Michael en Jeffrey hebben een winkel voor nerds: ‘Het is allang geen scheldwoord meer’

Door Ilse Zoutewelle 18 januari 2019

Voor verzamelaars en liefhebbers van batman, Harry Potter en andere fantasy films- en spellen is het waarschijnlijk geen nieuws meer. Maar als je minder thuis bent in deze wereld, wist je waarschijnlijk nog niet dat er in oktober een winkel is geopend in de Hoven met poppen, toverstafjes en andere merchandise. De winkel heeft de toepasselijke naam ‘Nerds like us!’. We spreken eigenaren Jefferey en Michael.

De twee werkten een paar jaar geleden allebei bij Mediamarkt in Rotterdam. Daar werden ook ‘Funko pops’ verkocht, maar (volgens hen) steeds de verkeerde. “Ik verzamel de poppen al sinds ik acht ben”, vertelt Jeffrey. “Het zijn kleine typische poppetjes van allerlei films en series: het gaat van Alladin tot Games of Thrones. Ik weet inmiddels wel wat er populair is en bij ons oude werk wisten ze dat niet, haha.” Collega Michael hield al net zo veel van de fantasywereld en gekscherend zeiden ze tegen elkaar: we kunnen beter zelf een winkel beginnen.

Eigen winkel

Twee jaar later waren ze allebei toe aan een stap in hun carrière en besloten ze de gok te wagen. “We begonnen in juni 2018 door naar beurzen te gaan met de Funko pops”, vertelt Michael. “Daar liep het als een trein: we verkochten bizar veel.” Het was tijd voor een eigen winkel! “We zochten wel een pand dat we tijdelijk konden huren, zodat we weer weg konden als het niet zou werken.” Dat vonden ze in de Hoven. “Perfect, want op de TU Delft zitten genoeg potentiële klanten.”

De verzameling van Jeffrey met 512 (!) Funkopops

Verzamelaars

Een winkel is voor de klanten van Michael en Jeffrey heel erg belangrijk. Ze leggen uit waarom: “Veel mensen verzamelen Funko pops. De meeste mensen pakken de poppetjes niet eens uit, maar laten ze in de doos. Wanneer de doos beschadigt, is de pop véél minder waard. Mensen komen dus liever naar de winkel in plaats van dat ze online bestellen, zodat ze zeker weten dat het heel blijft.”

Alle leeftijden

Inmiddels is het wel duidelijk: Nerds like us! blijft zéker. “Al vanaf dag één is het superdruk”, vertelt Jeffrey. “Mensen reageren zó enthousiast op ons. En dat geldt voor alle leeftijden: kinderen vinden het geweldig dat we poppetjes hebben van Fortnight, mannen van zestig komen hier vol nostalgie poppen halen van tekenfilms uit hun jeugd.”

Ze kunnen aardig duur zijn

Je zou het misschien niet denken, maar de poppen kunnen nog aardig duur zijn. “We hebben bijvoorbeeld metalen varianten van Batman die je helemaal kunt bewegen met licht erin”, vertelt Michael. “Dat is echt geweldig vakmanschap.” Daar betaal je ook voor: soms kost één pop honderden euro’s. “Het speelt ook mee dat ze vaak in héél gelimiteerde oplage worden gemaakt. Soms zijn er maar 300 van op de hele wereld.”

Mannen in elfenpakjes

De klandizie van Nerds like us! bestaat voornamelijk uit ‘nerds’, maar dat is volgens Michael en Jeffrey allang geen scheldwoord meer. “Door series als The Big Bang Theory is het juist populair geworden.” De twee vinden de wereld juist erg leuk: “Niemand oordeelt. Als we op beurzen staan, komen we soms grote mannen tegen in elfenpakjes en geen mens die hem uitlacht. Dat is toch prachtig?”

Megastore

Voor de winkel hebben Michael en Jeffrey nog grote dromen. “We zouden het liefst een megastore openen waar we nog véél meer games en poppen kwijt kunnen. Daar willen we dan een hele beleveniswereld van maken. Een beetje zoals het Funko Headquarter in Washington, dat lijkt ons vet.” Kortom: we zijn nog láng niet van ze af!


Meer over Nerds like us! ontdekken?

Nerds like us! speciaalzaken

Nu open12:00 - 17:30

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Martinus Nijhofflaan 10, Delft

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.