Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ludo Foet schildert ene na andere monument in Delft

Door Jantine van den Hoven 1 april 2016

De Delftse schilder Ludo Foet zit al ruim dertig jaar in het vak. In 1998 besloot hij om voor zichzelf te beginnen. Waarom? “Uitdaging, vrijheid en de mogelijkheid om zelf de kwaliteit in de gaten te houden.”

Foet (52) begon als woningbouwschilder in Den Haag. Nu is hij gespecialiseerd in het schilderen van monumentale panden. “Je rolt er in en leert van de mensen waar je mee werkt. Er is vooral ervaring voor nodig om monumenten te schilderen, maar je moet er zeker wel feeling mee hebben.”

Verf uit Delft

De echte Delftenaar, woonachtig in de Vlamingstraat, heeft veel klussen in en om Delft. Daar is genoeg werk aan alle monumenten, zodat hij niet vaak ver hoeft te reizen. Zijn verf haalt hij vrijwel altijd bij Verbeek op de Beestenmarkt. “Een prachtige zaak, een mooi familiebedrijf.” Foet werkt als zelfstandige, maar doet ook vaak klussen met andere zelfstandigen. Lopend door Delft wijst hij het ene na het andere pand aan waar hij het schilderwerk heeft verzorgd.

Het mooiste vindt Foet het om mensen te adviseren wat ze met een pand kunnen doen en om kleuradvies te geven. “Veel mensen kiezen toch wel voor de klassieke kleuren. Bij monumenten is het niet altijd een keuze, dan zijn mensen verplicht om zich aan bepaalde kleuren te houden.”

Prijs

Trots is Foet op het pand van de Coffee Company aan de Markt. “We zijn er drie maanden mee bezig geweest. De mosterdgele kozijnen zijn natuurlijk heel apart, maar ik vind het heel mooi geworden. We hebben er zelfs een prijs voor gewonnen: de Le Comteprijs.” Die prijs wordt jaarlijks uitgegeven voor ‘verfraaiing van het stadsbeeld’.

Straatje Vermeer
De Vlamingstraat nu – ANP

Een andere speciale klus was bij Foet in zijn eigen straat. Samen met een collega deed hij zo’n twee jaar geleden het buitenwerk van de Vlamingstraat 40-42, onlangs ontdekt als de panden waar – waarschijnlijk – het beroemde schilderij het Straatje van Vermeer op gebaseerd is.

Ondernemer uitgelicht

Delft barst van de ondernemers. In de rubriek ‘Ondernemer uitgelicht’ komen deze harde werkers aan het woord. Ken of ben jij zo iemand? Laat het ons weten!

 

adv.