Sjaak van De Lelie is één van de beste chocolatiers van Nederland

Aangeboden door Chocolaterie – Gelaterie De Lelie 23 november 2018

Wie chocolade alleen kent in de smaken melk, wit of puur is nog nooit bij Chocolaterie De Lelie in Delft geweest. En dan heb je echt iets gemist, want eigenaar Sjaak Den Bleker behoort bij de top tien van Nederlandse Chocolatiers. Hij weet als geen ander hoe lekker en veelzijdig chocolade is.

Door Robbert Roos

Bonbons, letters, repen, brokken, in smaken als melk en puur, maar ook met Liquor 43 of gerookte thee; als Sjaak over chocolade begint te vertellen, hoef je eigenlijk alleen maar te luisteren. Met een twinkeling in zijn ogen en begeleidende gebaren doet hij vol enthousiasme uit de doeken wat chocolade nu zo bijzonder maakt. Ondertussen loopt het water je in de mond als je overal om je heen ziet hoe de lekkerste chocoladeproducten op ambachtelijke wijze bereid worden.

“De liefde voor chocolade zit diep in me”

Al op zijn 21ste won Sjaak de Gouden Garde tijdens de Nederlandse Kampioenschappen en volgde een opleiding bij de beste leermeesters in Parijs. “De liefde voor chocolade zit diep in me.” Samen met zijn vrouw Ingrid, oorspronkelijk actief in het onderwijs, schreef Sjaak een ondernemingsplan en opende in 1996 zijn chocolaterie. “Midden in de crisis besloten we ervoor te gaan. Inmiddels telt ons bedrijf bijna vijftig medewerkers.”

Chocolade met weinig suiker

Pure chocoladesmaken zijn steeds meer in opkomst. “Suiker gaat steeds meer een ‘dingetje’ worden.’ legt Sjaak uit. Zijn eigen melange ‘Delfts Bruin’ wordt dan ook gemaakt van cacao van een plantage die Sjaak selecteerde op de specifieke smaak van de cacaobonen. Door het hoge cacaopercentage hoeft er voor de chocolade maar weinig suiker toegevoegd te worden. “Hoe puurder de smaak, hoe beter”, aldus Sjaak.

Overal maakt Sjaak chocolade van

Je kunt het zo gek niet bedenken, of Sjaak en zijn mensen maken er chocolade van. Letters, bonbons, brokken, repen, maar ook figuren, poppen, pieten en Sinterklazen. Wat dacht je van een chocoladeletter in de smaak Liquor 43 of Roquefort met melk? “Op aanvraag kunnen we eigenlijk alles maken.” vertelt Sjaak. Maar zo’n meesterwerkje heeft ook tijd nodig. “Soms zijn we wel een jaar bezig.” Voor Sjaak is elk moment een chocolademoment. “Ze mogen me eronder begraven.”

Workshops

Chocolaterie De Lelie was een van de eersten in Nederland die een workshop chocolade maken gaf. “We werden benaderd door een kookclub van mannen die graag eens iets met chocolade wilden doen. Die workshop beviel zo goed, dat we het ook voor andere klanten aan zijn gaan bieden.” Sindsdien zijn de workshops vast onderdeel van het aanbod van De Lelie.

Chocolaterie – Gelaterie De Lelie ijssalons

Nu gesloten10:00 - 18:00

Voorstraat 10, Delft

Bekijk meer:ijssalons

adv.