Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rietveld Theater floreert ondanks de crisis: ‘Het is gaaf om te zien dat nieuwe concepten werken’

Door Jan van der Mast 30 oktober 2020

Dagelijks lezen we hoe culturele sector lijdt onder de corona crisis. Bij het Rietveld Theater zijn ze al vanaf half maart druk bezig om overlevingsstrategieën en nieuwe concepten te bedenken. Artiesten worden zelfs in de gelegenheid gesteld om de zaal kosteloos te huren en er hun voorstellingen te spelen. Het is één van de vele oplossingen die worden bedacht door het trio dat de dagelijks leiding van het theater heeft. We spraken met Dunja Gasper, Steven de Laet en Tamara Kuipers over hun aanpak.

Dilemma: open of niet open?

De dag na de persconferentie waarin de ‘gedeeltelijke lockdown’ werd aangekondigd, werd er door de dagelijkse leiding direct een vergadering belegd. Voorzitter Maarten Freriks schoof aan. Het dilemma was ‘Gaan we dicht of blijven we open met enige aanpassingen?’ Dunja Gasper: “Een lastige keuze, die een pittige discussie opleverde. De regering adviseert eigenlijk iedereen thuis te blijven en wij zouden dus juist de mogelijkheid bieden om mensen onze voorstellingen te bezoeken. Uiteindelijk kozen we voor open blijven, omdat ons theater een belangrijke functie heeft in het faciliteren van artiesten. Een mooi voorbeeld is Dion, een Delftse illusionist die in het buitenland veel prijzen heeft gewonnen. Hij beschouwt het Rietveld Theater als zijn thuishaven. Hij zou in de herfstvakantie twintig maal voor kinderen spelen. Uiteindelijk ging dat perfect: alles was uitverkocht.”

Coronaproof

Steven vult aan: “En coronaproof!  We hebben in juni al de zaalindeling aangepast. Er zijn tafeltjes op de tribune gezet, waar mensen – afhankelijk van hun bubbel – met zijn tweeën of in hun eentje kunnen zitten. Maximaal kunnen 30 mensen naar binnen. Natuurlijk is het jammer dat we nu de baromzet missen, en slechts 1/3 van de capaciteit kunnen gebruiken. Dat scheelt ons veel geld, en zal een tekort op de begroting opleveren. Dat is ingecalculeerd. We kunnen open blijven, dankzij de steun van de gemeente Delft en de landelijke overheid, en omdat de schaal van het theater ideaal is en we lage overheadkosten hebben. We draaien met een groep van 80 vrijwilligers – misschien is vrijwillige medewerkers een beter woord? – en natuurlijk moet je ervoor zorgen alle regels worden nageleefd  en hun veiligheid wordt gewaarborgd.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Veel bezoekers en goodwill

Het Rietveld Theater ging open in 2012 en trekt jaarlijks zo’n 17.500 bezoekers. Tamara: “Dat is best veel. Het is een kwart van wat Theater de Veste bereikt. Dat hoge aantal komt omdat we veel voorstellingen programmeren. Jaarlijks zo’n 220.  We hebben een klein, creatief team en zijn flexibel. We vinden het leuk om nieuwe concepten te bedenken. Zo hebben we in maart, een dag na het uitroepen van de intelligente lockdown, bedacht dat we voorstellingen ook gingen streamen. Dat was zo succesvol, dat we zelfs veel meer kaarten verkochten dan dat we normaal kwijt kunnen in onze zaa. Dat voelde als een triomf en gaf ons veel energie! We hebben veel goodwill opgebouwd. Dat merk je als bekende artiesten als Tim Knol, Carel Kraayenhof  of Nico Dijkshoorn je bellen om te vragen of ze hier kunnen spelen.”

Primeurtje

“Oja, nog even een primeur”, zegt Tamara. “We hebben gister een nieuw concept bedacht om de horeca te helpen. Het idee is mensen te laten koken met een masterchef. Dat doen we met een stream. Er hangt een camera boven de pannen van de chef kok. Je haalt van tevoren ingrediënten bij de kok op en gaat dan samen aan de slag. Het concept heet ‘Kookmeemet.’

Steven: “Dat is de werktitel. Toch?”

Dunja: “Ja, ‘Rietveldkooktmee’ is beter, denk ik.”

Tamara: (lacht) “Daar komen we wel uit. We hebben terwijl we het bedachten meteen 80 Delftse horeca-zaken aangeschreven en kreeg net al een enthousiaste mail van Seven Hills binnen.”

Deborah is illustrator: ‘Mijn ontwerpen gaan de hele wereld over’

Vroeger kreeg Deborah Lijgraaf (40) te horen dat je maar beter niet naar de kunstacademie kon gaan. ...

Tolis van Tapas en Mezzes: ‘Wij verkopen gezelligheid’

Sinds 2008 eet je de lekkerste hapjes aan de Vrouwjuttenland in Delft. Gezellig op de terrasboot in ...

Vera en Jasper maakten een online game over Delft: ‘De stad zit vol raadsels’

Ook al ken je de stad op je duimpje, Delft blijft je verrassen. Er is zelfs een spel online beschikb...

Koffiezaak Neef Rob bestaat 3 jaar: ‘Dat ik hier sta is de schuld van mijn schoonzus’

Houd je van goede koffie of thee? Heerlijke chocolaatjes? En neem je hier ook de tijd voor? Dan heb ...

adv.