Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marcel is bedrijfsleider bij Ekoplaza: ‘Ik leer elke dag weer wat nieuws over voedsel’

Aangeboden door Ekoplaza Delft 14 augustus 2020

Voor verpakkingsvrije en duurzame boodschappen ga je naar de Ekoplaza aan de Vrouwjuttenland in Delft. Marcel van Weerden (50) werkt alweer drieënhalf jaar met veel plezier bij de supermarkt: “Ik hou van lekker eten en drinken, dat heeft altijd als een rode draad door mijn leven gelopen.”

Als we vragen of hij zijn kinderen zelf ook alleen maar biologisch eten voorschotelt, begint hij te lachen. “Eerlijk is eerlijk, biologisch eten is niet goedkoop. Ik heb vijf kinderen, waarvan er nog vier thuis wonen, dus volledig biologisch eten lukt helaas niet. Wel maken we bewuste keuzes in onze voeding. Vlees eten we altijd biologisch, maar niet iedere dag.”

Opvallend

Voordat hij bij Ekoplaza kwam werken wist Marcel nog niet zoveel over biologisch eten. “Ik leer hier iedere dag wel weer wat nieuws. We bezoeken leveranciers en daar krijgen we een rondleiding over hoe ze hun producten verbouwen. We zijn zelfs op bezoek geweest bij een biologische wijnboer in Frankrijk. Op zijn druivenvelden vlogen alle insecten en beestjes gewoon rond, maar bij zijn buren waar wel met gif werd gespoten zag je niets.”

Eerlijke prijs

“Biologisch eten en drinken is duurder, maar dat komt ook doordat de opbrengst van een biologische boer minder is van het land. Hierdoor moet hij meer vragen voor zijn producten. Sowieso is de prijs voor ons eten een lastige kwestie”, zegt Marcel hoofdschuddend. “Ergens zijn we het spoor helemaal kwijtgeraakt. Hoe meer, hoe beter. En vervolgens gooien we 25% gewoon in de prullenbak.”

Vers gemaakte kant-en-klare maaltijden

Voedselverspilling

Gooien ze geen producten weg bij Ekoplaza? “Dankzij het restaurantje in de supermarkt kunnen we veel producten die niet meer goed zijn voor de verkoop, wel gebruiken om eten van te maken. We hebben twee dames werken die hier dagelijks staan te koken. En als er dan nog eten overblijft, haalt Food sharing Delft of I Change dat op. Lokale initiatieven tegen voedselverspilling.”

Lokale producten

“Ook zijn we trots op onze lokale producten. We verkopen bijvoorbeeld brood en vlees van Hoeve Biesland. Deze koeien zien we met onze eigen ogen rond lopen in de wei hier verderop. Ze eten graan, mais en gras en dat proef je terug in het vlees. Het zijn dan ook populaire producten in onze winkel”, vertelt Marcel.

Verpakkingsvrije producten

“Bij Ekoplaza staan we altijd aan het begin van nieuwe ontwikkelingen die beter zijn voor de wereld. Wegwerpplastic is nou precies zo’n product dat je niet moet willen. Je gebruikt het één keer en daarna gooi je het weg. Dat is toch van de zotten eigenlijk? Daarom verkopen wij verpakkingsvrije producten. Je neemt je eigen potje mee en die vul je hier in de winkel. Je weegt je pot eerst zonder inhoud en daarna met, vervolgens trekken we het verschil er bij de kassa weer af. Je betaalt echt alleen voor wat je koopt.”

 Meer over Ekoplaza Delft ontdekken?

Ekoplaza Delft

supermarkten

Gesloten08:30 - 18:30

Vrouwjuttenland 33-35, Delft

Bekijk meer:supermarkten

adv.