Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marijke en haar zus begonnen een eigen cateringbedrijf en voorzien nu heel Delft van brownies

Door Iris Olsthoorn 1 december 2017

Van je hobby je werk maken: je moet het maar durven! Marijke Prins (25) trok drie jaar geleden de stoute schoenen aan en begon samen met haar zus hun eigen cateringbedrijf. Intussen zijn de brownies, broodjes en hartige taarten van ‘Zus & Zoet’ niet aan te slepen.

Het duurde even voordat Marijke doorhad dat ze van bakken haar beroep moest maken: “Ik had twee diploma’s op zak van twee heel verschillende studies, maar toch was het werk wat daarbij hoorde niets voor mij.” Totdat haar zus Saskia met een goed idee kwam: “We zaten in de auto op weg terug van een verjaardag en mijn zus zei: ‘joh, Marijke, jij houdt toch zo van bakken? Waarom proberen we niet of we een high tea kunnen cateren op verjaardagen?’”

‘De hele garage thuis was een chaos’

De zussen begonnen met hun plannen in de keuken van moeder Els. “Eerst dus vooral high tea en zoete dingen. Vandaar de naam – Zus & Zoet. Onze allereerste bestelling was voor de verjaardag van mijn neef.” Dat viel in goede aarde, want het bedrijfje was al snel véél te groot voor de keuken thuis: “Overal in de garage stonden kratten met bestek en borden. Het was een chaos.” Gelukkig opereren de dames nu al een tijdje vanuit hun kookstudio in Poptahof. Marijke doet dat sinds een half jaar fulltime, Saskia werkt ernaast ook nog als wijkverpleegkundige.

Oma’s recepten met een twist

Op het menu van Zus & Zoet vind je een heleboel verschillende zoete én hartige lekkernijen en zelfgebakken brood. “Vooral de brownie met drie chocolades is populair.” Ook de recepten van de zussen zijn een familieding, want de meeste zijn afkomstig uit het receptenboek van oma: “Maar van wel met een echte Zus & Zoet twist. Onze familie test al onze nieuwe ideeën. Vinden ze heel erg, maar niet heus!”

‘Het moet gewoon goed zijn, niet redelijk – góed.’

De dames hebben intussen hun eigen stijltje ontwikkeld. “We koken niet volgens een bepaalde wereldkeuken, maar onze kracht ligt er denk ik in dat we écht de tijd nemen voor een cateringklus,” zegt Marijke. “Als ik morgen een bestelling heb, ga ik vandaag pas de boodschappen doen. Alles is vers en – hoe cliché het ook klinkt- met liefde gemaakt. Het moet gewoon goed zijn. Niet redelijk, gewoon góed.” En hoe leuk en gezellig de hele dag taarten bakken ook klinkt, het is soms écht hard werken: “Laatst verzorgden we de catering voor 150 mantelzorgers in Delft. We zijn toen om 00.00 uur begonnen en hebben de hele nacht doorgewerkt, zodat we om 11.00 uur ’s ochtends alles vers konden serveren.”

Mams in het bedrijf

Drie jaar geleden had Marijke nooit gedacht dat Zus & Zoet zo’n succes zou worden. Maar inmiddels is de hoeveelheid opdrachten zo groot, dat ze vanaf januari een extra fulltimer in dienst moeten nemen. En wie dat wordt: “Mijn moeder!”, lacht Marijke. “Ze is juf, maar ze heeft haar baan opgezegd en ervoor gekozen om nu een paar jaar met mij te werken. Het wordt dus nóg meer een familiebedrijf.”**

Sommige mensen zouden het écht niet zien zitten om te gaan samenwerken met hun moeder, maar Marijke ziet het wel zitten: “Mijn moeder is er al vanaf het begin af aan bij geweest en ze weet ook hoe ik werk. Ik ben niet de allermakkelijkste eigenaar: het moet wel allemaal zoals ik wil. Maar mijn moeder begrijpt dat. En ik vertrouw haar gewoon helemaal.” Het ziet er dus naar uit dat de baksels moeder en dochters nog op menig Delftse verjaardag en bedrijfsborrel zullen verschijnen.

**) Update: Helaas is Els in november 2018 na een kort ziektebed overleden, informeert een familielid ons. 


Meer over Zus & Zoet ontdekken?

Zus & Zoet kookstudio’s

Taj Mahalplaats 12, Delft

Bekijk meer:kookstudio’s

adv.