Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maarten van fotohandel Delfshaven: ‘Ik weet alles van fotografie, behalve van de laatste twintig jaar’

Door Martine Wooning Berkhuizen 11 september 2020

Ben jij fan van fotografie? Grote kans dat je dan weleens bent binnengewandeld bij fotohandel Delfshaven. Deze winkel ligt vol met bijzondere camera’s en lenzen. Je moet hier niet zijn voor de nieuwste ontwikkelingen op cameragebied, maar juist voor de klassieke schoonheden.

Maarten Kleijwegt (39) is gespecialiseerd in vintage foto- en filmapparatuur. “Ik heb echt een passie voor analoge camera’s. De techniek hiervan is zo verfijnd, daar komt geen computer aan te pas.” Analoge fotografie houdt in dat je foto’s maakt met een rolletje. “Toen ik twaalf jaar gelden begon was ik echt de jongste, maar tegenwoordig zijn meer jongeren geïnteresseerd in analoge fotografie.”

Tekst gaat verder onder de foto

Fotograferen met een rolletje

“Je denkt meer na over je foto dan met digitale fotografie”, legt Maarten uit. “Bij digitale fotografie schiet je makkelijk tientallen foto’s waarna je vervolgens achter je computer moet kruipen om de juiste er tussenuit te zoeken. Met analoge fotografie denk je van tevoren goed na over de compositie. Je bent kritischer op wat je vastlegt. Vervolgens moet je geduld hebben voordat de rolletjes zijn ontwikkeld en dit maakt het weer spannend om je foto’s op te halen.”

Fotograaf

Zijn liefde voor fotografie is er met de paplepel ingegoten. “Mijn grootvader was fotograaf en hij nam mij vaak mee op pad. Dankzij hem is mijn interesse gewekt, maar ik wilde zelf geen fotograaf worden. Ik denk dat ik daarvoor te realistisch ben. Ik had al snel door dat ik leuk kon fotograferen, maar dat andere hier stukken beter in zijn. Het is ook een harde markt om je op te begeven. Nee, dan ben ik gelukkiger in mijn winkel.”

Bijzondere lenzen en camera’s

“Ik verkoop al een leuke analoge compactcamera voor nog geen €100,-, maar we hebben ook echte collectors items staan. Je koopt er nog net geen auto voor”, zegt hij lachend. Van hele bijzondere stukken gaat zijn hart wel sneller kloppen. “We krijgen weleens mensen bij ons in de winkel met een doos vol oude camera’s en lenzen. Die hebben ze dan bij opa op zolder gevonden. Daar zit soms wel iets bijzonders tussen. Zo hadden we laatst een originele zwarte Leica camera. Die mensen vielen zowat van hun stoel toen ik vertelde hoeveel deze camera waard is.”

Stukje geschiedenis

De oudste lens die Maarten in zijn winkel heeft staan komt uit 1845. “Zo’n lens is natuurlijk niet bruikbaar, maar het is wel een bijzonder historisch object. Vroeger moest je wel tien minuten stil zitten voordat je foto was genomen. Voor volwassenen was dit al lastig, laat staan voor kinderen. Die werden vaak dan ook vastgezet.”

Niet alleen in Delft

Maarten verkoopt zijn spullen over de hele wereld. “Er staan alweer pakketjes klaar om verzonden te worden naar Amerika en Australië. Ook ik maak gebruik van een groot Europees netwerk. Internet maakt het makkelijker om specifieke fotospullen te vinden. Bij ons in de winkel komen mensen om gezellig te kletsen over camera’s. Ik werk harder buiten onze openingstijden dan wanneer de winkel geopend is”, zegt Maarten lachend.

Lees ook:

Hugo website

Nick, Kasper en Stijn richtten een website op voor huiszoekende studenten: ‘Niet meer eindeloos naar instemmingen’

De zoektocht in Delft naar een studentenhuis of een nieuw, passend huisgenootje is in coronaperiode ...

Anton Brands van Rondvaart Delft: ‘Onze stad is prachtig vanaf het water’

Sander opent een kapsalon aan de Van Foreestweg: ‘Ik begon met knippen op mijn zolderkamer’


Meer over Fotohandel Delfshaven / MK Optics Int ontdekken?

Fotohandel Delfshaven / MK Optics Int hobbywinkels

Gesloten13:00 - 17:00

Vrouwjuttenland 28, Delft

Bekijk meer:hobbywinkels

adv.