Maarten van Trompper Optiek: ‘Een bril moet een feestje op je neus zijn’

Door Ilse Zoutewelle 12 oktober 2018

Wie een bril koopt bij Trompper Optiek, zal niet zo snel met een duizend-in-een-dozijn modelletje thuis komen. Nee: het gros van de brillen is hier kleurrijk en vrolijk. Dat past helemaal bij het karakter van eigenaar Maarten van Woerden. “Ik vind het heerlijk om met mensen bezig te zijn. Ik heb gezelligheid nodig.”

Je zou het misschien niet denken, maar Trompper Optiek is in het 101-jarig bestaan altijd binnen de familie gebleven. “Ik heb de zaak overgenomen van mijn neef Rob Trompper”, vertelt Maarten. “Ik deed de opleiding tot fysiotherapeut en was op zoek naar een bijbaan, toen Rob mij op een familiefeestje vroeg of ik het leuk zou vinden om op zaterdag bij hem te komen werken. Dat leek mij wel wat.” Sindsdien is hij niet meer weggegaan. “Ik ben gestopt met fysiotherapie en heb de opleiding tot opticien gevolgd. Intussen werkte ik fulltime bij de optiek. Het werk als opticien is voor mij de ideale combinatie: je bent bezig met techniek, maar ook met gezondheidszorg èn mode.”

Van collega naar baas

Dat ging zo, tot Rob hem zes jaar geleden vroeg of hij de zaak wilde overnemen. “Dat vond ik wel spannend. Ik werd van collega ineens ‘de baas’. Gelukkig werkte mijn vrouw Willie ook al bij Rob en konden we het samen doen. Ook de collega’s vonden het fijn dat ik deze stap nam. Het voelde gewoon goed!”

‘Ik vind het leuk om mensen te verrassen’

Het gezicht van de winkel mag dan misschien veranderd zijn, maar de stijl van de collectie is nog steeds hetzelfde. En nee: die is niet bepaald alledaags. Als je binnenstapt bij Trompper Optiek, lachen de meest kleurrijke monturen je tegemoet. “Dat is altijd zo geweest: mijn neef Rob kocht al graag brillen in die niet zo alledaags zijn”, vertelt Maarten. “Ik heb dat overgenomen, want ik vind het leuk om mensen te verrassen. Een bril moet een feestje zijn, vind ik.” Maarten zal je daarom vooral veel brillen laten uitproberen. “Mijn vrouw Willy heeft op dit moment bijvoorbeeld een gele bril. Als je hem zo ziet denk je: dat is apart. Maar hij staat haar fantastisch! Ik vind het belangrijk dat een bril past bij je persoonlijkheid en stijl. Het is niet alleen een gebruiksvoorwerp.”

Al generaties lang klant

Doordat Trompper Optiek al meer dan honderd jaar bestaat, komen mensen al generaties lang bij de zaak over de vloer. “Van sommige klanten kwamen hun grootouders hier al. Dat is wel echt bijzonder.” Hoe het komt dat mensen zo lang bij de optiek komen? “We zorgen natúúrlijk dat je met een leuke bril naar buiten gaat, maar houden ook de gezondheid van je ogen in de gaten. Dat vinden we erg belangrijk.”

carla ophorst
Carla Ophorst in 2012. Foto: Facebook Golden Tenloop

Golden Tenloop

En net als dat Maarten graag zorgt voor zijn klanten, zorgt hij ook een beetje voor de stad. We zien Trompper Optiek niet voor niets voorbij komen als hoofdsponsor van de Golden Tenloop en de Santarun. “Ik vind het belangrijk om Delft met dit soort activiteiten op de kaart te zetten. We zijn niet alleen een stad met mooie gebouwen, er valt hier ook een hoop te doen! Dit soort activiteiten moeten we koesteren, en daar help ik graag aan mee.”


Meer over Trompper Optiek ontdekken?

Trompper Optiek opticiens

Nu open09:00 - 18:00

Burgwal 29, Delft

Bekijk meer:opticiens

adv.