Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mark (37) van J.F. Kloeg: ‘Ik maak zes uur op een dag mondkapjes voor de zorg’

Door Danique Beijer 3 april 2020

Het coronavirus houdt de wereld behoorlijk in haar greep. Maar deze tijden zorgen gelukkig óók voor veel mooie dingen. Zo zijn er in Delft een aantal ondernemers die zich (terwijl ze zelf dicht moeten of weinig klanten hebben) inzetten voor anderen.  Mark van J.F. Kloeg gebruikt de naaimachines en andere apparatuur voor het maken van mondkapjes. Wij vroegen hem naar het hele verhaal. 

Mondkapjes maken

Mark, de eigenaar van J.F. Kloeg vertelt: “Het is op dit moment erg rustig in de winkel, dus ben ik opzoek gegaan naar manieren waarop ik anderen kon helpen in deze periode. Ik kwam een thuiswerkster tegen en vroeg haar of de instelling waar zij werkt misschien mondkapjes nodig heeft. De vrouw is het gaan navragen en stond een dag later weer voor de deur. Ze hadden inderdaad mondkapjes nodig, want ze droegen op dat moment nog geen bescherming.”

Veel tijd aan kwijt

Mark is toen gaan rondkijken hoe hij het beste de mondkapjes kon gaan maken. “Ik kwam terecht op maakjemondkapje.nl. Het is niet lastig om de mondkapjes te maken, het zijn vooral veel handelingen. Daar ben ik wel tijd aan kwijt. Ik ben nu zo’n zes uur op een dag bezig met het maken van mondkapjes. Gelukkig zijn er veel mensen die mij graag willen helpen en heb ik de juiste apparatuur staan. Ik heb nu in vier dagen al 153 mondkapjes gemaakt. Ongeveer de helft van de mondkapjes zijn al naar verschillende zorginstellingen gegaan zoals: gehandicaptenzorg, thuiszorg en een zorgboerderij. De mondkapjes worden gedragen als persoonlijke bescherming, er mogen geen coronapatiënten mee geholpen worden. Daarvoor moet je echt betere bescherming dragen.”, aldus Mark.

Tekst gaat verder onder de video

Feedback

Tussen het naaien door heeft Mark ook contact met zorgverleners en een bevriende virologe. “Ik krijg van de zorgverleners feedback op de mondkapjes. Deze probeer ik zo goed mogelijk te verwerken. Hierdoor worden de mondkapjes steeds beter. Daarnaast moet alles ook schoon en hygiënisch gebeuren. Een vriendin van mij is virologe, zij heeft uitleg gegeven over hoe ik alles het beste kan aanpakken. Zo heb ik een grote stoommachine staan. Die kan nu heel goed gebruikt worden om alle materialen schoon te houden.”

Samenwerkingen

Deze tijden zorgen ook voor mooie samenwerkingen. “Vlak nadat ik hiermee ben begonnen, kreeg ik al snel geweldige aanbiedingen. Zo is de eigenaresse van de speelgoedwinkel Leonietje’s al komen helpen en heeft René van Nobel Schoenen financieel bijgedragen. Veel mensen willen helpen met het maken van de mondkapjes. Superlief! Daardoor voel ik me enorm gesteund en kan ik er extra hard tegenaan.”

Oproep

Er wordt op dit moment al veel geproduceerd en geholpen, maar Mark kan altijd meer materialen gebruiken.”Er gaat op dit moment ongeveer 100 meter band per dag doorheen en 4 vierkante meter aan stof. En er moet een filter in. Die filters bestel ik bij Kirby, zij hebben al hun stofzuigerfilters zo ver afgeprijsd dat ze ver onder de kostprijs verkocht worden. Hele toffe actie van de organisatie.”

Wil je Mark helpen? Dit is wat hij nog goed kan gebruiken: keperband van 1 cm, lakens gewassen op 95 graden en papieren zakjes om de mondkapjes in aan te leveren. Heb jij deze materialen en wil je ze afgeven? Dan mag je ze bij de winkel voor de deur zetten en aanbellen. Op die manier hoeft er geen persoonlijk contact te zijn. Als je geen materiaal kan aanleveren, maar wel graag wil bijdragen aan dit goede doel, mag dat natuurlijk altijd! Stuur even een mail naar [email protected] Mark zal je dan verder helpen.


Meer over Fa. J.F. Kloeg ontdekken?

Fa. J.F. Kloeg

Geopend12:00 - 17:00

Broerhuisstraat 6, Delft

 

 

 

adv.