Rianne (31) heeft een bijzonder beroep: ‘Ik geef honden rust, en eigenaren hun vrijheid terug’

Aangeboden door Hondengedragscoach Rianne Warmerdam

Hondencoach Rianne Warmerdam Delft
Rianne met haar hond Cees

Heb je een probleem met je hond, dan kan hondengedragscoach Rianne Warmerdam (31) je helpen. Iedereen is welkom voor een één-op-één-training, maar ze is gespecialiseerd in reactiviteit en verlatingsangst.

Rianne: “Als klein meisje had ik al de droom om iets met honden te doen. Eigenlijk heel grappig, want ik ben nooit met een hond opgegroeid. Wel kroop ik als peuter vaak naar de Dobermann die als bewakingshond voor de juwelier lag, tot grote angst van mijn moeder. Die sterke aantrekkingskracht is er altijd geweest. Dieren zijn heel eerlijk en puur. Wij willen vaak dat anderen ons op een bepaalde manier zien, maar honden hebben die manier van bewustzijn niet. Dat ongepolijste vind ik heel mooi.”

Vooroordelen over de hondenbranche

“Op mijn negentiende begon ik met oppassen op honden van vrienden. Die kwamen dan logeren. Online zocht ik uit hoe ik ze kon trainen: van netjes naast je laten lopen tot goed laten luisteren. Ik wist dat ik hier heel graag iets mee wilde qua werk, maar het vooroordeel gaat dat er in de hondenbranche niks te verdienen valt. Mijn moeder zei: ‘Ga eerst maar eens geld verdienen’. Na mijn HBO-studie Communicatie kwam ik in de ICT terecht, maar daar was ik helemaal niet gelukkig. Ik miste een stukje purpose in mijn werk.”

Door Cees veranderde alles

“Alles veranderde toen ik zelf een hond kreeg. Cees, een Corgi, is een heel gevoelig hondje. En doordat hij net voor de coronacrisis geboren werd, heeft hij een stukje socialisatie gemist. Hij heeft angst voor mensen en raakt snel overprikkeld. Zo kwam ik in contact met een gedragscoach. All snel voelde ik: dit moet ik gewoon gaan doen. Dit is wat ik kan en wat ik altijd al wilde: mensen verder helpen.”

Lees verder onder de foto >

Reactiviteit en verlatingsangst bij honden training Delft Rianne Warmerdam hondencoach
Rianne met haar Corgi Cees

Reactiviteit en verlatingsangst

Rianne besloot zelfstandig allerlei opleidingen en basistrainingen te volgen, en specialiseerde zich daarna op het gebied van reactiviteit en verlatingsangst. “Bij reactiviteit kun je denken aan honden die bang zijn voor mensen of andere honden, met blaffen of zelfs bijtincidenten als gevolg. Verlatingsangst komt ook veel voor; niet alleen bij honden met een ‘rugzakje’.”

Er vol voor gaan

“In eerste instantie wilde ik in de avonduren mijn bedrijf opstarten, naast mijn toenmalige baan. Maar ineens vond ik dat een idioot plan. Waarom zou ik er niet gewoon vol voor gaan? Begin dit jaar schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel en ging mijn website de lucht in. Ik leverde visitekaartjes af bij de dierenwinkel en ging actief aan de slag met Instagram [zie hier het resultaat, red.] en LinkedIn. Al snel ging het balletje rollen: als mensen horen dat je goed werk doet, word je vanzelf aanbevolen.”

Lees verder onder de Instagrampost >

Eén-op-één en in je eigen omgeving

De trainingen van Rianne zijn altijd één-op-één. In principe komt ze bij jou thuis op bezoek: eerst even kletsen met een kopje koffie, en dan – afhankelijk van de situatie – samen met de hond de buurt in. Zo kan ze een goede inschatting maken van wat er speelt. Mocht je liever niet bij jou thuis afspreken, dan kan het bijvoorbeeld ook in een park in de buurt.

Gratis en vrijblijvend videogesprek

“Omdat ik zeker wil weten dat ik de eigenaren goed kan helpen én dat ze zich prettig voelen bij mij, bied ik iedereen een gratis en vrijblijvend online videogesprek aan: de find your fit call. Vooraf vullen ze een intakeformulier in. Als het klikt ga ik bij ze thuis langs om te zien hoe ik ze verder kan helpen. Het is goed om te weten dat ik in het traject een ‘empowermentrol’ aanneem: ik ben er om te helpen, maar als eigenaar moet je het uiteindelijk zelf doen.”

Online training verlatingsangst

“De training voor verlatingsangst kan helemaal online plaatsvinden. Het maakt dan dus niet uit waar je woont, zolang je maar Nederlands spreekt en een computer hebt. De hondeneigenaar zorgt voor een webcam in de kamer, zodat ik de hond kan bekijken en zodat we kunnen zien wat er gebeurt als de eigenaar de deur uitgaat. Mijn doel is om de eigenaren te leren om de lichaamstaal van hun hond te lezen, want dat is hoe een hond communiceert.”

Lees verder onder de Instagrampost >

Diepe angst, dankbaar werk

“Mensen staan er vaak niet bij stil, maar honden met verlatingsangst hebben echt een heel diepe angst. Mensen gaan in zo’n geval in therapie, waarbij ze – na veel praten – langzaam aan hun angst worden blootgesteld. Met honden werkt dat niet zo. Deze training verloopt in kleine stapjes. Het is een supercomplex traject en je bent zeker wel negen maanden onderweg. Tegelijkertijd is het heel dankbaar werk; je geeft de hond rust en de eigenaren hun vrijheid terug. Zodat ze ook weer eens ongepland de deur uit kunnen gaan, zonder zorgen dat hun huis vernield wordt of de buren geluidsoverlast ervaren.”

Escalatieladder

“Honden communiceren via een ‘escalatieladder’. Het begint met lichaamstaal: wegdraaien van wat ze niet fijn vinden. Vervolgens zullen ze grommen, dan blaffen en dan agressie inzetten. Als je je hond leert dat bepaald gedrag niet gewenst is, kan het dat hij een trede gaat overslaan, doordat-ie niet meer alles in z’n communicatie laat zien. Daarom zet ik tijdens mijn trainingen in op wat je wél wilt bereiken. Door dat te belonen, zal je hond dit gedrag vaker willen laten zien.”

Wil je meer leren over het gedrag van jouw hond? Op Instagram deelt Rianne regelmatig gratis tips over hoe je je hond kunt trainen. Bezoek ook haar website om te zien wat Rianne voor jou en je hond kan betekenen.

Hondengedragscoach Rianne Warmerdam

Tuinstraat 26, 2678BK Delft

Nu geopend

Meer informatie

Hondengedragscoach Rianne Warmerdam

Tuinstraat 26, 2678BK Delft

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Wildgroei is meer dan een lunchroom: ‘Goed voor de wereld zorgen begint bij jezelf’”

Wildgroei is meer dan een lunchroom: ‘Goed voor de wereld zorgen begint bij jezelf’

Ga naar “Carolien en dochter Pascalle openen samen een bloemenzaak: ‘Naast bloemen verkopen we ook taart’”

Carolien en dochter Pascalle openen samen een bloemenzaak: ‘Naast bloemen verkopen we ook taart’

Ga naar “Michael verkoopt alles dat nerdy is: ‘Niet meer alleen een niche’”

Michael verkoopt alles dat nerdy is: ‘Niet meer alleen een niche’

Aangeboden door Qredits

michael nerds like us

In onze gids

Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu gesloten

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Orderpicker Delft”

Orderpicker Delft

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “E-commerce Manager”

E-commerce Manager

 • FYGI
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper