Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mariska runt de oudste kapsalon van Delft

Door Ilse Zoutewelle 12 mei 2017

Sinds 2013 staat Mariska van der Plas aan het roer van Kapsalon Voskuil. En da’s best bijzonder, want ze is geen familie. Ze nam de kapsalon over van de kleindochters van oprichter M.J. Voskuil. “Maar zelfs nu Vera en Babs niet meer in de kapsalon werken, horen we van klanten dat het voor hen voelt alsof ze bij familie langs gaan.”

Opa Voskuil richtte Kapsalon Voskuil op in 1892

In de eerste instantie vond Mariska het werk bij kapsalon Voskuil eigenlijk niet zo leuk. “Ik had me in Londen vijf jaar lang gespecialiseerd in het knippen van dames en toen ging ik ineens bijna alleen maar mannen knippen! Maar ik vond de sfeer zó fijn, dat ik maar ben gebleven. Daarnaast nam ik ook aardig wat klanten mee van mijn vorige kapsalon, dus kon ik toch vrouwen knippen.” Vera en Babs waren helemaal gespecialiseerd in het knippen van mannen: “Zij waren zelfs de allereerste vrouwen die heren knipten. Hun vader Bertus overleed toen ze 16 waren. Ze wilden het bedrijf wel door laten gaan, dus besloten de twee het over te nemen. Dat zij mannen knipten, was zo uniek dat er zelfs over werd geschreven in de krant!”

MuurschilderingenZo kwam ‘Jan wat zit je haar mooi’ op de gevel

Vera en Babs zijn ook de dames die ervoor hebben gezorgd dat het icoon ‘Jan wat zit je haar mooi’ op de voorgevel kwam. “De kapsalon zat hier eerst een eindje verderop, maar de huizen daar moesten gesloopt worden dus verhuisden ze hierheen. Babs vond de gevel zo kaal dat ze een van de klanten, een kunstenaar, vroeg om iets te bedenken. Hij kwam toen op het idee om deze reclame erop te schilderen: een reclame voor haarvet uit de jaren ’30. Kijk maar eens hoe Jan zijn haar glimt!” Mariska heeft ooit nog wel eens getwijfeld om ‘Jan’ te veranderen in ‘Jantine’: “Want ik wil dat mensen ook weten dat we dames knippen. Maar ja, Jan is zo’n icoon: dat kunnen we niet veranderen. Daarom maak ik maar reclame dat ‘Jan ook van vrouwen houdt’, haha.”

Deel van de familie

Hoe het voor haar was om zo’n oud familiebedrijf over te nemen? “Ik voel me ook een deel van de familie. Vera en Babs grappen wel eens dat ik mijn naam eigenlijk naar Voskuil moet laten veranderen. Ik voel me echt als een kind van hen! Daarom is het voor mij ook vreemd om ineens de ‘baas’ te zijn: ik wil dat helemaal niet zijn. Ik ben gewoon kapster!” Maar toch moet Mariska nu wel keuzes maken en initiatief nemen, bijvoorbeeld over de ingang die wordt geblokkeerd door de Spoorzone. “Daarin krijg ik gelukkig wel advies van de familie, hoor. Ik heb binnenkort een afspraak met de Spoorzone om hierover te praten. Het is zonde dat een iconisch Delfts bedrijf als kapsalon Voskuil zo wordt weggestopt.”

Al hun hele leven geknipt

Als je Mariska vraagt wat ze het allerleukst vindt aan haar werk, begint ze meteen over haar klanten. “De dames die ik in 2000 heb meegenomen, komen hier nog steeds. Sommige mensen komen zelfs uit Almere of Amsterdam! Daarnaast komen hier mensen van 25 die ik al hun hele leven knip. Ik vraag ze wel eens: wil je niet eens naar iemand anders? Maar nee, ik doe het nog steeds naar hun zin. Dat vind ik echt een eer.”


Meer over Kapsalon Voskuil ontdekken?

Kapsalon Voskuil kappers

Geopend08:00 - 13:30

Hooikade 9, Delft

Bekijk meer:kappers

adv.