Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Michel en Walter vertellen waarom het interieur van Verfhandel Verbeek nooit verandert

Door Ilse Zoutewelle 8 september 2017

Als je binnenstapt bij Verfhandel Verbeek, is het net of je honderd jaar terug in de tijd gaat. Dat kan kloppen, want het interieur komt uit 1881! En voorlopig blijft dit ook zo, want al zóuden eigenaren Walter en Michel Kouwenhoven het interieur willen veranderen: het kan niet. “Er staat in een contract dat we niks mogen aanpassen”, vertelt Walter. We spreken hem over de winkel, de klanten en de toekomst.

“Ik wilde in de eerste instantie de zaak helemaal niet overnemen van mijn vader”, vertelt Walter. “Natuurlijk werkte ik op zaterdag wel mee in de winkel, maar het leek me niks om dat dag in, dag uit te doen.” Maar wat hij dan wél wilde, dat wist Michel ook niet. Dus besloot hij maar naar het Middelbaar Economisch Onderwijs te gaan. “Na één jaar wist ik dat dit ook niks voor mij was. Intussen vond ik het werken bij mijn vader eigenlijk best leuk, dus besloot ik mijn middenstandsdiploma maar te halen. In 1989 ben ik bij hem in de zaak gekomen.”

goedkoope verfwinkel
W. Verbeek jr in 1912

Al sinds 1881

Maar de vader van Walter heeft de winkel niet zelf opgezet. Hij heeft het overgenomen van meneer de Vries, die het op zijn beurt weer had gekocht van meneer Verbeek. Hij is degene die de zaak in 1881 is begonnen. “Mijn vader was huisschilder op de Molslaan en zei tegen mijn moeder: die verfwinkel aan de Beestenmarkt zou ik wel willen hebben. Toen meneer de Vries op leeftijd was, heeft hij zijn kans gegrepen.”

Samen met broer Michel

Walter en zijn vader hebben de zaak vanaf 1989 een tijdje samen gedraaid, tot zijn vader ermee stopte. “Gelukkig zag mijn broer Michel het wel zitten om in de zaak te komen, want je kunt de winkel eigenlijk niet alleen runnen.”

De Goedkoope VerfwinkelHet interieur moet blijven

Veel Delftenaren kennen de verf- en glaswinkel vanwege het oude interieur. Daar wordt niet meer alles van gebruikt: de broers maken bijvoorbeeld geen verf meer. Maar het interieur eruit halen, is geen optie. Al zouden ze het willen! “Meneer Verbeek heeft contractueel laten vastleggen dat het interieur moet blijven. We gebruiken de pot met lijnolie, de kassa en de kasten nog wel.”

‘We zijn écht geïnteresseerd in onze klanten’

Uiteindelijk is Walter hartstikke blij dat hij tóch maar bij zijn vader in de zaak is gegaan. “Ik vind het contact met de klanten het allerleukst. We bouwen echt een band op met hen. Dat is natuurlijk slim omdat klanten dan terug komen, maar uiteindelijk is het voor ons belangrijker dat we écht geïnteresseerd in hen zijn. Het geld staat dan op een tweede plek.”

De klant die Walter nooit vergeet

Dat blijkt wel als we Walter vragen naar de klant die hij nooit meer zal vergeten. “Jarenlang kwamen er een man en een vrouw naar onze zaak. Ze waren altijd bezig met klussen aan hun huis, dus ze hadden veel verf nodig. Op een dag kwam de vrouw binnen met haar dochter. Ze zei: ‘Ik wil jullie hartelijk bedanken voor alle goede zorgen en de gezelligheid, want ik ga dood. Nu ik nog helemaal bij kennis ben, wil ik afscheid nemen.’ Nou, dan breekt je hart, hoor.”

De Goedkoope VerfwinkelVan heinde en verre naar Delft om verf

Wat Walter en Michel vaak overkomt, is dat klanten van heinde en verre naar Delft toekomen voor hun zaak. “Dit zijn dan vaak oud-studenten die in hun studententijd altijd verf bij ons kochten. Ze willen dan weten of we nog bestaan. Bij sommige mensen gaat het zelfs zo ver dat we de verf opsturen naar hun woonplaats omdat ze alleen verf willen van ons.” Kopen alle studenten verf bij Verbeek, dan? “Voor zichzelf vaak niet, want daarvoor is het te duur. Maar we leveren de verf en het glas voor de sociëteiten van Virgiel, de Delftsche Studentenbond en Sint Jansbrug. Over het algemeen gaat daar regelmatig wat stuk, dus ze komen hier vaak. Vooral bij Alquin, de sociëteit van Virgiel, hebben we al aardig wat ruitjes vervangen.”

De Goedkoope VerfwinkelDe toekomst

Walter denkt niet dat zijn kinderen of die van Michel later de zaak gaan overnemen. “Mijn kinderen willen het niet en die van Michel zijn nog klein. Maar het hoeft van mij ook niet hoor, want je bent hier altijd aan het werk. Laat ze maar lekker studeren en een goede baan zoeken.” Walter acht de kans ook niet groot dat iemand de zaak wil overkopen: “Je hebt zoveel concurrentie van het internet. Ik denk dat als wij oud zijn er horeca in het pand komt en het interieur naar een museum gaat. Maar ik blijf het voorlopig nog met heel veel plezier doen. Als de tijd daar is, dan is dat zo.”


Meer over De Goedkoope Verfwinkel ontdekken?

De Goedkoope Verfwinkel speciaalzaken

Gesloten08:00 - 12:15 |13:00 - 18:00

Beestenmarkt 9, Delft

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.