Sandra verkoopt groente en fruit van lokale boeren: ‘Wat je eet maakt echt een verschil’

Foto: Martine Damler-Mostert

Bij de Hortus aan het Poortlandplein staat sinds kort een grote vlag met groente- en fruit erop. Deze vlag is van Rechtstreex, een webwinkel die producten verkoopt van lokale boeren en makers. In de regio Rotterdam en Den Haag zit het bedrijf al langer en nu is er ook een afhaalpunt geopend in Delft. Sandra Maas Sierra (38) is degene die dit punt als wijkchef runt. “Het is misschien idealistisch, maar ik geloof echt we de voedselketen eerlijker kunnen maken. ”  

Sandra werkt nu zo’n twee jaar voor deze organisatie. Als scout voor de regio zoekt ze ondernemers die een nieuw afhaalpunt willen opzetten. Daarnaast helpt ze bij de opening van nieuwe punten en steekt ze haar handen uit de mouwen in de distributiecentra in Den Haag en Rotterdam. Het afhaalpunt bij de Hortus in Delft is het eerste punt waarvoor ze zelf de wijkchef is.

“We zijn al langer opzoek naar lokale ondernemers die een afhaalpunt willen openen in Delft. Omdat we die nog niet hebben gevonden, ben ikzelf wijkchef geworden voor ons eerste Delftse afhaalpunt, in de museumwinkel van de Hortus. Omdat dat de botanische tuin van de TU is, moesten we veel regelen voordat we konden beginnen. Sinds 21 januari ben ik open.

Een korte keten

De webwinkel van Rechtstreex verkoopt groente- en fruitpakketen, maaltijdboxen en losse producten van lokale boeren en makers. “Als je bij mij op vrijdag een pakket wil ophalen, kun je op woensdag tot 10.30 uur online een bestelling plaatsen”, vertelt Sandra. “Aan het eind van de ochtend geeft Rechtstreex de bestellingen door aan de boeren en makers van wie ik de producten verkoop. Dan pas haalt een boer de groente van het land. Ik geloof zelf echt dat zo’n korte keten het beste is.” 

“Een tijdje terug heb ik met mijn collega’s een tour gemaakt langs een aantal boeren en kwekers van wie wij de producten verkopen. Dat zijn vooral kleinere bedrijven en je ziet dat die mensen passie hebben voor hun product. We waren bijvoorbeeld bij een vrouw in het Westland die paddenstoelen kweekt. Die verkocht ze voorheen vooral aan de horeca, maar door de pandemie ging dat niet meer. Sindsdien verkoopt ze haar producten via ons rechtstreeks aan klanten”   

Lees verder onder de foto >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Wijkchef en voedingsdeskundige

Als wijkchef is Sandra elke vrijdag in het afhaalpunt bij de Hortus te vinden. “Als mensen hun pakket komen ophalen, vertel ik graag over de producten die erin zitten. Ik volg zelf een opleiding voor voedingsdeskundige en ben erg geïnteresseerd in verantwoord en gezond eten. Ik geloof oprecht dat wat je in je lijf stopt een groot verschil maakt. Sinds ik zelf meer verse groente en fruit ben gaan eten, voel ik me veel beter.”

Toekomstplannen

“Ik ben nu twee vrijdagen open geweest in Delft en de reacties zijn gelukkig heel positief. Wekelijks komen er zo’n twintig mensen een pakket ophalen. Sommige mensen kennen ons al uit andere steden en anderen komen het eens uitproberen. Ik heb afgelopen weken flyers rondgebracht om meer mensen te bereiken.”

“Ik hoop dat we in Delft uiteindelijke drie of vier afhaalpunten kunnen openen. Mocht er een Delftse ondernemer komen die mijn punt wil overnemen, dan sta ik daarvoor open. Als ik het financieel voor elkaar krijg, ga ik het anders misschien zelf doen als ondernemer.”          

Lees ook:

 • Wil jij een 'Nieuw in Delft' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Delft.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Nieuw! Deze parel is net geopend: ‘Je shopt hier echt iets unieks’”

Nieuw! Deze parel is net geopend: ‘Je shopt hier echt iets unieks’

Aangeboden door Blousem by Steendam

Ga naar “Delftenaren Huey & Kelly openen Johannes Café: ‘Het is begonnen met een appelboom’”

Delftenaren Huey & Kelly openen Johannes Café: ‘Het is begonnen met een appelboom’

Ga naar “Mónica geeft twerklessen in Delft: ‘Je hoeft geen grote billen te hebben’”

Mónica geeft twerklessen in Delft: ‘Je hoeft geen grote billen te hebben’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79”

Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Coca-Cola, Fanta, Sprite of Fernandes van € 0,75 voor € 0,49”

Coca-Cola, Fanta, Sprite of Fernandes van € 0,75 voor € 0,49

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Hollandse komkommer van € 1,19 voor € 0,69”

Hollandse komkommer van € 1,19 voor € 0,69

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023

Agenda

Ga naar “Kaartverkoop 3e editie Whisky Festival Delft gestart”

Kaartverkoop 3e editie Whisky Festival Delft gestart

 • 4 juni 2023
whisky
Ga naar “Koningsdag 2023”

Koningsdag 2023

 • 27 april 2023
Ga naar “Ohm Festival”

Ohm Festival

 • 10 juni 2023
Ga naar “Lichtjesavond 2023”

Lichtjesavond 2023

 • 12 december 2023
Ga naar “Matthäus Passion”

Matthäus Passion

 • Van 6 apr t/m 7 apr