Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Robert van de Salamander: ‘Generaties zijn opgegroeid in onze zaak’

Door Ilse Zoutewelle 2 december 2016

De Salamander is misschien wel het oudste winkeltje van Delft: de geschiedenis gaat minimaal terug tot 1809. Maar wat de drogisterij écht uniek maakt, is dat het assortiment en de inrichting nog helemaal authentiek zijn. “Uit Zeeland en Staphorst komen vrouwen om stijfsel te halen voor hun klederdracht,” vertelt eigenaar Robert Vlugt.

de salamander delft
De thee staat naast de kaarsen en boven kruidenmengsels: zoals het altijd is geweest

Dat de producten die verkocht worden in geen 200 jaar zijn veranderd, zorgt wel voor een ietwat vreemde combinatie aan producten. Naast de kruidenthee en boenwas ligt ook verfpigment. “Dat komt omdat kruiden en verf allebei producten zijn die van ver komen. Daarom was dat destijds een logische combinatie”, vertelt Robert. “Anno 2016 verkoop ik dit soort producten nog goed, dus ik ben ook niet van plan er verandering in te brengen. Neem bijvoorbeeld het stijfsel: dat is bijna nergens te koop. Er komen mensen uit Zeeland en Staphorst om het spul te kopen om hun klederdracht mee te stijven.”

Kennis gaat van vader op zoon

Je kunt er trouwens van op aan dat Robert je uitgebreid uitlegt hoe je het product dat je koopt moet gebruiken. Neem bijvoorbeeld het lichtblauwe verfpigment. “Je kunt hier natuurlijk lijnolie aan toevoegen om verf van te maken, maar je kunt ook een héél klein beetje toevoegen aan de witte was. Dan wordt je kleding optisch witter”, weet hij. Deze kennis is allemaal opgebouwd door de overlevering die van vader op zoon is gegaan.

de salamander delft
De vijzel: inmiddels wordt hij gebruikt om de snoepvoorraad in te bewaren

Vijzel uit 1759

Want de familie Vlugt runt de Salamander sinds 1900, voor die tijd zijn er nog verschillende families geweest die de zaak van generatie op generatie draaiende hielden. “Het is heel waarschijnlijk dat de zaak veel ouder is dan 1809. Mijn opa is daarachter gekomen toen hij in 1930 de kelder ging verbouwen. Bij het slopen van een muurtje vond hij een grote oude vijzel waar ‘1759’ in gegraveerd staat. Deze vijzel werd vroeger gebruikt om chemicaliën in fijn te stampen.”

Delftse schilders

“Een andere reden waarom ik denk de zaak ouder is, is dat de Salamander in 1809 als eerste naar voren komt in de archieven van de Delftsche Courant. In deze advertentie staat genoemd dat ‘de van ouds gerenommeerde attache wordt overgenomen door P.A. Muller’. Ik denk dus dat het logisch is dat de zaak daarvoor al jaren bestond, anders kon de zaak niet gerenommeerd zijn. Het zou zomaar kunnen dat ze zaak toen al generaties lang bestond: wie weet haalden de bekende Delftse schilders in 1650 hier hun verf wel.”

de salamander delft‘Het ging als vanzelf’

De fascinatie van Robert voor de geschiedenis van de Salamander komt niet zomaar uit de lucht vallen. “Ik heb geschiedenis gestudeerd en wilde daar graag in gaan werken. Maar de banen waren schaars in 1980, de tijd waarin ik afstudeerde: je solliciteerde met 200 man op een zwangerschapsverlof. Toen mijn oma vervolgens overleed verhuisde ik van mijn studentenkamertje naar het huis boven de apotheek. Daarna heb ik de zaak eigenlijk als vanzelf overgenomen.”

de salamander delft
Nog steeds vind je allerlei dropjes bij de Salamander

Dropje

In die ruim 200 jaar zijn er hele generaties Delftenaren opgegroeid met de Salamander. “Zo kwam er altijd een oude dame in de zaak. Eerst stijf gearmd met haar man, later alleen. Ze vertelde me altijd dat ze hier als kind al kwam. Het was toen eens gebeurd dat mijn opa was vergeten te vragen of ze nog een dropje wilde. Hij is vervolgens achter haar aan gerend om een dropje te brengen. Dat is ze nooit vergeten. En op mijn beurt zijn er ook weer moeders die hun kind meenemen naar de zaak. Sommige Delftenaren kennen mij al hun hele leven.”


Meer over Drogisterij Salamander ontdekken?

Drogisterij Salamander drogisterijen

Gesloten09:30 - 18:00

Markt 47, Delft

Bekijk meer:drogisterijen

adv.