en je hebt heerlijke groentefriet. Stamp de selderij met aardappelen en je hebt fantastische stamppot. Dat wil ik laten zien. En wat ik ook belangrijk vindt: je hoef je niet aan een recept in een kookboek te houden. Het is een richtlijn, geen wet. Wil je minder suiker eten? Dan doe je toch gewoon minder suiker in een recept. Dat kan prima.”

Smaaktnaarmeer

De Vriesstraat 15, 2613CA Delft

Nu gesloten

Meer informatie

Smaaktnaarmeer

De Vriesstraat 15, 2613CA Delft

Nu gesloten

Meer informatie

Smaaktnaarmeer

De Vriesstraat 15, 2613CA Delft

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Wildgroei is meer dan een lunchroom: ‘Goed voor de wereld zorgen begint bij jezelf’”

Wildgroei is meer dan een lunchroom: ‘Goed voor de wereld zorgen begint bij jezelf’

Ga naar “Carolien en dochter Pascalle openen samen een bloemenzaak: ‘Naast bloemen verkopen we ook taart’”

Carolien en dochter Pascalle openen samen een bloemenzaak: ‘Naast bloemen verkopen we ook taart’

Ga naar “Rianne (31) heeft een bijzonder beroep: ‘Ik geef honden rust, en eigenaren hun vrijheid terug’”

Rianne (31) heeft een bijzonder beroep: ‘Ik geef honden rust, en eigenaren hun vrijheid terug’

Aangeboden door Hondengedragscoach Rianne Warmerdam

Hondencoach Rianne Warmerdam Delft

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

  • Brabantse Turfmarkt 87
  • Lunch
  • Gesloten
    4,5
    (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

  • Vegro Zorgwinkel
  • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

  • Luba Uitzendbureau Delft
  • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

  • Outdoor Valley
  • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

  • Outdoor Valley
  • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

  • Runningtherapie Iris
  • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

  • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

  • 38CC
  • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper