Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mike (23) heeft een schildersbedrijf: ‘Ze denken vaak dat mijn oudere collega de baas is’

Door Ilse Zoutewelle 13 augustus 2019

Toen Mike Verweij (23) op het VMBO zat, zei een docent tegen hem: ‘van jou komt nooit iets terecht.’ Een aantal jaar later heeft hij zijn eigen schildersbedrijf en zit zijn agenda vol tot januari. “Ik heb gevonden wat ik leuk vind en daar ga ik vól voor.”

Mike wist nooit wat hij wilde worden en in de klas zitten vond hij maar niks. “Op den duur was mijn docent dat een beetje zat, dus zei hij: ga jij de gang maar sauzen. Dat vond ik hartstikke leuk! En dus ging ik de opleiding tot schilder volgen”, vertelt Mike. Hij begon helemaal onderaan de ladder. “Ik heb echt elke stap meegemaakt: van leerling naar hulpschilder tot zelfstandig schilder. Ik werkte bij een ander schildersbedrijf en mocht op den duur zelfs andere schilders opleiden.” Hij had het best naar zijn zin, maar kon geen vast contract krijgen. “Dat zou later wellicht komen, maar ik had geen zin om daarop te wachten. Daarom besloot ik op mijn 21ste voor mezelf te beginnen.”

‘Ik had niet gedacht dat het zó snel zou gaan’

jan vermeer
De deuren van de Jan Vermeerschool staan er weer keurig bij

Hij startte als ZZP’er en kreeg al snel veel opdrachten. “Dat ging zo hard, dat ik andere ZZP’ers moest vragen om voor me te komen werken. Inmiddels werken we met vier man en een leerling. Over een paar maanden komt er zelfs een vijfde bij. Ik had echt niet gedacht dat het in twee jaar zó snel zou gaan.” Hoe hij dat voor elkaar krijgt? “Ik ken veel mensen, dat scheelt veel. Daarnaast ben je je eigen visitekaartje. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld een aantal panden aan het opknappen in de Breestraat. De overbuurman zag het resultaat en vroeg of we zijn panden ook wilden doen.” Op die manier heeft hij al heel wat projecten gehad. “De Jan Vermeerschool heb ik gedaan, een aantal nieuwbouwhuizen bij de Asvest en binnenkort gaan we aan de slag bij Exact. Zo gaat het steeds harder.” Mike is zes dagen per week in de weer en werkt ook vaak ’s avonds. Best aanpoten, dus! “Gelukkig houdt mijn moeder de boekhouding bij, anders was het helemaal niet te doen.”

Leerlingen opleiden

Omdat Mike zo jong is, wordt hij niet vaak aangezien voor de eigenaar. “Meestal lopen ze naar mijn collega van vijftig. Als hij dan zegt dat ze bij mij moeten zijn, zijn ze meestal wel verbaasd”, lacht Mike. Maar dat hij zo jong is, heeft ook zijn voordelen. “Ik vind het leuk om leerlingen op te leiden en doe bijvoorbeeld ook mee aan Delft on Stage. Ik ben zelf nog niet zo lang geleden leerling geweest, dus kan me goed in hun situatie verplaatsen. Ik vind het leuk om ze enthousiast te maken en dingen te leren.”

Monumentale panden

Wat vind Mike dan zo leuk aan het schildersvak? “Je bent altijd bezig om iets mooier te maken. Vooral monumentale panden vind ik erg leuk. Daar heb je kozijnen met veel randjes: die zijn extra uitdagend. Vaak hebben die panden ook écht veel onderhoud nodig en zie je het verschil na de schilderbeurt heel goed.”

Ambities

Mike heeft nog flinke ambities voor zijn bedrijf. “Over tien of vijftien jaar hoop ik een aantal mensen in dienst te hebben en zelf aan de slag te gaan op kantoor. Offertes opnemen, klussen aannemen en dat soort dingen. Daarnaast zou ik het supertof vinden om meer monumentale projecten te doen, want dat is toch het mooist. Maar dan nog steeds ben ik supertrots dat er wél iets van mij terecht is gekomen!”

Dit verhaal verscheen eerder; op 19 oktober 2018.


Meer over Mike Verweij Schilderwerken ontdekken?

Mike Verweij Schilderwerken schilders

Op aanvraag

Bekijk meer:schilders

adv.