Sander verliet zijn vrachtwagen en sprong in het diepe: hij ging noten verkopen

Een typische lokale ondernemer, dat is hoe je Sander Wessels van Wessels Kaas & Noten uit Den Hoorn het beste kunt omschrijven. Hij kent zijn klanten bij naam, weet wat ze bezig houdt en bij sommigen weet hij zelfs al de bestelling voor ze iets zeggen. Sander: “De vent maakt de tent, zeggen ze wel eens. Nou, daar doe ik mijn best voor.”
Intussen bestaat Wessels Kaas & Noten al tien jaar, maar daarvoor had Sander nog nooit met noten of kaas gewerkt. “Ik was vrachtwagenchauffeur voor Albert Heijn en werkte van ’s ochtends half vijf tot ’s avonds half acht.” Dat vond hij best leuk werk, maar toen hij kinderen kreeg werd het minder. “Ik speelde altijd al met het idee om iets voor mezelf te beginnen. Dat ik de kinderen amper zag, was de druppel die de emmer deed overlopen. Ik nam een lening en opende mijn eigen kaas- en notenzaak.” Dat klinkt vrij willekeurig gekozen, maar het valt reuze mee. “Ik woon al bijna mijn hele leven in Den Hoorn en dacht: wat missen we hier nu nog? Een notenzaak! Dus ik dacht: dat ga ik doen.”
Zondagnacht op de vrachtwagen
Sander stapte van de vrachtwagen, zo de notenzaak in. Dat was nog best wennen. “Aan het begin wist ik heel weinig over de kazen. Ik had overal bordjes bij staan en daar maakte ik dan een leuk verhaaltje van, haha.” Ook het opbouwen van een klantenkring was nog niet zo eenvoudig. “De mensen uit Den Hoorn kijken altijd de kat uit de boom, dus het is een kwestie van een lange adem.” Het werd Sander nóg moeilijker gemaakt, want vlak nadat hij was gestart, zette de crisis in. “Op den duur zijn mijn vrouw en ik er zelfs nog bij gaan werken. Dan ging de winkel op maandag dicht, en zat ik zondagnacht op de vrachtwagen. Mijn vrouw werkte drie dagen in de week bij een juwelier.”
Vaste prik
Langzamerhand ging het beter. “Vooral toen de straat hier opnieuw was ingericht, kwamen er meer klanten. De mensen uit Den Hoorn begonnen me te zien door de brede stoep én ze kenden me intussen.” Intussen is het voor veel mensen vaste prik om even bij Wessels langs te gaan. “Dan staat er op hun briefje dat ze even om kaas bij Sander gaan en om een prakkie bij Jaap de groenteboer.”
Met pek en veren het dorp uit
Dit onderstreept extra dat Den Hoorn nog steeds die dorpse kneuterigheid heeft. “Iemand die zegt dat we een buitenwijk van Delft zijn, sturen we met pek en veren het dorp uit”, lacht Sander. Dat uit zich ook in de samenwerking van ondernemers onderling: “De dames van Piece of Cake gebruiken mijn noten in hun taart en ik verkoop op mijn beurt weer de kaas van Van Winden uit Schipluiden. Zo werken we samen.”
Sander kent de klant
Sander kent veel van zijn klanten bij naam. “Ik weet meestal wat ze lekker vinden, of wat ze willen bestellen.” Als die klanten dan vervolgens een tijdje niet komen, mist hij ze ook. “Jarenlang kwam er iedere week een oudere man uit Delft. Op den duur had ik hem al een tijdje niet gezien, dus vroeg ik zijn buurvrouw waar hij bleef. Bleek dat hij overleden was…”
Verbouwing
De zaken gaan inmiddels zó goed, dat Wessels Kaas & Noten gaat uitbreiden. “In december gaan we een aanbouw doen en deze zomer gaan we drie weken dicht. Daarna hebben we veel meer ruimte voor de klanten én een grotere kaasafdeling. Echt te gek!”