Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Martine zoekt naar perfecte combinaties tussen wijn en eten

Door Ilse Zoutewelle 2 september 2016

“Als ik de perfecte combinatie heb gevonden tussen wijn en eten geeft me dat een verliefd gevoel”, vertelt de Delftse sommelier Martine van den Bos. Die liefde voor perfecte wijn-spijscombinaties deelt ze graag met anderen via workshops en wijnabonnementen. Ze vertelt ons hoe die liefde is ontstaan.

Jaren heeft Martine van den Bos gewerkt in het logistiek management, tot ze bedacht dat dit eigenlijk niet is wat ze wil: “Ik wilde iets nieuws leren en meer te weten komen over wijn in combinatie met eten. Dus besloot ik een opleiding te gaan volgen aan de academie voor gastronomie. Ik koos de sommelier opleiding: hierbij wordt je specialist in wijn-spijs combinaties.” Dit betekent dat je kijkt naar de smaak van wijn (is hij zoet, zuur, zout, bitter) in combinatie met het eten. Een sommelier weet die smaken zo goed bij elkaar te combineren, dat de wijn de smaak van het eten perfect aanvult.

smaakboutique
Port die perfect bij de chocolade past

Smaakboutique

Je zou verwachten dat Martine met haar opleiding als doel had sommelier te worden in een chique restaurant, maar dat is niet zo: “Tijdens die opleiding was ik een van de weinige hobbyisten: de rest zat allemaal in de horeca. Mijn doel is meer leren over wijn en uiteindelijk wijn of wijnpakketten te verkopen.” Intussen begon ze ook met haar blog de Smaakboutique, waar ze schrijft over haar ervaringen en haar liefde voor Portugese wijn: “Het is een ontzettend veelzijdig land. Je hebt er natuurlijk port, maar ook geweldig frisse witte wijn. Daarom koop ik bijna al mijn wijn via gespecialiseerde importeurs.”

Delicious

Nu, 10 jaar later, blogt ze nog steeds en zijn die wijnpakketten er ook: “Je kunt bij mij bijvoorbeeld een wijnabonnement nemen. Dan krijg je iedere maand 6 wijnen thuisgestuurd die ik voor je uitzoek.” Maar het kan ook specifieker afgestemd worden op je eten, want ze is niet voor niets sommelier: “Ik heb ook een abonnement waarbij mensen een tijdschrift van Delicious krijgen met 3 wijnen erbij die zijn afgestemd op de recepten in het tijdschrift. Ik maak me dan een voorstelling van de smaken in het gerecht. Zit er bijvoorbeeld geitenkaas of tomaat in, dan past een witte wijn met een beetje zure tonen goed. Is een recept vet, dan kan een zoete wijn heel lekker zijn als tegenhanger.”

smaakboutique martine sommelier
Workshop in Bierhuis de Klomp

High wine

Door het maken van die pakketten kan Martine wel iets kwijt aan anderen over haar liefde voor met name Portugese wijn, maar niet alles: “Ik zag dat veel patissiers en restaurants een high wine aanboden. Maar wat je dan krijgt zijn hapjes en een huiswijn. Terwijl een goede combinatie tussen wijn en de hapjes juist zorgt voor die fantastische ervaring.” Dus besloot ze zelf high wines te houden in de vorm van een workshop: “Tijdens die workshop maak ik allerlei hapjes en zoek er een aantal wijnen bij uit. We proeven dan eerst de wijn, dan het hapje en dan weer een andere wijn. Zo leer je waarom een wijn bij een bepaald gerecht past.” Als je echt wilt leren welke wijn bij welke hapjes passen, zou je eigenlijk ook een wijn moeten proeven die totaal niet bij het eten past. Maar dat kan Martine niet over haar hart verkrijgen: “Ik heb er wel over nagedacht, maar ik kan het gewoon niet. Als je die perfecte harmonie hebt gevonden tussen wijn en spijs, geeft dat zo’n fantastisch gevoel. Het is bijna een kortstondige verliefdheid. Dus dat verkeerd doen, nee, dat kan ik niet.”


Meer over Smaakboutique ontdekken?

Smaakboutique speciaalzaken

Vandaag gesloten

Choorstraat 2C, Delft

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.